Bil

De 10 bÀsta morsdagsfilmerna att titta pÄ med din mamma

Mor och dotter hÄller blommor och firar mors dagEvgeny Atamanenko/Shutterstock.com

Alla Àlskar film, och att titta pÄ film Àr bra för familjens samvaro. SÄ varför inte fira mors dag genom att se en film med din mamma? FrÄn filmer om mammor till filmer som mammor kommer att Àlska, hÀr Àr 10 perfekta filmer att se med din mamma pÄ mors dag.

Modig

Spela filmen

Alldeles för mÄnga Disney-animerade huvudpersoner Àr belastade med döda mammor, sÄ det Àr uppfriskande för Pixars bidrag till Disney-prinsessgenren att ta det motsatta tillvÀgagÄngssÀttet. Modig fokuserar pÄ förhÄllandet mellan egensinnig, sjÀlvstÀndig skotska prinsessan Merida (röst av Kelly Macdonald) och hennes ogillande mamma drottning Elinor (Emma Thompson).

NÀr Merida av misstag förvandlar Elinor till en björn mÄste den stridbara mamman och dottern lÀgga sina meningsskiljaktigheter Ät sidan för att hitta en lösning och ÄterstÀlla deras kÀnslomÀssiga band i processen.

Modig streamas pÄ Disney+ ($7,99 per mÄnad).

Downton Abbey

Spela filmen

Brittiskt tidsdrama Downton Abbey kan vara den ultimata mamma-showen, med sina milda berÀttelser om familjestrid bland överklassen. Den ultrarika familjen Crawley och deras överraskande nöjda tjÀnare ÄtervÀnder för denna filmuppföljare till serien, dÀr alla gör sig redo för ett besök av kungen och drottningen av England. Du behöver inte ens ha sett serien för att uppskatta den stillsamma humorn och varma karaktÀrsrelationerna. LÄt mamma bara fylla i detaljerna.

Downton Abbey streamas pÄ HBO Max ($14,99 per mÄnad).

Avskedet

Spela filmen

Författare och regissör Lulu Wangs Avskedet handlar mer om huvudpersonens relation till sin mormor Àn till sin mamma. Men det Àr en öm och rolig blick pÄ generationer av moderskap nÀr den snÄriga kinesisk-amerikanska Billi (Awkwafina) reser till Kina för ett hastigt planerat bröllop.

Bröllopet Àr verkligen en ursÀkt för familjemedlemmar att samlas och sÀga hejdÄ till Billis mormor, som inte vet att hon har fÄtt diagnosen cancer. Wang utforskar kulturella skillnader i hur familjer hanterar sjukdom och död, men mestadels skapar hon en hjÀrtevÀrmande berÀttelse som fÄr dig att vilja ringa din mormor.

Avskedet strömmar pÄ Amazon Prime ($119 per Är) och gratis via mÄnga lokala bibliotek pÄ Kanopy.

Om Beale Street kunde prata

Spela filmen

Regina King vann en Oscar för sin skildring av en vÄldsamt hÀngiven mamma i Barry Jenkins underbara anpassning av James Baldwins roman. I 1970-talets New York Àr Kings Sharon fast besluten att ge ett bÀttre liv för sin dotter Tish (KiKi Layne) och Tishs ofödda barn. Sharon tar pÄ sig att rensa namnet pÄ Tishs pojkvÀn Fonny (Stephan James), som har blivit falskt anklagad för vÄldtÀkt.

Filmen Àr en kÀrlekshistoria mellan Tish och Fonny, men det Àr ocksÄ en berÀttelse om moderlig kÀrlek (bÄde Sharons för Tish och Tish för hennes barn).

Om Beale Street kunde prata streamar pÄ Hulu ($5,99+ per mÄnad efter en 30-dagars gratis provperiod).

Barnen mÄr bra

Spela filmen

En mamma Àr bra, men vad sÀgs om tvÄ mammor? Det Àr vad tonÄringarna Laser (Josh Hutcherson) och Joni (Mia Wasikowska) har i Barnen mÄr bra. Deras gifta mammor Nic (Annette Bening) och Jules (Julianne Moore) Àr kÀrleksfulla och stödjande, men barnen vill fortfarande nÄ ut till sin spermadonatorpappa Paul (Mark Ruffalo). Medan Pauls nÀrvaro orsakar en del störningar i familjen, stÀrker det i slutÀndan bandet mellan de tvÄ kvinnorna och deras nyfikna barn.

Barnen mÄr bra streamar gratis med annonser pÄ Peacock och Pluto TV och Àr tillgÀnglig för digitalt köp ($9,99+) och uthyrning ($3,99) frÄn Amazon, Google Play, Vudu och andra digitala tjÀnster.

Lady Bird

Spela filmen

Greta Gerwigs titelkaraktÀr Lady Bird Àr ofta en berÀttigad brat, men det Àr ganska vanligt för en tonÄring. Lady Bird (Saoirse Ronan) slÄr ut mot sin mamma (Laurie Metcalf) för att hon inte försett henne med det kosmopolitiska liv som hon tycker att hon förtjÀnar. Hon kan inte vÀnta med att lÀmna sin familj och sin ÄtervÀndsgrÀnd hemstad Sacramento för att gÄ pÄ college, men allt eftersom filmen fortskrider inser Lady Bird hur mycket hennes mamma offrade för henne.

Det finns inga stora kÀnslomÀssiga sammanbrott eller försonningar, bara en tyst vÀxande uppskattning mellan mor och dotter.

Lady Bird strömmar pÄ Netflix ($8,99+ per mÄnad) och gratis via mÄnga lokala bibliotek pÄ Kanopy.

Mildred Pierce

Spela filmen

Mildred Pierce (Joan Crawford) skulle göra vad som helst för sin dotter Veda (Ann Blyth), eventuellt Àven kriminella handlingar. Den fÄfÀnga, otacksamma Veda tar sin mamma för given och krÀver alltid fler uppoffringar för att ge brÀnsle till hennes sjÀlvöverseende livsstil. Michael Curtiz noirish film Àr ett portrÀtt av moderns offer och ett fÀngslande mysterium, som inleds med mordet pÄ Mildreds andra make. Mildreds hÀngivenhet till sin dotter kan vara missriktad, men den Àr ocksÄ ren och ovillkorlig.

Mildred Pierce streamas pÄ HBO Max ($14,99 per mÄnad).

Mor

Spela filmen

Albert Brooks tog Debbie Reynolds tillbaka till filmduken för hennes första betydande filmroll pÄ över 20 Är nÀr han cast henne som sin mamma i denna komedi frÄn 1996. Brooks spelar huvudrollen som en neurotisk författare som flyttar in hos sin mamma (Reynolds) för att bÀttre förstÄ hans misslyckade relationer med kvinnor.

BÄde mor och son har massor av kÀnslomÀssigt bagage att packa upp, vilket de gör pÄ ett besvÀrligt komiskt sÀtt. Men filmen handlar i slutÀndan om hur mycket de tvÄ karaktÀrerna har gemensamt, och Brooks hedrar Reynolds lika mycket som hans karaktÀr (sÄ smÄningom) hedrar sin egen mamma.

Mor Àr tillgÀnglig för digitalt köp ($9,99+) och uthyrning ($2,99+) frÄn Amazon, iTunes, Google Play, Vudu och andra digitala tjÀnster.

Psykopat

Spela filmen

Norman Bates (Anthony Perkins) Àlskar verkligen sin mamma. Han Àlskar henne sÄ mycket att han gör nÄgra ganska skrÀmmande saker i hennes namn, men han verkar vara en sÄ trevlig ung man att det Àr svÄrt att inte tycka att hans beteende Àr sött (pÄ ett vridet sÀtt).

Vissa mammor kanske inte Àr sugna pÄ att se Alfred Hitchcocks skrÀckklassiker, men om din mamma ocksÄ Àr lite skruvad kanske hon uppskattar Hitchcocks behÀrskning av spÀnning och hans oklanderliga öga för komposition. Se bara till att inte efterlikna Normans idé om att vara en plikttrogen son.

Psykopat Àr tillgÀnglig för digitalt köp ($8,99+) och uthyrning ($3,99) frÄn Amazon, iTunes, Google Play, Vudu och andra digitala tjÀnster.

1900-talets kvinnor

Spela filmen

Filmskaparen Mike Mills skapar en hyllning till de mÄnga kvinnor som fostrat honom 1900-talets kvinnor. Annette Bening, Greta Gerwig och Elle Fanning spelar tre kvinnor av olika generationer i 1970-talets södra Kalifornien, som alla bidrar till uppfostran av Mills stand-in, tonÄring Jamie (Lucas Jade Zumann).

Även om Jamie knyter ihop filmen, handlar historien egentligen om att dessa kvinnor hittar sin vĂ€g i vĂ€rlden. KĂ€rleken och respekten som Mills har för sin mamma (och modersfigurerna i hans liv) upptĂ€cks i varje scen.

1900-talets kvinnor streamar pÄ Netflix ($8,99+ per mÄnad) och gratis via mÄnga lokala bibliotek pÄ Hoopla och Kanopy.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK