Gardets

Cyberattack stör arbetslöshetsersÀttningen i vissa stater

Kredit: CC0 Public Domain

En cyberattack mot ett mjukvaruföretag har stört arbetslöshetsförmÄner och jobbsökande hjÀlp för tusentals mÀnniskor i flera delstater.

I Tennessee förblev webbplatsen för arbetslöshetsersÀttning nere pÄ torsdagsmorgonen efter att leverantören, Geographic Solutions Inc., berÀttade för staten pÄ söndagen att tjÀnsten skulle avbrytas. Cirka 12 000 Tennesseaner Àr beroende av arbetslöshetsprogrammet, och för nÀrvarande fÄr de inte sina betalningar.

Företaget sa att det förvÀntar sig att Tennessees system ska vara online igen före den 4 juli.

“Med en hotande lĂ„gkonjunktur Ă€r det oacceptabelt att Tennesseans inte kan fĂ„ de arbetslöshetsersĂ€ttningar de förtjĂ€nar”, sĂ€ger den delstatsrepublikanske senatorn Paul Bailey, ordförande för handels- och arbetskommittĂ©n.

I ett uttalande daterat pÄ onsdagskvÀllen sa Geographic Solutions president att de första undersökningsresultaten tyder pÄ att inga personliga uppgifter har nÄtts och ingen data tagits bort frÄn dess nÀtverksdriftscenter.

Presidenten, Paul Toomey, sa att hans företag identifierade “anomal aktivitet” pĂ„ sitt nĂ€tverk och omedelbart tog Tennessee-systemet offline för att stoppa aktiviteten.

“Med hjĂ€lp av tredjepartsspecialister genomför vi en fullstĂ€ndig utredning för att faststĂ€lla orsaken och omfattningen av hĂ€ndelsen,” sa Toomey. “Denna utredningen pĂ„gĂ„r fortfarande och vi vidtar Ă„tgĂ€rder för att förhindra att detta hĂ€nder igen.”

Arbetslöshetswebbplatser i flera andra stater pÄverkades ocksÄ. I Louisiana uppmanas personer som vill anmÀla arbetslöshet online istÀllet att anvÀnda ett callcenter istÀllet. Webbplatsen för att lÀmna in ansprÄk i Nebraska togs offline och staten sa att den inte hade en exakt tidslinje för nÀr den skulle vara tillbaka.

“Enskilda personer kan inte ansöka om arbetslöshet förrĂ€n systemet Ă€r online igen,” sa Grace Johnson, taleskvinna för Nebraska Department of Labor, i ett mejl.

Det Àr fortfarande oklart om det var en ransomware-attack eller nÄgon annan typ av cyberincident som pÄverkade Geographic Solutions. Det Àr inte heller klart hur mÄnga stater som berörs.

Geographic Solutions hemsida fungerade inte pÄ torsdagsmorgonen och telefonmeddelanden som sökte kommentarer frÄn företaget returnerades inte omedelbart. Det Florida-baserade företaget har sagt att dess kunder inkluderar mer Àn 35 stater och territorier.

Vissa statliga arbetssökande webbplatser togs ocksÄ offline pÄ grund av attacken, inklusive Tennessees. Florida sa att det tillfÀlligt avstod frÄn ett krav pÄ jobbsökning för dem som fÄr arbetslöshetsersÀttning. Texas skapade en ny webbplats för sina arbetssökande med lÀnkar till populÀra arbetssöksajter som LinkedIn.

Nebraska sa att Geographic Solutions indikerade att ingen anvÀndares personliga data Àventyrades. Florida sa att det inte fanns nÄgra tecken pÄ att nÄgot av dess statliga system hade brutits.

Bailey, Tennessee lagstiftare, sa att statens arbetsavdelning behöver en reservplan, “sĂ„ att de inte Ă€r helt beroende av ett system som visat sig vara opĂ„litligt.” Han sa att staten borde göra “vad som helst” för att fĂ„ mĂ€nniskor deras arbetslöshetsersĂ€ttning nu och effektivisera processen för att uppdatera systemet med pengar som avsatts av statliga lagstiftare.

LÀngden pÄ det potentiella avbrottet Àr okÀnd. Texas sa att de förvÀntar sig att deras jobbsökningssajter kommer att förbli offline till början av nÀsta vecka.

Statliga regeringar, sÄvÀl som deras entreprenörer, Àr ofta mÄltavlor för cyberbrottslingar. Nigerianska bedrÀgerikonstnÀrer pÄ nÀtet var sÀrskilt aktiva nÀr det gÀllde att stjÀla ökad arbetslöshetshjÀlp pÄ toppen av coronavirus-pandemin.

Ransomware-attacker, dÀr brottslingar krypterar offrens data och krÀver betalning för att ÄterstÀlla dem till det normala, fortsÀtter att orsaka förödelse för digitala system som tillhandahÄller viktiga statliga tjÀnster. En nyligen genomförd ransomware-attack mot Costa Ricas regering fick lÀrare att gÄ oavlönade och orsakade kaos i landets hÀlsovÄrdssystem.

Förra Äret lanserade cyberbrottslingar ransomware-attacker i USA som tvingade fram en avstÀngning av en oljepipeline som försörjer östkusten, stoppade produktionen av vÀrldens största köttbearbetningsföretag och Àventyrade ett stort mjukvaruföretag som har tusentals kunder runt om i vÀrlden.

Trots prioritering av problemet har den amerikanska regeringen haft liten tur med att hÄlla stora ransomware-aktörer ansvariga. MÄnga verkar ostraffat i eller nÀra Ryssland.

Allan Liska, en underrÀttelseanalytiker pÄ cybersÀkerhetsföretaget Recorded Future, sa att en attack som drabbar dem som har förlorat sina jobb genom att fÄ arbetslöshetsersÀttning Àr en skarp pÄminnelse om de enorma effekterna cyberbrottslighet kan ha.

“De mĂ€nniskor som kommer att drabbas hĂ„rdast av detta Ă€r de som har minst resurser”, sa han.


Costa Rica kaos en varning om att ransomware-hotet kvarstÄr


© 2022 Associated Press. Alla rÀttigheter förbehÄllna. Detta material fÄr inte publiceras, sÀndas, skrivas om eller omdistribueras utan tillstÄnd.

Citat:Cyberattack stör arbetslöshetsersÀttningen i vissa stater (2022, 30 juni)hÀmtad 30 juni 2022 frÄn https://techxplore.com/news/2022-06-cyberattack-disrupts-unployment-benefits-states.html

Detta dokument Àr föremÄl för upphovsrÀtt. Bortsett frÄn all rÀttvis handel i syfte att privata studier eller forskning, fÄr ingen del reproduceras utan skriftligt tillstÄnd. InnehÄllet tillhandahÄlls endast i informationssyfte.

HĂ„ll kontakten med oss ​​pĂ„ sociala medieplattformar för omedelbar uppdatering klicka hĂ€r för att gĂ„ med i vĂ„r Twitter och Facebook

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK