Bil

De 5 största missuppfattningarna om krypto

En digital representation av en mÀnsklig hjÀrna.Tavarius/Shutterstock.com

KryptovÀrlden Àr komplex och ibland övervÀldigande. Du kan stöta pÄ en mÀngd olika argument och Äsikter som kan göra det utmanande att sortera ut signalen frÄn bruset. LÄt oss reda ut de fem största missförstÄnden nÀr det kommer till kryptovaluta.

Missuppfattning #1: Krypto Àr alltid bra för brottslingar

Crypto Àr ofta utpekat som ett gömstÀlle för kriminell verksamhet. Men eftersom krypto generellt sett inte Àr privat, Àr det ett dÄligt val för att dölja dina finansiella transaktioner.

Folk kanske tror att krypto Àr bedragarnas och tjuvarnas land eftersom det ofta förekommer hacks som skapar rubriker i vanliga media. Men faktum Àr att mÄnga av dessa hackare misslyckades med att komma undan med sitt plundring eftersom deras handlingar sÀndes till vÀrlden pÄ offentliga blockkedjor.

I verkligheten kunde mĂ„nga av dessa hackare eller brottslingar inte flytta sina stulna pengar – eller sĂ„ greps de sĂ„ smĂ„ningom. Blockchain-nĂ€tverk och deras transparens gör att brottslighet kan upptĂ€ckas och utrotas i realtid, vilket gör dem till en dĂ„lig plats för olaglig verksamhet.

Missuppfattning #2: Krypto kommer alltid att anvÀnda mycket energi

Det finns olika mekanismer som blockkedjor anvÀnder för att sÀkra nÀtverket. De vanligaste lösningarna Àr Proof of Work och Proof of Stake. Proof of Work anvÀnder komplexa matematiska problem som krÀver mycket berÀkningskraft, vilket innebÀr att mer energi anvÀnds för att verifiera kedjan.

Proof of Stake anvÀnder dock cirka 99 % mindre energi Àn Proof of Work eftersom anvÀndare satsar nÄgra av sina tokens som en insÀttning för att vara en bra aktör i att verifiera transaktioner. Det finns ingen komplicerad berÀkning för att validera kedjan.

MÄnga nyare blockkedjor anvÀnder Proof of Stake för att sÀkra sina nÀtverk, som Solana, Avalanche, Terra och Tezos. Dessutom finns det en vÀxande trend att bygga in hÄllbarhet och miljövÄrd i blockkedjornas kÀrninfrastruktur.

Missuppfattning #3: Alla kryptovalutor och blockkedjor Àr desamma

Det finns avgörande skillnader mellan blockkedjor. KryptovÀrlden bestÄr av ett kalejdoskop av nÀtverk och gemenskaper med ett brett utbud av kÀrnvÀrden och anvÀndningsfall. SÀttet som ett blockchain-nÀtverk Àr utformat har mÄnga konsekvenser för dess applikationer och anvÀndare.

En kÀlla till skillnader i blockkedjor Àr att det ofta finns avvÀgningar i prestanda eller decentralisering som mÄste göras för att balansera sÀkerhets-, exekverings- och datalagringsskikten i en blockkedja. De val ingenjörerna gör nÀr de skapar arkitekturen för en kedja har betydande nedströmseffekter pÄ kulturen och applikationerna som utvecklas kring en blockkedja.

Vissa blockkedjor Àr byggda för maximal sÀkerhet och drifttid och har ingen möjlighet att vara vÀrd för appar, medan andra blockkedjor Àr mer smidiga och flytande men lÀmnar fler sÄrbarheter pÄ bordet som ett resultat. Smarta kontraktsblockkedjor som Ethereum eller Solana ger utvecklare möjligheten att bygga appar ovanpÄ dem, medan andra kedjor Àr fokuserade pÄ specifika anvÀndningsfall som NFT eller spel. Det Àr viktigt att komma ihÄg att koden som anvÀnds pÄverkar beteendet hos dess anvÀndare och de samhÀllen som slutar sammansmÀlta kring en given blockkedja.

Missuppfattning #4: Alla blockkedjenÀtverk Àr dyra och ineffektiva

Du kanske har hört att avgifter Ă€r dyra att handla med blockkedjenĂ€tverk och att det tar lĂ„ng tid för transaktioner att lösas. Även om detta kan vara fallet ibland med vissa blockkedjor som Ethereum, Ă€r det inte hela sanningen. MĂ„nga blockkedjenĂ€tverk Ă€r ganska billiga och effektiva som Solana dĂ€r det kostar mindre Ă€n ett nickel att handla och transaktioner löser sig pĂ„ nĂ„gra sekunder.

PÄ grund av det sÀtt som blockkedjenÀtverk Àr designade med sÀkerhet som prioritet, samlar de in transaktionsavgifter frÄn anvÀndare som distribueras till gruvarbetare eller validerare som hjÀlper till att sÀkra blockkedjenÀtverket. Avgifterna varierar stort beroende pÄ en specifik blockkedjas design och avgifterna varierar ocksÄ beroende pÄ hur upptaget nÀtverket Àr vid varje given tidpunkt.

Det finns ocksÄ lösningar för att minska gasavgifterna pÄ Ethereum med ett andra lager av infrastruktur, kallat Layer 2s, som delar sÀkerhetsgarantierna för basskiktet Ethereum-kedjan men tillÄter en högre genomströmning av data och dÀrmed sÀnkta avgifter.

Missuppfattning #5: Kryptovalutor Àr en modefluga

Innovationer inom digital tillgÄngsteknologi Àr fortfarande i ett tidigt skede, men deras inverkan kommer att vara bred och djup. Medan vissa kryptovalutor gÄr in och ut frÄn tjur- eller björnmarknader verkar den övergripande tillvÀxten och expansionen av det decentraliserade finans- och kryptovalutaekosystemet hÀr för att stanna. Pengar Àr ett mÀnskligt samordningsverktyg som har förÀndrats mÄnga gÄnger genom mÀnsklighetens historia, och krypto Àr ett annat steg i denna utveckling.

ÖvergĂ„ngen till kryptovalutor och digitala tillgĂ„ngar förĂ€ndrar redan mĂ„nga aspekter av kulturen. Blockchain-tekniken som kryptovalutor bygger pĂ„ Ă€r en markant förbĂ€ttring av sĂ€kerhet och betalningar eftersom de tar bort mellanhĂ€nderna som ofta orsakar byrĂ„krati, ineffektivitet och omkostnader som kan elimineras genom att gĂ„ över till blockkedjelösningar. Genom att anvĂ€nda smart kontraktsteknik kan kod fungera som en pĂ„litlig mellanhand för att sĂ€kerstĂ€lla sĂ€ker och verifierbar överföring av tillgĂ„ngar frĂ„n en part till en annan snarare Ă€n en advokatbyrĂ„ eller annan tredje parts verksamhet.

Genom att erbjuda mer effektiva sÀtt att bedriva affÀrer, dela idéer och samordna, ger kryptovalutatekniken större tillgÄng till fler möjligheter för mÀnskligheten i stort. Fördelarna med att anta denna teknik Àr tillrÀckligt betydande för att nÄgon form av kryptovaluta ska bestÄ i framtiden.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK