Gardets

Det Àr 2022. Varför har vi fortfarande inte vattentÀta telefoner?

Även om tillverkare framgĂ„ngsrikt har ökat den vattenavvisande karaktĂ€ren hos smartphones, Ă€r de fortfarande lĂ„ngt ifrĂ„n “vattentĂ€ta”. En vattentĂ€t produkt kan vanligtvis motstĂ„ vattengenomtrĂ€ngning till viss del, men en vattentĂ€t produkt Ă€r (menad att vara) helt ogenomtrĂ€nglig för vatten.

Förra veckan bötfÀlldes Samsung Australia i böter pÄ 14 miljoner USD av den australiensiska federala domstolen för falska framstÀllningar i annonser om vattentÀtheten hos sina Galaxy-telefoner. TeknikjÀtten medgav att nedsÀnkning av Galaxy-telefoner i pool- eller havsvatten kan korrodera laddningsportarna och stoppa telefonerna frÄn att fungera, om de laddas medan de fortfarande Àr vÄta.

PÄ samma sÀtt, 2020, bötfÀlldes Apple 10 miljoner euro (cirka 15,3 miljoner A$) i Italien för vilseledande pÄstÄenden om vattentÀtheten hos iPhones.

Det Àr mycket vanligt att telefoner skadas till följd av att de tappats i vatten. I en undersökning frÄn 2018 i USA sa 39 % av de tillfrÄgade att de hade tappat sina telefoner i vattnet. Andra undersökningar har haft liknande resultat.

SĂ„ varför Ă€r det 2022 – en tid dĂ„ tekniska underverk omger oss – vi har fortfarande inte vattentĂ€ta telefoner?

VattentÀt vs vattentÀt

Det finns ett klassificeringssystem som anvÀnds för att mÀta enheters motstÄnd mot fasta Àmnen (som damm) och vÀtskor (nÀmligen vatten). Det kallas IP-klassificeringen (Ingress Protection).

En IP-klassificering kommer att ha tvÄ siffror. I klassificeringen IP68 hÀnvisar 6 till skydd mot fasta partiklar pÄ en skala frÄn 0 (inget skydd) till 6 (högt skydd), och 8 hÀnvisar till skydd mot vatten pÄ en skala frÄn 0 (inget skydd) till 9 (högt skydd) ).

Intressant nog varierar riktmÀrket för vattenbestÀndighet mellan tillverkare. Till exempel Àr Samsungs IP68-certifierade telefoner vattentÀta till ett maximalt djup pÄ 1,5 m i sötvatten i upp till 30 minuter, och företaget varnar för anvÀndning pÄ stranden eller i poolen. Vissa av Apples iPhones med IP68-klassning kan anvÀndas pÄ ett maximalt djup av 6m i upp till 30 minuter.

ÄndĂ„ Ă€r det osannolikt att bĂ„de Samsung och Apple övervĂ€ger att reparera din vattenskadade telefon under sina garantier.

Dessutom utförs IP-klassningstestning under kontrollerade laboratorieförhÄllanden. I verkliga scenarier som bÄtliv, simning eller snorkling varierar faktorer inklusive hastighet, rörelse, vattentryck och alkalinitet. SÄ det blir komplicerat att mÀta en telefons vattentÀthet.

Det Àr 2022. Varför har vi fortfarande inte vattentÀta telefoner?
International Electrotechnical Commission Àr organet bakom IP-klassningsguiden. Kredit: International Electrotechnical Commission

Hur görs telefoner vattentÀta?

Att göra en telefon vattentÀt krÀver flera komponenter och tekniker. Vanligtvis Àr den första skyddspunkten att bilda en fysisk barriÀr runt alla intrÀngningspunkter dÀr damm eller vatten kan komma in. Dessa inkluderar knappar och omkopplare, högtalare och mikrofonuttag, kameran, blixten, skÀrmen, telefonhöljet, USB-porten och SIM-kortsfacket.

Dessa punkter tÀcks och förseglas med lim, sjÀlvhÀftande remsor och tejper, silikontÀtningar, gummiringar, packningar, plast- och metallnÀt och vattentÀta membran. Efter detta appliceras ett lager av ultratunn polymer nanocoating pÄ telefonens kretskort för att hjÀlpa till att stöta bort vatten.

ÄndĂ„ kommer en telefons vattentĂ€thet fortfarande att minska med tiden nĂ€r komponenter Ă„ldras och försĂ€mras. Apple medger att vatten- och dammbestĂ€ndighet inte Ă€r permanenta egenskaper hos deras telefoner.

Kameror Àr inte helt ogenomtrÀngliga för vatten, men vissa tÄl nedsÀnkning mycket bÀttre Àn smartphones. Ofta beror det pÄ att de Àr relativt enklare enheter.

En smartphone har mycket mer funktionalitet, vilket innebÀr att interna komponenter Àr kÀnsligare, ömtÄliga och mÄste byggas in i ett mindre hölje. Alla dessa faktorer gör det dubbelt svÄrt att ge telefoner en liknande nivÄ av vattentÀthet.

Att lĂ€gga till vattentĂ€thet till telefoner ökar ocksĂ„ deras pris för konsumenterna (med 20% till 30%, enligt Xiaomis medgrundare). Detta Ă€r ett viktigt övervĂ€gande för tillverkare – sĂ€rskilt eftersom Ă€ven en liten spricka kan göra vilken vattentĂ€tning som helst.

HĂ„lla enheter torra

Förutom nanobelÀggning pÄ de interna kretskorten kan en vattenavvisande belÀggning pÄ utsidan av en telefon öka skyddet. Vissa företag arbetar med denna teknik för tillverkare.

Framtida telefoner kan ocksÄ ha kretsar som Àr tillverkade direkt pÄ (vattentÀtt) silikonmaterial med hjÀlp av laserskrivtekniker och ytterligare belagda med vattenavvisande teknik.

För nu finns det dock inget sÄdant som en vattentÀt telefon. Om din telefon befinner sig pÄ botten av en pool eller toalett och inte slÄs pÄ, se till att du vidtar de bÀsta ÄtgÀrderna för att sÀkerstÀlla att den torkar ut ordentligt (och inte skadas ytterligare).

Du kan ocksÄ köpa ett vattentÀtt fodral eller torrfodral om du vill göra din telefon helt vattentÀt för vattenaktiviteter.


Att hÄlla din telefon ren och bakteriefri har aldrig varit viktigare


TillhandahÄlls av The Conversation

Den hÀr artikeln Àr Äterpublicerad frÄn The Conversation under en Creative Commons-licens. LÀs originalartikeln.Konversationen

Citat:Det Àr 2022. Varför har vi fortfarande inte vattentÀta telefoner? (2022, 30 juni)hÀmtad 30 juni 2022 frÄn https://techxplore.com/news/2022-06-waterproof.html

Detta dokument Àr föremÄl för upphovsrÀtt. Bortsett frÄn all rÀttvis handel i syfte att privata studier eller forskning, fÄr ingen del reproduceras utan skriftligt tillstÄnd. InnehÄllet tillhandahÄlls endast i informationssyfte.

HĂ„ll kontakten med oss ​​pĂ„ sociala medieplattformar för omedelbar uppdatering klicka hĂ€r för att gĂ„ med i vĂ„r Twitter och Facebook

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK