Bil

De 10 bÀsta versionerna av Android, rankad

android maskotarAndroid | Google

Android, som slÀpptes för första gÄngen 2008, Àr fortfarande ett relativt ungt operativsystem. Men med nÄgra Är med flera uppdateringar har det funnits mÄnga Android-versioner att titta pÄ. Vissa var bÀttre Àn andra, sÄ lÄt oss ranka de 10 största.

Rankningskriterierna

I slutĂ€ndan kommer varje “bĂ€sta” lista att komma ner till författarens preferenser, och den hĂ€r listan kommer inte att vara annorlunda.

Som en lĂ„ngvarig Android-anvĂ€ndare – som gĂ„r hela vĂ€gen tillbaka till Android 1.5 – har jag erfarenhet av nĂ€stan alla versioner av Android. Android gör det dock komplicerat. Min erfarenhet av Android pĂ„ en Pixel kan vara vĂ€ldigt annorlunda Ă€n nĂ„gon annans erfarenhet av samma version pĂ„ en Samsung-telefon.

Jag kommer inte bara att rangordna versionerna baserat pÄ vilka som har de bÀsta funktionerna, eftersom det skulle skeva kraftigt mot de senaste versionerna. Snarare kommer jag att övervÀga vilken inverkan varje utgÄva hade pÄ plattformen som helhet.

HÄller du nog med om min lista helt och hÄllet? Nej! LÄt oss börja.

RELATERAD: Vad Àr Android Skins?

#10: Android 5.0 Lollipop

android lollipopAndroid

LĂ„t oss börja lĂ€ngst ner pĂ„ listan med en kontroversiell Android-version. SlĂ€ppt 2014, Android 5.0 Lollipop gav oss vĂ„r första smak av “Material Design.” Detta markerade Ă€nnu en stor designförnyelse för Android, men en som utan tvekan har Ă„ldrats bĂ€st.

Utöver estetiska förÀndringar hÀnde det ocksÄ nÄgra stora saker under ytan. Android bytte frÄn Dalvik till ART (Android Runtime), vilket förbÀttrade apparnas prestanda. Det Àr dÀrför de flesta Android-appar idag stöder Android 5.0 och senare.

Medan Lollipop sÄg bra ut pÄ ytan, plÄgades den av buggar. Minneshantering var en enda röra pÄ mÄnga enheter, vilket gjorde att appar stÀngdes i bakgrunden för ofta. Det var ocksÄ mÄnga irritationsmoment med det nya anmÀlningssystemet.

Lollipop var viktigt för Androids framtid, men det hade mÄnga hicka.

#9: Android 6.0 Marshmallow

android marshmallowJoe Fedewa / How-To Geek

PÄ tal om buggar, lÄt oss prata om versionen som fixade mÄnga av Lollipops problem. SlÀppt 2015, Android 6.0 Marshmallow hade inte samma fanfar som andra utgÄvor, men det var smygt mycket viktigt.

Marshmallow introducerade en stor förÀndring i hur Android hanterar appbehörigheter. IstÀllet för att be dig att ge alla behörigheter nÀr du installerar appen, kan du ge dem efter behov. Det betyder att du bara ger en app tillgÄng till till exempel dina filer om du specifikt gör nÄgot som krÀver den behörigheten.

#8: Android 7.0-7.1 Nougat

android nougatAOSP

Android 7.0 Nougat slÀpptes 2016 och det var ytterligare en finslipande uppdatering. Vid det hÀr laget blev materialdesignen mer polerad och konstruerad. Android hade ett snyggt, konsekvent utseende.

Nougat tog Ă€ntligen delat skĂ€rmlĂ€ge för att “lager” Android. Innan detta hade telefontillverkare implementerat sina egna metoder för delat skĂ€rmlĂ€ge, men Nougat gjorde det till en standardfunktion. Den hĂ€r utgĂ„van fick ocksĂ„ “Doze”, en funktion som Ă€r avsedd att spara batteritid, att fungera lite bĂ€ttre.

Det kanske största som Nougat kom med var Google Assistant. Detta var versionen av Android som lanserades pÄ Googles första Pixel-telefon, och den var tÀtt integrerad med operativsystemet. Google Assistant finns nu pÄ alla Android-enheter som standard.

RELATERAD: Vad Àr Google Assistant och vad kan det göra?

#7: Android 9 Pie

android pajAndroid

NÀr Android 9 Pie slÀpptes 2018 var mottagandet blandat. För första gÄngen hade Android inte en knapp för senaste/översikt. Navigeringen bestod av en pillerformad hemknapp för gester och en liten kontextuell bakÄtknapp.

Medan de halvdana gesterna snart ersattes med Android 10, hade vissa andra funktioner en mer bestÄende effekt. Digital Wellbeing, en uppsÀttning verktyg för att hjÀlpa mÀnniskor att skapa bÀttre anvÀndningsvanor, inkluderades för första gÄngen. MaskininlÀrningsdriven batteribesparing och skÀrmens ljusstyrka introducerades ocksÄ.

En stor del av Android Pie var integritet. Android fick bÀttre kontroll över nÀr appar kunde komma Ät din kamera och mikrofon. Det fanns mÄnga smÄ saker som avsevÀrt förbÀttrade den övergripande integriteten och sÀkerheten för operativsystemet.

RELATERAD: Google Digital Wellbeing Review: A Strong Nudge Towards Disconnecting

#6: Android 2.0-2.1 Eclair

android eclairAndroid-utvecklare

Den överlÀgset Àldsta posten pÄ denna lista, Android 2.0 Eclair slÀpptes 2009 precis sex veckor efter Android 1.6. Detta var en monumental uppdatering för operativsystemet pÄ den tiden.

Eclair introducerade mÄnga saker som vi tar för givet idag: röststyrd svÀng-för-svÀng-navigering i Google Maps, levande bakgrundsbilder, tal-till-text och till och med nypa-för-zoom. (Ja, Android hade inte nypa för att zooma först.)

Om du var en Android-anvÀndare vid den hÀr tiden var Eclair det de uppdatering. Jag minns fortfarande nÀr min HTC Eris fick uppdateringen och jag kunde anvÀnda navigeringen i Google Maps. Det var lagligen livsförÀndrande. Och kan du tÀnka dig att anvÀnda en telefon utan att nypa för att zooma?

#5: Android 4.1-4.3 Jelly Bean

android jelly beanAOSP

Android Jelly Bean innehöll tre uppdateringar frÄn 2012 till 2013. Efter den stora designöversynen i Android 4.0 Ice Cream Sandwich handlade Jelly Bean om förfining.

En av de mest anmÀrkningsvÀrda funktionerna i Jelly Bean var introduktionen av panelen SnabbinstÀllningar. Detta Àr en funktion som har blivit standard pÄ nÀstan alla smartphones. Det tog flera vÀxlar som lÄg nergrÀvda i instÀllningarna ut till en mer bekvÀm plats.

Jelly Bean var ocksĂ„ vĂ„r första smak av “Google Now”, som sedan dess har övergetts. Konceptet med prediktiv information som kunde hjĂ€lpa dig under hela dagen var ganska otroligt pĂ„ den tiden. Den satt kvar ett tag, men ersattes sĂ„ smĂ„ningom av Google Assistant.

En annan cool funktion frÄn Jelly Bean som Google sedan dess har övergett var Lock Screen Widgets. Det var snyggt att ha snabb tillgÄng till praktiska widgets utan att behöva lÄsa upp telefonen, men kanske inte sÄ lÀtt för den genomsnittliga konsumenten att anvÀnda.

#4: Android 4.4 KitKat

android kitkatAndroid

2013 slÀppte Google den första varumÀrkesversionen av Android, 4.4 KitKat. Tidigare versioner av Android hade blivit mörka med neonhöjdpunkter. KitKat tog saker i motsatt riktning med ljusa bakgrunder och dÀmpade höjdpunkter.

Detta var den första versionen av Android som hade ett genomskinligt statusfÀlt överst pÄ startskÀrmen. Det markerade ocksÄ övergÄngen till enfÀrgade ikoner i statusfÀltet, som i det hÀr fallet var vitt. Dessa smÄ estetiska Àndringar gjorde att meddelandeomrÄdet sÄg mycket renare ut.

KitKat var den första versionen av Android som stödde “OK Google” vĂ€ckningskommandon. Vid den hĂ€r tiden fungerade det bara med skĂ€rmen pĂ„, men det var ett viktigt startsteg för det som sĂ„ smĂ„ningom skulle bli Google Assistant.

Android-fans kommer kanske ihÄg KitKat som versionen som lanserades pÄ Nexus 5. Till denna dag Àr Nexus 5 utan tvekan den mest Àlskade smartphone som Google har slÀppt. Det var ett fantastiskt Àktenskap mellan mjukvara och hÄrdvara.

#3: Android 10

📾 Android

Android 10, som slĂ€pptes 2019, var den första versionen som slĂ€ppte efterrĂ€tternas smeknamn. Detta signalerade att Google hoppades kunna ta Android i en mer “mogen” riktning.

Den mest mĂ€rkbara förĂ€ndringen i Android 10 var gestnavigeringen pĂ„ helskĂ€rm. Android Pie startade övergĂ„ngen frĂ„n ett navigeringsfĂ€lt och knappar, men Android 10 insĂ„g det fullt ut. För första gĂ„ngen hade Android inte “Hem” och “Tillbaka”-knappar.

Ett annat stort tillÀgg i Android 10 var det systemomfattande mörka temat. Genom att vrida pÄ en strömbrytare kan du styra temat för alla appar som stöder systeminstÀllningen. Du behöver inte lÀngre vÀlja teman app-för-app (om du inte verkligen vill). Androids basfÀrg hade sakta blivit ganska vit och ljus, sÄ detta var en mycket vÀlkommen funktion.

Android 10 hade mÄnga funktioner, men en annan viktig var bÀttre kontroll över behörigheter. AnvÀndare fick Àntligen mer kontroll över vilka appar som kunde komma Ät deras platser. Detta Àr nÄgot Google har arbetat med en hel del de senaste Ären, och Android 10 var ett stort steg framÄt.

#2: Android 8.0-8.1 Oreo

android oreoAndroid

SlÀppt 2017, Android Oreo kom inte med en massiv designförnyelse, men det var tyst en av de mest stabila och raffinerade versionerna av operativsystemet. Detta var andra gÄngen som Google gick med ett varumÀrke för dessert smeknamnet.

Android Oreo hade dock inte brist pÄ funktioner. Bild-i-bild blev en inbyggd funktion, aviseringskanaler gav massor av anpassningar av meddelanden, och Àven att vÀlja text fick nya alternativ.

Kanske en av de mest bekvÀma funktionerna som nÄgonsin kommit till Android introducerades med Oreo: Password Autofill. Precis som i webblÀsaren Chrome kunde Android komma ihÄg din inloggning för appar, vilket gör det drastiskt lÀttare att anvÀnda appar och konfigurera nya enheter.

Android Oreo introducerade ocksÄ Project Treble, som lovade att förbÀttra uppdateringssituationen som har plÄgat Android i flera Är. Fyra Är senare, har det gjort nÄgon skillnad? Förmodligen inte sÄ mycket som Google hade hoppats.

Åh, och RIP till klumpen emojis.

RELATERAD: Vad Àr Android-aviseringskanaler?

#1: Android 4.0 Ice Cream Sandwich

android ICSAndroid-utvecklare

Ice Cream Sandwich slÀpptes 2011, och inbitna Android-fans kommer att minnas det som en ganska stor sak. Det var första gÄngen som Android faktiskt sÄg ut som ett modernt operativsystem tack vare den nyanstÀllde designchefen Matias Duarte.

Android 3.0 Honeycomb, som bara var för surfplattor, introducerade neon “Holo UI.” Ice Cream Sandwich (vanligen kallad “ICS”) förfinade Holo UI och tog det till telefoner, vilket förenade de tvĂ„ enhetskategorierna. Alla Ă€r inte fan av hur Google slog ihop surfplattor och telefoner, men det var utan tvekan en stor förĂ€ndring för plattformen.

Ice Cream Sandwich gav rikare meddelanden som kunde svepas bort för första gÄngen i Androids historia. Honeycombs förnyade och mer visuella Senaste meny togs över. AnsiktsupplÄsning lades till som en ny sÀkerhetsmetod.

Det kan verkligen inte betonas nog hur stor affÀr Holo UI var för Android. Innan hade Android inte riktigt nÄgot designsprÄk. Det var vÀldigt grundlÀggande och sÄg ut som nÄgot designat för utvecklare. Ice Cream Sandwich fick den Àntligen att verka mer vÀnlig att anvÀnda.

Ice Cream Sandwich lanserades pÄ Samsung Galaxy Nexus. Android-nördar dreglade över hypevideon inför releasen. Det var dÄ det kÀndes som att Android Àntligen vÀxte upp och Google tog det pÄ allvar som ett vanligt operativsystem.


Det hÀr var en svÄr lista att sÀtta ihop, och den kunde göras i en helt annan ordning med giltiga argument. Varje Android-utgÄva har lagt till nÄgot viktigt, men vissa hade större effekter totalt sett. Förhoppningsvis Àr nÀsta stora inslag precis runt hörnet.

RELATERAD: Android 12:s Dev Preview lovar en renare, snabbare och mer uppslukande upplevelse

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK