Gardets

Effektiv satellitnedlÀnk med en Ka-band dubbel cirkulÀr polarisationssÀndare

Satelliter med lĂ„g omloppsbana (LEO) anvĂ€nds i allt högre grad för miljöövervakning av jorden, sĂ„vĂ€l som för logistiska Ă€ndamĂ„l, sĂ„som navigering av sjöfartsfartyg. Data som överförs frĂ„n satellitterminalerna till mottagarna pĂ„ jorden, kĂ€nd som “nedlĂ€nk”, ökar stadigt och krĂ€ver som ett resultat nya frekvensdomĂ€ner.

I detta avseende erbjuder Ka-bandet för satellitkommunikation i mikrovĂ„gsfrekvensomrĂ„det mellan 17–31 GHz flera fördelar. Ka-bandet tillĂ„ter mindre antenner Ă€n de för konventionella nedlĂ€nksfrekvenser och en fasstyrd array-baserad överföring, vilket möjliggör styrning av överföringslĂ€nken oberoende av satellitpositionen. Emellertid har sĂ€ndningsanordningar i Ka-omrĂ„det hittills varit i stort sett ineffektiva pĂ„ grund av en försĂ€mring av signalstrĂ„lens polarisering med sĂ€ndarens riktningsĂ€ndring. Den försĂ€mrade polariseringen upptrĂ€der som brus i mottagaren, vilket minskar signal-brusförhĂ„llandet.

Mot denna bakgrund har forskare frÄn Tokyo Institute of Technology (Tokyo Tech), Japan nu föreslagit, i en ny studie, vad som Àr den första rapporterade dubbelcirkulÀra polarisationssÀndaren för satelliter i Ka-bandet baserad pÄ en standard kisel CMOS-process. Deras arbete presenterades i IEEE Radio Frequency Integrated Circuits Symposium och publicerades i konferenshandlingarna.

“I vĂ„r studie kunde vi sĂ€nka förlusterna och öka överföringseffektiviteten genom att anvĂ€nda en adaptiv impedansavstĂ€mningskrets, realiserad med en transformatorbaserad lasttuner av pi-typ med lĂ„g förlust. Med denna innovation kommer en satellit att kunna sĂ€nda till en mottagare pĂ„ jorden för ett brett spektrum av vinklar”, förklarar docent Atsushi Shirane, en av författarna i studien.

Förutom den adaptiva impedanskretsen integrerades ocksĂ„ en cirkulĂ€r polarisationsdetekteringskrets för att kalibrera den cirkulĂ€ra polarisationen vid strĂ„lstyrning. “NĂ€r belastningen Ă€r avstĂ€md och sĂ€ndaren bildar en större vinkel med mottagaren, försĂ€mras den cirkulĂ€ra polarisationen. Detta har varit en grundlĂ€ggande begrĂ€nsning för att anvĂ€nda dubbel cirkulĂ€r polarisering. Men med vĂ„r interna kalibrering för försĂ€mring upphĂ€vs denna traditionella begrĂ€nsning. Detta kan möjliggöra en praktisk enhet baserad pĂ„ vĂ„r teknologi, sĂ€ger Dr. Shirane.

Som forskarna visade, visade deras innovativa sÀndardesign en hög effekteffektivitet sÄvÀl som en hög ekvivalent isotropiskt utstrÄlad effekt över ett brett spektrum av vinklar (frÄn -60° till +60°).

Dessa fynd kan bana vÀg för ett betydande steg i nedlÀnksteknik. Vidare, med vÀxande miljöhÀnsyn, kommer övervakning av jorden i lÄg omloppsbana sannolikt att bli viktigare. I detta ljus framhÀver dessa resultat Ka-frekvensbandet som en stark kandidat för satellitkommunikation under de kommande Ären.


El och data via luften: Samtidig överföring av 5G och ström


Mer information:
En Ka-bands dubbel cirkulÀrpolariserad CMOS-sÀndare med adaptiv skanningsimpedanstuner och aktiv XPD-kalibreringsteknik för satellitterminal, IEEE Radio Frequency Integrated Circuits Symposium

TillhandahÄlls av Tokyo Institute of Technology

Citat:Effektiv satellitnedlÀnk med en Ka-band dubbel cirkulÀr polarisationssÀndare (2022, 24 juni) hÀmtad 24 juni 2022 frÄn https://techxplore.com/news/2022-06-efficient-satellite-downlink-ka-band.html

Detta dokument Àr föremÄl för upphovsrÀtt. Bortsett frÄn all rÀttvis handel i syfte att privata studier eller forskning, fÄr ingen del reproduceras utan skriftligt tillstÄnd. InnehÄllet tillhandahÄlls endast i informationssyfte.

HĂ„ll kontakten med oss ​​pĂ„ sociala medieplattformar för omedelbar uppdatering klicka hĂ€r för att gĂ„ med i vĂ„r Twitter och Facebook

Vi Àr nu pÄ Telegram. Klicka hÀr för att gÄ med i vÄr kanal (@TechiUpdate) och hÄlla dig uppdaterad med de senaste teknikrubrikerna.

För alla de senaste tekniknyheterna klicka hÀr

För de senaste nyheterna och uppdateringarna, följ oss pÄ Google Nyheter.

LÀs originalartikeln hÀr

Förnekande av ansvar! NewsAzi Ă€r en automatisk aggregator runt globala medier. Allt innehĂ„ll Ă€r tillgĂ€ngligt gratis pĂ„ Internet. Vi har just ordnat det i en plattform endast för utbildningsĂ€ndamĂ„l. I varje innehĂ„ll anges hyperlĂ€nken till den primĂ€ra kĂ€llan. Alla varumĂ€rken tillhör deras rĂ€ttmĂ€tiga Ă€gare, allt material till deras upphovsmĂ€n. Om du Ă€r Ă€gare till innehĂ„llet och inte vill att vi ska publicera ditt material pĂ„ vĂ„r webbplats, vĂ€nligen kontakta oss per mejla – [email protected]. InnehĂ„llet kommer att raderas inom 24 timmar.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK