Bil

De bÀsta bÀrbara Linux-datorerna 2022

laptop tangentbord med Ubuntu-logotyptomeqs/Shutterstock.com

Uppdatering, 2022-01-20: Vi har granskat vÄra rekommendationer och Àr övertygade om att dessa fortfarande Àr de bÀsta bÀrbara Linux-datorerna du kan köpa.

Vad du ska leta efter i en bÀrbar Linux-dator 2022

Du kan köpa nÀstan vilken bÀrbar dator som helst och installera Linux pÄ den. Det finns dock ingen garanti för att den bÀrbara datorns hÄrdvara kommer att stödja Linux korrekt. Om rÀtt hÄrdvarudrivrutiner inte Àr tillgÀngliga för det Linux-operativsystem du vÀljer, kommer vissa av den bÀrbara datorns funktioner inte att fungera, eller sÄ kan den bÀrbara datorn bara fÄ sÀmre batteritid pÄ grund av dÄlig optimering.

Du behöver inte nöja dig med den hÀr typen av upplevelse. Vissa tillverkare slÀpper bÀrbara datorer som levereras med Linux förinstallerat. Dessa tillverkare stöder officiellt Linux pÄ sin hÄrdvara, sÄ du vet att allt kommer att fungera korrekt och att den bÀrbara datorn kommer att fortsÀtta arbeta med framtida programuppdateringar.

Visst, det Ă€r nu mycket lĂ€ttare att köra Linux-applikationer pĂ„ Windows 10 och Windows 11 tack vare Windows Subsystem för Linux – och det Ă€r en bra lösning för mĂ„nga mĂ€nniskor – men det Ă€r inte den riktiga varan.

Oavsett om du Ă€r en utvecklare som letar efter en bĂ€rbar Linux-dator för programmering, en stor tro pĂ„ programvara med öppen kĂ€llkod och integritet, eller bara en Linux-entusiast som föredrar operativsystemet framför Windows och macOS, sĂ„ har vi nĂ„gra alternativ för dig. Du kan till och med fĂ„ kraftfulla spelbĂ€rbara datorer som kommer med Linux nu – trots allt Ă€r Linux tillrĂ€ckligt bra för Valves Steam Deck.

Är du redo att kliva in i Linux-vĂ€rlden? Det hĂ€r Ă€r de bĂ€rbara datorerna att göra det med.

kvinna som anvÀnder Dell xps 13 hemmaDell

Fördelar

 • ✓ Officiellt stöd för Linux
 • ✓ Gedigen byggkvalitet
 • ✓ LĂ„ng batteritid
 • ✓ Mycket anpassningsbar

Nackdelar

 • ✗ Premiumpris jĂ€mfört med den genomsnittliga bĂ€rbara Windows-datorn
 • ✗ Endast tillgĂ€nglig med Intel-grafik, sĂ„ den Ă€r inte idealisk för spel eller tunga GPU-arbetsbelastningar

Dells XPS 13 Àr en otroligt populÀr bÀrbar dator. Standard Dell XPS 13 Àr vÄr favorit bÀrbara dator för de flesta, som kombinerar fantastisk byggkvalitet, lÄng batteritid och stark prestanda i ett premium, lÀtt bÀrbar datorpaket.

Standard Dell XPS 13 ovan kommer med Windows, men Dell XPS 13 Developer Edition kommer med Linux—Ubuntu, för att vara exakt. Du kan dock installera en annan Linux-distribution pĂ„ den om du vill. Det Ă€r trots allt det fina med Linux. Vet bara att Dell officiellt stöder Linux pĂ„ denna hĂ„rdvara, sĂ„ att du vet att allt kommer att fungera utan nĂ„gra drivrutinsproblem.

PÄ tal om hÄrdvara, XPS 13 Àr en 13-tums bÀrbar dator som kommer med ett tangentbord i full storlek. InfinityEdge-skÀrmen med smÄ ramar har ett bildförhÄllande pÄ 16:10 istÀllet för det vanligare bildförhÄllandet 16:9, vilket innebÀr att du fÄr mer vertikalt utrymme för arbete.

XPS 13:s komponenter Ă€r anpassningsbara pĂ„ Dells webbplats. Ta displayen till exempel. Vill du ha en konventionell 1900×1200 LCD-skĂ€rm utan pekskĂ€rm för lĂ€ngre batteritid? Vill du ha en pekskĂ€rm? Kanske en 3,5K OLED-skĂ€rm istĂ€llet? Eller vill du ha en LCD-skĂ€rm över 4K-upplösning? Alla dessa Ă€r alternativ pĂ„ Dells webbplats.

Du kan ocksĂ„ anpassa processorn med en Intel Core i5- eller Core i7-processor, RAM upp till 32 GB och lagring upp till 2 TB. LĂ„t oss inte heller glömma att vĂ€lja din fĂ€rgsĂ€ttning, med antingen en silverexteriör med en svart insida eller en “frost” exteriör med en “arktisk vit” insida.

TyvÀrr finns det en sak du inte kan anpassa: grafikkortet. Liksom mÄnga tunna och lÀtta bÀrbara datorer kommer Dell XPS 13 Developer Edition med integrerad Intel-grafik. Om du vill ha en starkare diskret GPU för spel eller utföra GPU-tunga uppgifter, Àr detta inte den bÀrbara datorn för dig (men det finns fortfarande en bÀrbar dator du kan hÀmta).

acer spin pÄ grön och blÄ bakgrundAcer

Fördelar

 • ✓ Ett billigt sĂ€tt att köra Linux-programvara
 • ✓ Överraskande kraftfull hĂ„rdvara för priset
 • ✓ Kör Android-appar ocksĂ„

Nackdelar

 • ✗ Kör Chrome OS, inte en traditionell Linux-distribution
 • ✗ HĂ„rdvaran fungerar inte garanterat om du ersĂ€tter Chrome OS med en mer standard Linux-miljö

Linux-bĂ€rbara datorer Ă€r en nischprodukt jĂ€mfört med vanliga PC-bĂ€rbara datorer, sĂ„ generellt sett ser du dem i en mer premiumprisklass. Du kommer inte hitta Linux-bĂ€rbara datorer i prisklassen $200 till $500 tillsammans med billiga Windows-bĂ€rbara datorer – eller kommer du att göra det?

Om du vill spara lite pengar samtidigt som du skaffar ett Linux-system, ta en titt pÄ Chromebooks. Googles Chrome OS-operativsystem Àr baserat pÄ Linux och anvÀnder en Linux-kÀrna. Alla Chromebooks kan köra Linux-distros.

Du kan skaffa vilken modern Chromebook som helst och köra Linux-appar pĂ„ den med bara nĂ„gra klick – allt frĂ„n Linux-terminalapplikationer till grafiska Linux-skrivbordsapplikationer fungerar. Du kan ocksĂ„ köra Android-appar tillsammans med dina Linux-program.

Men om du föredrar att ha en komplett Linux-miljö kan du sÀtta din Chromebook i utvecklarlÀge och installera en komplett Linux-miljö som ersÀtter Chrome OS. Till exempel erbjuder Canonical instruktioner för att installera Ubuntu pÄ en Chromebook. Men för maximal kompatibilitet och enkelhet rekommenderar vi att du anvÀnder Linux-appstödet inbyggt i Chrome OS. HÄrdvarutillverkare stöder inte officiellt en fullstÀndig Linux-miljö pÄ en Chromebook som de gör pÄ andra bÀrbara datorer som vi rekommenderar hÀr.

NĂ€r det gĂ€ller den specifika Chromebook att köpa för att köra Linux, rekommenderar vi Acer Chromebook Spin 713, vĂ„r favorit Chromebook i allmĂ€nhet. Även om det Ă€r i premiumprisklassen för en Chromebook, Ă€r det definitivt i budgetprisklassen för en bĂ€rbar Linux-dator.

Spin 713 Ă€r en utmĂ€rkt hĂ„rdvara till halva priset av Dell XPS 13 Developer Edition. Du kommer att fĂ„ en fantastisk upplevelse att köra Linux-programvara tillsammans med Chrome OS med tanke pĂ„ specifikationerna. HĂ„rdvaran Ă€r utmĂ€rkt, med moderna 11:e generationens Intel Core-processorer, minst 256 GB internminne, en skĂ€rm med bildförhĂ„llandet 3:2 med en upplösning pĂ„ 2256×1504 för Ă€nnu mer vertikalt utrymme och mer.

BĂ€sta Budget Linux Laptop

Acer Chromebook Spin 713

Chrome OS Àr baserat pÄ Linux, och det betyder att Chromebook Spin 713 kommer att kunna köra Linux-programvara till en brÄkdel av kostnaden för de flesta av vÄra val.

lenovo thinkpad pÄ grön bakgrundLenovo

Fördelar

 • ✓ En premium bĂ€rbar dator som levereras med Linux
 • ✓ Mer hĂ„llbar och lĂ€tt Ă€n vĂ„rt bĂ€sta val
 • ✓ Klassisk ThinkPad Nub

Nackdelar

 • ✗ Dyr
 • ✗ Kommer endast med Intel-grafik

Dell Àr inte det enda företaget som slÀpper Linux-utgÄvor av sina flaggskeppsbÀrbara datorer. Lenovo har sin premium ThinkPad-linje, och Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9 finns att köpa med Linux förinstallerat. Du kan fÄ den hÀr ThinkPad-modellen med antingen Ubuntu eller Fedora ur kartongen, eller installera andra Linux-distributioner om ett annat operativsystem Àr mer för din hastighet.

Detta Àr ocksÄ vÄr favorit bÀrbara dator för företag, och av goda skÀl. Tack vare anvÀndningen av lÀtt kolfiber Àr den Ànnu lÀttare Àn den redan lÀtta Dell XPS 13 (2,49 pund mot 2,64 pund) samtidigt som den har en mer solid byggkvalitet. Lenovo annonserar stolt att ThinkPads Àr testade mot militÀra krav sÄ att de kan köras under extrema förhÄllanden och tillverkarens tester omfattar allt frÄn mekaniska stötar och fukt till sand, damm och svamp.

Naturligtvis fĂ„r du ocksĂ„ den klassiska röda “TrackPoint”-nubben för att styra markören frĂ„n tangentbordet och den vĂ€lbekanta ThinkPad-estetiken. Om du Ă€r ett fan av nubben och det rena svarta utseendet Ă€r den hĂ€r bĂ€rbara datorn för dig.

Precis som XPS 13 Àr ThinkPad X1 Carbon en anpassningsbar bÀrbar dator pÄ Lenovos webbplats. Du kan vÀlja om du vill ha en pekskÀrm eller högre Àn 4K-upplösning och anpassa CPU, RAM och lagring som systemet levereras med.

Men, precis som Dell XPS 13, Ă€r detta ett “tunt och lĂ€tt” system som bara kommer med Intel integrerad grafik. Om du vill ha en bĂ€rbar dator med kraftfullare diskret grafik för spel eller GPU-bearbetning, kan du anpassa ThinkPad för att göra det, men det kostar extra. Eller sĂ„ kan du hĂ€mta en Linux-bĂ€rbar dator som Ă€r gjord för spel istĂ€llet.

Librem 14 pÄ rosa bakgrundPurism

Fördelar

 • ✓ Open source BIOS
 • ✓ Minimalt inbyggd programvara med sluten kĂ€llkod
 • ✓ HĂ„rdvaruavbrytare och andra sekretessfunktioner

Nackdelar

 • ✗ Dyrare Ă€n alternativen
 • ✗ 10:e generationens Intel Core CPU istĂ€llet för 11:e generationen

Om du vill ha en kraftfull dator var allt Ă€r öppen kĂ€llkod och du har mer kontroll över din egen hĂ„rdvara, prova Purism Librem 14. Purism sĂ€ger att dessa system Ă€r “designade chip-by-chip, line-by-line, för att respektera dina rĂ€ttigheter till integritet, sĂ€kerhet och frihet. ”

Dessa system kommer med en coreboot BIOS-firmware med öppen kĂ€llkod och ingen Intel Management Engine (ME)-kod som körs pĂ„ en lĂ„g nivĂ„. För att vara sĂ„ öppen kĂ€llkod som möjligt undviker Purism att anvĂ€nda “binary blob”-firmware med stĂ€ngd kĂ€llkod pĂ„ sin hĂ„rdvara nĂ€r den kan, Ă€ven om vissa binĂ€ra blobs fortfarande finns. Librem 14 kommer med PureOS, en sĂ€kerhetsfokuserad Debian-baserad Linux-distribution utvecklad av Purism.

Utöver öppen kÀllkod Àr Purism designad för att ge dig kontroll som anvÀndare. Den bÀrbara datorn inkluderar fysiska avbrytare som kopplar bort den medföljande kameran och mikrofonen eller Wi-Fi och Bluetooth nÀr du vÀnder dem. Hackare som fÄr tillgÄng till din webbkamera och mikrofon Àr en verklig rÀdsla, och en fysisk kill switch hjÀlper till att skydda dig mot det.

Librem 14 har ocksÄ en BIOS-skrivskyddsomkopplare pÄ sitt moderkort, vilket förhindrar potentiell skadlig programvara frÄn att installera uppdateringar utan att fysiskt Àndra en switchs position. Funktioner som PureBoot och Librem Key hjÀlper dig att sÀkerstÀlla att endast pÄlitlig programvara startar pÄ din dator och skyddar din bÀrbara dators krypterade filer med en fysisk sÀkerhetsnyckel.

Bortsett frĂ„n allt detta fĂ„r du en solid 14-tums bĂ€rbar dator med en Intel Core i7-processor. Observera dock att detta Ă€r en 10:e generationens Intel Core CPU för kompatibilitet med öppen kĂ€llkods-BIOS istĂ€llet för en 11:e generationens Intel Core CPU – inte en stor sak nĂ€r det gĂ€ller prestanda, men för priset svider det inte att fĂ„ den senaste hĂ„rdvara. Du kan anpassa minnet, lagringen och andra funktioner under köpprocessen. Slutligen utlovar Purism 9 timmar och 48 minuter batteritid vid lĂ€tt anvĂ€ndning.

Men varnas för att Librem 14 Àr en dyrare bÀrbar dator Àn mÄnga av de andra pÄ den hÀr listan. Det Àr en premiumprodukt, och Purism var helt klart tvungen att göra mycket extra arbete för att tillhandahÄlla dessa otroliga och sÀllsynta funktioner.

Om du letar efter fler bÀrbara datorer med firmware med öppen kÀllkod har System76s linje Àven öppen firmware.

En System76 Oryx Pro Linux gaming laptop pÄ ett skrivbord.System76

Fördelar

 • ✓ Hybrid NVIDIA+Intel-grafik
 • ✓ 15-tums eller 17-tums alternativ
 • ✓ Anpassningsbar hĂ„rdvara
 • ✓ Open source BIOS

Nackdelar

 • ✗ Endast 1080p skĂ€rmupplösning
 • ✗ Den GPU-hĂ„rdvaran gör den hĂ€r bĂ€rbara datorn dyr

För spelare eller nÄgon annan som letar efter kraftfull GPU-hÄrdvara, vill du titta pÄ System76 Oryx Pro. Det hÀr Àr en hybrid grafikbÀrbar dator med omkopplingsbar NVIDIA- och Intel-grafik, sÄ din bÀrbara dator kan spara batteritid genom att automatiskt anvÀnda Intel integrerad grafik nÀr du inte behöver GPU-hÀstkrafterna.

Oryx Pro finns i 15-tums eller 17-tums storlekar, och du kan vÀlja mellan NVIDIA GeForce RTX 3060, 3070 eller 3080-grafik, upp till 64 GB RAM och upp till 4TB lagring. SkÀrmen har en upplösning pÄ 1080p med en uppdateringsfrekvens pÄ 144Hz. Det finns inget alternativ för en skÀrm med högre upplösning, Àven om det Àr en trevlig snabb uppdateringsfrekvens som anstÄr ett spelsystem.

System76 gör bara Linux-bÀrbara datorer, och alla System76:s bÀrbara datorer kommer med öppen kÀllkodsfirmware. Företaget erbjuder en hel rad datorer, inklusive förbyggda Linux-datorer.

Dessa bÀrbara datorer kommer med ett eget Ubuntu-baserat operativsystem, Pop! OS, men sjÀlvklart kan du installera andra Linux-distributioner. Pop!_OS erbjuder sin egen skrivbordsmiljö med automatiska fönster och kortkommandon för tangentbordsnavigering, men den integreras ocksÄ med hÄrdvaran.

Du kan ocksÄ vÀlja vilken GPU din bÀrbara dator anvÀnder eller konfigurera operativsystemet sÄ att det automatiskt anvÀnder en specifik GPU nÀr du startar en specifik applikation med nÄgra fÄ klick. Pop!_OS Àr ocksÄ krypterat som standard.

Du kan installera Steam eller nÄgon annan Linux-spelmjukvara pÄ Pop!_OS, och System76 har till och med en guide till spel pÄ Pop!_OS som leder dig genom att stÀlla in Steam, konfigurera Lutris-programvaran med öppen kÀllkod för att köra emulatorer och Windows-spel, och anvÀnda GameHub-mjukvaran för att kombinera dina spelbibliotek frÄn flera skyltfönster pÄ ett stÀlle.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK