Blogg

Distansarbete eller pÄ kontoret? Varför strömmen kunde vÀnda igen

FjÀrrjobba hemifrÄn. Frilansarbetsplats i kök med laptop, kopp kaffe

Getty Images/iStockphoto

AvlÀgsen, hybrid eller bara pÄ kontoret: var och nÀr vi gör vÄra jobb har blivit vÄr tids största arbetsplatsdebatt.

Det Àr ocksÄ ett riktigt bra mÄtt pÄ den relativa makten hos arbetare och chefer.

Just nu har ledningen i mÄnga fall en ganska svag position nÀr det kommer till kontorspolitik.

Det finns gott om jobb dÀr ute för kunskapsarbetare som inte Àr nöjda med hur de behandlas. Och det finns mycket sanning i talesÀttet att arbetare inte lÀmnar dÄliga jobb, de lÀmnar dÄliga chefer.

De senaste tvÄ Ären har ocksÄ lÀrt mÄnga kunskapsarbetare att de kan vara effektiva och fÄ en bÀttre balans mellan arbete och privatliv med mer distansarbete i veckan, Àven om deras mikromanagerande chefer har kÀmpat med idén.

Den heta arbetsmarknaden och denna entusiasm för distansarbete har gjort det svÄrare för företag att genomdriva sina uppdrag att ÄtervÀnda till kontoret.

Och nu, för alla som gÄtt med i ett företag under de senaste Ären, Àr nÄgon form av distans- eller hybridarbete den enda typ av arbete de alla har kÀnt till. Oavsett om mellanchefer gillar det eller inte, Àr hybrid- och distansarbete det nya normala.

Men det betyder inte att saker och ting inte kan förÀndras igen. Och snabbt.

Det kommer sannolikt att bli en prövningstid framÄt, om som mÄnga indikatorer tyder pÄ, börjar ekonomin snart att dyka in i svÄrt territorium.

Det Àr den punkt dÄ den relativa makten hos arbetsgivare och anstÀllda kan börja förÀndras igen. Och det kan vara nÀrmare Àn mÄnga tror.

Det finns vissa bevis pÄ att arbetsgivare redan kan vara det erbjuda fÀrre jobb hemifrÄn för utvecklareÀven pÄ en stark marknad. Vissa chefer har till och med stÀllt ultimatum till personalen om komma tillbaka till kontoret eller komma ut. Och Àven om arbetare tror att de personligen Àr bra pÄ att arbeta hemifrÄn, Àr de inte övertygade om hur hÄrt deras egna kollegor arbetar.

Naturligtvis kommer det att finnas nyanser i allt detta. Det kan vara sÄ att en försÀmrad ekonomisk utsikt övertygar vissa organisationer att minska eller göra sig av med sina kostsamma kontor och byta till fjÀrr- eller hybridarbete för alla.

Men det Ă€r kanske mer troligt att chefer kan kĂ€nna att de i ett tuffare ekonomiskt klimat har en starkare förhandlingsposition och kan tvinga tillbaka personalen till kontoret – eller sĂ„.

Det kan betyda att för vissa företag ÄtervÀnder-till-kontoret-planerna som de motvilligt lade pÄ hyllan kommer att göra en comeback.

ÄndĂ„, om chefer verkligen vill ha folk tillbaka pĂ„ kontoret Ă€r det förmodligen fel sĂ€tt att nĂ€rma sig det.

Övertalning och förklaring Ă€r en bĂ€ttre policy. Det finns massor av saker som Ă€r bĂ€ttre pĂ„ kontoret, speciellt kring byggkultur och innovation. Och en stor del av personalen (sĂ€rskilt de i början av sin karriĂ€r som kan dra nytta av mentorskap och nĂ€tverkande) som kan dra nytta av att vara runt sina kamrater.

IstĂ€llet för att vĂ€nta tills de har det ekonomiska övertaget bör chefer förklara varför de tycker att deras plan Ă€r bĂ€ttre – och backa upp det över tid med bevis och data. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt kan de bygga fart bakom sina planer för kontorsarbete, oavsett de ekonomiska utsikterna. Oavsett vilket Ă€r det hĂ€r en debatt som kommer att springa och springa; förvĂ€nta sig vĂ€ndningar framĂ„t.

ZDNETS MÅNDAGSÖPPARE

ZDNets mÄndagsöppnare Àr vÄr öppningsversion av veckan inom teknik, skriven av medlemmar i vÄr redaktion.

TIDIGARE PÅ ZDNETS MÅNDAGSÖPPARE:

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK