Blogg

Den hÀr interaktiva kartan framhÀver den mest anmÀrkningsvÀrda personen frÄn din hemstad

Denna interaktiva vĂ€rldskarta visualiserar “en korsverifierad databas med kĂ€nda personer” för att visa dig den mest anmĂ€rkningsvĂ€rda personen i din hemstad – eller nĂ„gon annanstans du kanske vill titta.

Topi Tjukanov, geograf och senior kartdesigner pÄ Mapbox, satte ihop visualiseringen, som visar olika inflytelserika personer frÄn omrÄden som kultur, vetenskap, ledarskap och sport. Vad nÄgon bidrar med till samhÀllet ska beaktas anmÀrkningsvÀrd kan variera, sÄ forskare försökte begrÀnsa det och ta hÀnsyn till fördomar dÀr det var möjligt.

Varje namn pÄ kartan bestÀmdes med hjÀlp av en baslinje av information frÄn Wikipedia och Wikidata för anvÀndning i en nyligen genomförd studie publiceras i Natur som försökte berÀkna en persons notabilitet baserat pÄ flera regler:

Antalet Wikipedia-utgÄvor av varje individ;

LÀngden, dvs totalt antal ord som finns i alla tillgÀngliga biografier. Det Àr lika med noll för individer med bara en Wikidata-post och ingen biografi i Wikipedia;

Det genomsnittliga antalet biografivisningar (trÀffar) för varje individ mellan 2015 och 2018 i alla tillgÀngliga sprÄkutgÄvor, med hjÀlp av ett API tillgÀngligt i https://wikitech.wikimedia.org/wiki/Analytics/AQS/Pageviews eller noll i avsaknad av en Wikipedia-biografi;

Antalet icke-saknade föremÄl som hÀmtats frÄn Wikipedia eller Wikidata för födelsedatum, kön och inflytandedomÀn. Intuitionen hÀr Àr att ju mer anmÀrkningsvÀrd individen Àr, desto mer dokumenterad kommer hans/hennes biografier att vara;

Det totala antalet externa lÀnkar (kÀllor, referenser etc.) frÄn Wikidata.

NĂ€r du klickar pĂ„ varje namn – större som Ă€r mer synliga lĂ€ngre bort har högre ranking – kan du se var varje individ rankas notabilitetsmĂ€ssigt.

Om du Àr ett fan av geografi och mÀnniskor kan den hÀr sidan vara ett coolt sÀtt att utforska mÀnniskor nÀra och fjÀrran. Eller, som det var för mig, en annan pÄminnelse om att jag delar samma hemstad som Beyoncé.

SÄ hÀr:

Tycka om LĂ€ser in…


AnnonsWeb Hyip

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK