Bil

De bÀsta VR-spelen för Oculus Quest, PC och PSVR

Ett par som spelar spel pÄ VR-headset.nuclear_lily/Shutterstock.com

Moderna virtual reality-headset har enorma bibliotek av kvalitetsspel, och utvecklare kommer hela tiden med fantastiska nya upplevelser för att dra nytta av tekniken. Vilket VR-headset du Àn har har vi en lista med fantastiska spel du mÄste prova.

Ett ord om VR-plattformar

Du kommer att mÀrka att varje spel har ett eller flera plattformsnamn listade, men du kanske inte Àr bekant med dem alla. PÄ PC-sidan finns det flera olika digitala skyltfönster som sÀljer spel. Vanligtvis, med icke-VR-spel, gör detta inte sÄ stor skillnad. Men PC Oculus-butiken och Steams SteamVR anvÀnder olika API:er och kommer dÀrför inte att fungera likadant pÄ alla headset.

Om du till exempel har en Oculus Quest eller Oculus Rift ansluten till din dator för VR kan du spela VR-spel frÄn Oculus-butiken utan problem. Men för att spela SteamVR-spel mÄste det finnas lite kommunikation under huven mellan de tvÄ API:erna och det kan ibland leda till en mindre Àn perfekt upplevelse.

Om du inte har ett Oculus-headset Àr allt i Oculus-butiken förbjudet, men du Àr bÀttre att gÄ med SteamVR-versionen av ett spel ÀndÄ om du inte har en Oculus-enhet. Vissa titlar Àr naturligtvis exklusiva för Oculus-butiken, sÄ du hittar dem inte pÄ Steam eller nÄgon annanstans.

NÀr ett spel Àr listat med en Oculus Quest-version betyder det att det kan spelas inbyggt pÄ det fristÄende headsetet utan dator. Quest-versioner av spel minskar oundvikligen nÄgot jÀmfört med samma titel som körs pÄ en PC. HÄll utkik efter vissa titlar som inkluderar bÄde desktop- och Quest-versionerna i priset. Om du köper en av dessa kan du spela Quest-versionen medan du Àr borta och byta till PC-versionen vid ditt skrivbord.

Och naturligtvis kommer ett PSVR-spel att krÀva ett Sony PSVR-headset och en PlayStation 5- eller PlayStation 4-konsol.

BÀsta övergripande VR-headset

Oculus Quest 2

Oculus Quest 2 Àr vÄrt favorit VR-headset för de flesta. Det Àr billigt, behöver ingen PC och har ett brett bibliotek med tillgÀngliga titlar. Du kan ansluta den till en PC för att spela PC VR-spel som inte körs pÄ sjÀlva Quest ocksÄ.

Half-Life: Alyx (SteamVR)

Halveringstid Alyx-bildVentil

Half-Life Àr en av de mest kÀnda tv-spelsserierna och fans har vÀntat pÄ en tredje mainline-version i nÀstan 15 Är nu. Det har gÄtt sÄ lÄng tid som Half-Life 3 har blivit ett internetmeme, dÀr ingen pÄ allvar förvÀntade sig att spelet nÄgonsin skulle se dagens ljus.

Det Àr tills Valve Software tillkÀnnagav att de gör ett nytt Half-Life-spel och hela internet var i full fart igen. Besvikelsen var pÄtaglig nÀr det visade sig att Half-Life Alyx skulle vara ett VR-spel, men vilket VR-spel!

Alyx tÀnjer pÄ grÀnserna för nuvarande VR-speldesign pÄ olika sÀtt. Skrivandet och vÀrldsbyggandet Àr lika bra som alla andra Half-Life-avdrag, vilket vill sÀga att din körstrÀcka kan variera. Men nÀr det kommer till spel och visuell design kan inget annat VR-spel röra Alyx. Utspelad som en prequel till Half-Life 2, spelar du Alyx Vance och utforskar mysterierna med en jord som erövrats av frÀmmande varelser efter ett katastrofalt fysikexperiment som vi först sÄg i Half-Life 1.

Det hÀr Àr ett first-person shooter, men Valve har löst sÄ mÄnga av problemen som FPS-genren stöter pÄ i VR. FrÄn rörelse till skottfysik, allt Àr sÄ polerat att det Àr svÄrt att gÄ tillbaka till mindre raffinerade skjutspel i VR. Alyx upplevs bÀst med en lÀmplig PC och Valve Index-headsetet, men det Àr inte mindre övertygande att anvÀnda andra SteamVR-kompatibla headset som Oculus Rift S eller Quest.

The Climb-bildenCrytek

Om du har höjdskrÀck kan du hoppa direkt förbi detta inlÀgg, men om du gillar att fÄ upp pulsen lite sÄ Àr The Climb lÀtt att rekommendera. UtgÄngspunkten för spelet Àr enkel. Du Àr en bergsklÀttrare som mÄste nÄ toppen av varje topp pÄ varje given nivÄ. Utmaningen kommer frÄn att ta reda pÄ den bÀsta vÀgen och hantera din begrÀnsade grepputhÄllighet för att sÀkerstÀlla att du inte ramlar!

Oavsett om du spelar PC- eller Quest-versionen Àr Climb ocksÄ vacker och meditativ. Det Àr sÀrskilt tillfredsstÀllande nÀr du Àntligen stÄr pÄ toppen och bjuds pÄ den sista vidstrÀckta utsikten. Din karaktÀr slÀpper till och med en sus av glÀdje efter att ha nÄtt toppen. Tack vare de yrselinducerande höjderna och stÄpositionen Àr Climb inte för alla, men om dessa aspekter ligger inom din komfortnivÄ Àr det ett mÄste att spela.

The Climb har spikat fast sin unika nisch, sÄ det enda andra spelet som liknar det Àr dess uppföljare, The Climb 2.

Superhet VR-bildSuperhett team

Den vanliga icke-VR-versionen av Superhot var en sÀllsynt frisk flÀkt i en vÀrld av kakskÀrare. Denna eleganta pusselskjutare anvÀnder en unik tidsmekanik dÀr handlingen bara rör sig framÄt som du gör. TÀnk pÄ det som att vara i Matrix, dÀr tiden stannar och du exakt kan bestÀmma vad du ska göra.

Varje möte i spelet har flera fiender som skyndar dig nÀr du gÄr vidare genom nivÄn och det kommer sannolikt att ta flera försök att ta dig igenom allt mer galna situationer. Det riktigt snygga Àr att du kan se en repris i realtid av din löptur pÄ slutet, dÀr du kan se dig sjÀlv i all den dÀr övermÀnskliga actionsuperstjÀrnans glans.

VR-versionen av Superhot Àr kanske den definitiva upplevelsen. Spelet hade alltid kÀnts som att det var menat för VR och det visar sig att detta Àr det bÀsta sÀttet att spela. Vi rekommenderar starkt Oculus Quest-versionen, med dess brist pÄ kablar att trassla till, men Superhot VR Àr fantastiskt var du Àn lyckas prova det.

Superhot VR Àr ett annat unikt spel utan nÄgra riktiga motsvarigheter Ànnu, men om du gillar idén med VR-firstpersonsskjutare, ge Gun Club VR eller Onward ett försök. Pistol Whip erbjuder ocksÄ en snygg skytteupplevelse.

Elitfarlig bildFrontier Developments

NÄgra av de bÀsta VR-upplevelserna Àr de som finns i en cockpit. Oavsett om det Àr att köra bilar runt en bana, styra en mek eller flyga en rymdfarkost. Elite Dangerous handlar om det sista och för att vara Àrlig kan vi inte förestÀlla oss att spela det hÀr spelet i nÄgot annat Àn VR. Precis som den ursprungliga David Braben-klassikern Elit, Elite Dangerous Àr ett rymdhandels- och stridsspel.

Du börjar som pilot med ett smutsigt litet skepp och ett Ànnu sÀmre bankkonto, men med tiden kommer du att slutföra kontrakt och bygga upp dessa kassareserver för att bli ett verkligt hot. Dangerous spelar bra pÄ en bildskÀrm eller TV-skÀrm, men VR-upplevelsen Àr verkligen transformerande. Du kÀnner verkligen att du Àr i cockpiten. Det Àr faktiskt nervkittlande nÀr de dÀr sprickorna börjar synas i ditt tak under stridens hetta. Viktigast. det rena skala av saker Àr bara uppenbart i VR. NÀr du dockar med en enorm rymdstation och tittar upp pÄ de höga strukturerna pÄ dess yta kÀnner du dig verkligen som en liten spelare i ett mycket stort och farligt universum.

Om Elites mer simliknande instÀllning till rymdstrider inte Àr nÄgot för dig, prova Star Wars Squadrons (Àven pÄ PSVR!) eller det underskattade House of the Dying Sun

Tetris effekt bildFörbÀttra spel

Tetris Effect började livet som en exklusiv PSVR och den Àr fortfarande fantastisk pÄ sin ursprungliga plattform. Med det sagt har spelet nu utökats till andra system och vi rekommenderar Oculus Quest-versionen av spelet framför andra helt enkelt för att du har möjlighet att spela detta meditativa mÀsterverk var som helst.

I grunden Ă€r detta bara Tetris. Samma vĂ€rldsomspĂ€nnande fenomen skapades först av Alexey Pajitnov. Det gör dock inte Tetris Effect nĂ„gon rĂ€ttvisa alls, eftersom det hĂ€r Ă€r ett spel centrerat pĂ„ overkliga, vackra audiovisuella upplevelser. Namnet “Tetris Effect” syftar pĂ„ det som hĂ€nder nĂ€r du spelar sĂ„ mycket av ett spel att du fortfarande kan se det nĂ€r du blundar. NĂ„got som folk först mĂ€rkte med den stĂ€ndigt beroendeframkallande Tetris.

I det hÀr spelet fÄr du unika Tetris-brÀdor med teman, och nÀr du nÀrmar dig mÄlet att klara nivÄn reagerar de tillhörande synerna och ljuden pÄ dina framsteg. Det Àr svÄrt att exakt förklara vad som gör upplevelsen sÄ speciell, men vi rekommenderar starkt att du spelar med hörlurar i ett mörkt rum.

Beat Sabre bildBeat Games

Beat Sabre Àr en av de dÀr kreativa idéerna som verkar sÄ sjÀlvklara nÀr de vÀl Àr klara men som aldrig skulle falla de flesta in. Beat Sabre liknar 2016 Ärs rytmspel Audioshield, dÀr spelarna var tvungna att blockera klot med motsvarande sköld i varje hand i takt med musiken.

Men Beat Sabre byter ut dessa sköldar för definitivt inte Star-Wars sablar och lÄter dig skÀra kuber med dem. Det finns oÀndlig variation i hur dessa skivor kan hÀnda och i slutÀndan förvandlar du dig till en dansare om du blir rÀtt.

Beat Sabre har allvarliga beroendeframkallande egenskaper och kÀnslan av flow man fÄr av att göra en tuff lÄt kan grÀnsa till det transcendentala. För det mesta Àr den skrÀddarsydda musiken i spelet i vÀrsta fall oförarglig och i bÀsta fall en dunkande bra tid, men om din musiksmak inte passar ihop med standardmusiken har du möjlighet att köpa ytterligare musikpaket.

Astro Bot Rescue Mission (PSVR)

Astro Bot Rescue Mission bildSony Interactive Entertainment Europe

Astro Bot Rescue Mission existerar frÀmst som en teknisk demo för PSVR, men det Àr ocksÄ ett bra spel i sig och visar verkligen vad som kan göras med VR om du har ett kreativt utvecklingsteam. Detta Àr ett 3D-plattformspussel dÀr tanken Àr att rÀdda Astro Bots saknade besÀttningsmedlemmar.

Till skillnad frÄn de flesta VR-spel styr du inte Astro ur ett förstapersonsperspektiv. IstÀllet Àr du gestaltad som en gigantisk robot som ibland ocksÄ kan interagera med miljön. Du styr Astro med DualShock-kontrollen och 3D-ljudsignaler Àr en viktig del av spelet.

Det borde inte vara nÄgon överraskning att hitta Astro Bot Rescue Mission pÄ den hÀr listan eftersom det fortfarande Àr ett av de bÀst rankade VR-spelen i historien. Det enda negativa nÄgon kan sÀga om det Àr att du bara kan spela det pÄ PSVR.

Resident Evil 7 (PSVR)

Resident Evil 7-bildCapcom

PÄ tal om exklusiva PSVR, sÄ kan VR-lÀget för Resident Evil 7 bara hittas pÄ Sonys enormt populÀra konsol. RE 7 Àr skrÀmmande nog pÄ en platt skÀrm, men om du aldrig vill sova igen drar VR-lÀget verkligen upp spÀnningen.

Denna förstapersonsversion av Resident Evil-serien har visat sig populÀr och den senaste titeln i serien By hÄller det perspektivet. TyvÀrr erbjuder de senaste spelen inte nÄgot VR-lÀge i skrivande stund, sÄ fram till lanseringen av den mer actionfokuserade Resident Evil 4 VR Àr RE 7 det bÀsta stÀllet att fÄ din skrÀmselkvot fylld.

Trover rÀddar universum-bildenSquanch Games, Inc.

Gillar du Rick and Morty? Tja, trots att det finns ett officiellt Rick and Morty VR-spel i form av Virtual Rick-ality, för vÄra pengar blir Trover Saves the Universe den bÀttre titeln samtidigt som den kanaliserar samma sorts humor. Trover kommer frÄn Rick and Mortys medskapare Justin Roilands förvrÀngda sinne och har sin röst i stort sett överallt. SÄ ja, det finns gott om karaktÀrer som lÄter som Rick och/eller Morty.

FörutsÀttningen Àr ocksÄ lagom förvirrad. Du Àr medlem i en utomjordisk ras som bara sÀtter sig i mobila stolar, vilket Àr en ganska praktisk slump för VR. Du tar direkt kontroll över den (andra) utomjordingens kropp Trover i ett försök att omintetgöra Glorkons planer, som har stulit dina husdjurshundar och stoppat in dem i hans ögonhÄl.

Även om det definitivt inte Ă€r för barn, Ă€r humorn i Trover Saves the Universum nĂ€stan alltid pĂ„ plats, grafiken Ă€r attraktiv och sjĂ€lva pussel-plattformsspelet Ă€r inte heller sĂ„ illa, Ă€ven om du inte förvĂ€ntar dig ett nytt Astro Bot-spel hĂ€r.

Eleven Tablet Tennis bildFör roliga labb

Eleven Table Tennis vet exakt vad det Àr och drar enorm nytta av det smala fokuset. Detta Àr ett spel som vill simulera bordtennis i VR. Det ser bra ut, har ett briljant flerspelarlÀge och erbjuder flera miljöer att spela i.

Att spela surfplattan kĂ€nns helt naturligt och intuitivt. Fysiken kĂ€nns rĂ€tt och AI-motstĂ„ndarna Ă€r inte halvdĂ„liga. Det riktigt roliga Ă€r att spela mot mĂ€nskliga spelare online, men att spela mot nĂ„gon i samma rum Ă€r förmodligen den bĂ€sta upplevelsen av alla. Även om SteamVR-versionen fortfarande Ă€r fantastisk, kĂ€nns det bĂ€ttre att spela utan sladdar alls i vilket utrymme du vill, sĂ„ vi rekommenderar Quest-versionen för de flesta.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK