Gardets

Det Àr svÄrt att göra klimatforskning nÀr din glaciÀr smÀlter

“Det har varit mĂ„nga gĂ„nger vi gick till en pĂ„le, och du kunde se det, men det finns en vallgrav av sprickor som Ă€r 10 till 20 fot breda”, sĂ€ger Ben Pelto, en postdoktor vid University of British Columbia. “Och det Ă€r som, ja, det finns inget sĂ€tt vi kan komma över till den insatsen lĂ€ngre. Det pĂ„verkar mĂ€ngden forskning du kan göra och sĂ€kerheten med vilken du kan göra det.”

Faran har ocksÄ ökat för forskare som arbetar strax ovanför snögrÀnsen pÄ berg. För Karapetrova kan de massiva temperatursvÀngningarna orsaka stenfall eller laviner, vilket gör det farligt för henne att röra sig pÄ bergen nÀra June Lake i Kalifornien dÀr hon samlar sina snöprover.

Varje forskare nĂ€mnde att de mĂ„ste flytta sina provtagningssĂ€songer tidigare eller att de mĂ„ste arbeta snabbare pĂ„ fĂ€rre mĂ„nader pĂ„ grund av de lĂ€ngre och varmare somrarna. Karapetrova har begrĂ€nsats till att samla in prover i juni och juli, dĂ„ tidigare forskare kunde samla in Ă€nda in i augusti. Jason Geck, en docent vid Alaska Pacific University som specialiserat sig pĂ„ glaciologi, har tagit med studenter pĂ„ en Ă„rlig forskningsresa i maj för att samla in prover pĂ„ EklutnaglaciĂ€ren nĂ€ra Anchorage i över ett decennium – men han har varit tvungen att flytta den till april eftersom smĂ€ltningen hĂ€nder tidigare.

“Det Ă€r fantastiskt att ha nĂ„gra studenter ute i tvĂ„ eller tre veckor pĂ„ glaciĂ€ren för att fĂ„ praktisk fĂ€ltupplevelse”, sĂ€ger han. ”Nu förtĂ€tas det till en dag. Ur ett pedagogiskt perspektiv lider eleverna.” Geck har ocksĂ„ tillgripit att anvĂ€nda helikoptrar för att resa, istĂ€llet för att vandra eller Ă„ka skidor, för effektivitet och sĂ€kerhet – vilket naturligtvis bidrar Ă€nnu mer till klimatförĂ€ndringarna.

NÀr sÀkerheten och tillgÀngligheten för högbergssnö och glaciÀris minskar, Àr den största förlusten datakonsistens. Till och med bara att flytta datainsamlingsplatser med nÄgra hundra meter eller frÄn en sida av en glaciÀr till en annan kan skapa avvikelser. Vissa omrÄden pÄ en glaciÀr Àr mer skuggade, brantare eller blÄsigare, vilket Àndrar hastigheten med vilken snö ansamlas och is smÀlter.

Och dataförlusterna blir större. En vÀderstation pÄ Gulkana-glaciÀren i östra Alaska Range, som har samlat in vÀderdata sedan 1960-talet, kommer att avvecklas under de kommande tre Ären. NÀr glaciÀren har dragit sig tillbaka har den lÀmnats bakom isfickor som stenar kan glida av, vilket gör det för problematiskt och farligt att komma Ät stationen, vilket avslutar ett konsekvent vÀderrekord som strÀcker sig tillbaka över ett halvt sekel. Det finns en ny vÀderstation nÄgra mil uppför glaciÀren som kommer att ersÀtta den, men den kommer aldrig att bli exakt sig lik.

“Alla lĂ„ngsiktiga seriedata Ă€r mycket vĂ€rdefulla”, sĂ€ger Geck. Hans största rĂ€dsla Ă€r att komma fram till en massbalanspĂ„le för att se den ligga pĂ„ sidan eftersom snön har smĂ€lt för mycket för att hĂ„lla den upprĂ€tt. “Det Ă€r ingen rolig sak att dyka upp och se sin stolpe pĂ„ marken”, sĂ€ger han. Geck uppskattar att varje gĂ„ng en stolpe ramlar omkull, gĂ„r det förlorat arbete, utrustning och kunskap för cirka 1 000 dollar. Han har börjat placera time-lapse-kameror för att registrera insatserna, sĂ„ om de faller vet han nĂ€r och kan fortfarande hĂ€mta ut lite information.

HĂ„ll kontakten med oss ​​pĂ„ sociala medieplattformar för omedelbar uppdatering klicka hĂ€r för att gĂ„ med i vĂ„r Twitter och Facebook

Vi Àr nu pÄ Telegram. Klicka hÀr för att gÄ med i vÄr kanal (@TechiUpdate) och hÄlla dig uppdaterad med de senaste teknikrubrikerna.

För alla de senaste tekniknyheterna klicka hÀr

För de senaste nyheterna och uppdateringarna, följ oss pÄ Google Nyheter.

LÀs originalartikeln hÀr

Förnekande av ansvar! NewsAzi Ă€r en automatisk aggregator runt globala medier. Allt innehĂ„ll Ă€r tillgĂ€ngligt gratis pĂ„ Internet. Vi har just ordnat det i en plattform endast för utbildningsĂ€ndamĂ„l. I varje innehĂ„ll anges hyperlĂ€nken till den primĂ€ra kĂ€llan. Alla varumĂ€rken tillhör deras rĂ€ttmĂ€tiga Ă€gare, allt material till deras upphovsmĂ€n. Om du Ă€r Ă€gare till innehĂ„llet och inte vill att vi ska publicera ditt material pĂ„ vĂ„r webbplats, vĂ€nligen kontakta oss per mejla – [email protected]. InnehĂ„llet kommer att raderas inom 24 timmar.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK