Gardets

CIO-intervju: Michael Taylor, Mercedes-AMG Petronas Formel 1

Michael Taylor, IT-chef för Mercedes-AMG Petronas Formel 1-team, har varit involverad i IT bakom Formel 1 i mer Àn 20 Är.

Under den tiden sÀger han att den största förÀndringen Àr att instrumentering och dataanalys nu har expanderat över alla aspekter av organisationen.

Till exempel utvecklar fordonsdynamikgruppen pĂ„ Mercedes F1 vad Taylor beskriver som “en sorts virtuell modellering”. Han sĂ€ger: “Vi försöker komma sĂ„ nĂ€ra en digital tvilling av bilen som möjligt, men det Ă€r vĂ€ldigt, vĂ€ldigt svĂ„rt att göra eftersom bilen stĂ€ndigt utvecklas.”

GPS-data för bilarna, och de frĂ„n konkurrenterna, Ă€r ocksĂ„ tillgĂ€ngliga för teamet. Racerbanan utvecklas hela tiden, sĂ€ger Taylor. “Bilarna gĂ„r runt och lĂ€gger gummi”, sĂ€ger han. “NĂ€r loppet avslutas pĂ„ söndag kommer vi att ha en kombination av bĂ„de simuleringsdata som leder fram till evenemanget och Ă€ven realtidsdata som fĂ„ngas under loppet.”

Taylor började sin IT-karriĂ€r inom lokala myndigheter, men passade pĂ„ att gĂ„ med i Formel 1. Han sĂ€ger: “Jag lĂ€mnade den mycket hĂ€lsosammare IT-infrastrukturen i lokalförvaltningen dĂ€r jag brukade ta hand om system som de för kommunalskattebetalningar och gick till Renault [the car maker that took over the Benetton Formula One team in 2000]. För att vara Ă€rlig var det en ganska ögonöppnare för mig.”

Vid den tiden sponsrades Benetton av Novell, och genom kopplingar till ett Novell-konsultföretag i Storbritannien blev Taylor anstÀlld för ett jobb i Formel 1-teamet.

“Det Ă€r mycket magkĂ€nsla. Data anvĂ€nds ofta som en referens för att backa upp det.”

Michael Taylor, Mercedes-AMG Petronas Formel 1

Han kom sĂ„ smĂ„ningom med 2002. “Det var början pĂ„ min Formel 1-karriĂ€r”, sĂ€ger han. “Jag mĂ„ste erkĂ€nna att jag bara planerade ett par Ă„r. Jag var inte riktigt sĂ€ker pĂ„ det. Jag gillade att titta pĂ„ sporten, men jag var aldrig ett stort fan.

Som han minns var det vid den tidpunkten en explosion av data, vilket ledde till att team “tryckte pĂ„ bestĂ€mmelsernas kuvert och vad som var och inte var acceptabelt. Jag tror som FIA [motor sport’s governing body] och sporten insĂ„g, det fanns ett behov av att standardisera.”

Men data har alltid funnits i Formel 1. “Om vi ​​gĂ„r hela vĂ€gen tillbaka till 50-talet hade vi inte ECU som genererade och loggar stora mĂ€ngder data – men vi hade ett stoppur”, sĂ€ger Taylor.

Prestandan för dagens tĂ€vlingsbilar tidsbestĂ€mdes varv efter varv. Än idag, nĂ€r data Ă€r allt inom Formel 1-sporten, sĂ€ger Taylor: “Stoppuret Ă€r det enda sanna mĂ„ttet pĂ„ din organisations effektiva prestanda nuförtiden. Stoppuret ljuger aldrig. I slutĂ€ndan Ă€r allt vi jagar inom denna sport en förbĂ€ttring av tiden det tar för bilen att gĂ„ runt banan. Nu finns det massor av olika banor, mĂ„nga olika bilar, men det Ă€r i slutĂ€ndan vad det handlar om.”

Data driver bilens prestanda

Installationen av bilarna innebĂ€r en betydande mĂ€ngd förarens insats, tillsammans med en mĂ€ngd teknisk input. Detta, sĂ€ger Taylor, Ă€r bĂ„de datastyrt och instinktstyrt. “Det finns massor av erfarenhet, massor av instinkt”, sĂ€ger han. “Det Ă€r mycket magkĂ€nsla. Data anvĂ€nds ofta som en referens för att sĂ€kerhetskopiera det eller för att korrelera.”

PĂ„ mĂ„ndagen efter ett lopp börjar teamet bygga nĂ€sta iteration av den teoretiska digitala tvillingen, som utvecklades under helgen. “Det handlar dĂ„ om att försöka komma ikapp den virtuella modellen för att se till att den Ă€r representativ för vad som hĂ€nde under tĂ€vlingshelgen”, sĂ€ger han.

Även om det verkar som att den snabba vĂ€rld av Formel 1 involverar en mycket iterativ utvecklingslivscykel, sĂ€ger Taylor: “Nu för tiden finns det alltid en bedömning av nytta och vĂ€rde mellan att vĂ€nta pĂ„ att dra ihop ett antal olika uppdateringar i ett enda paket eller ta in de individuella uppdateringarna sĂ„ snabbt som de Ă€r tillgĂ€ngliga.”

Under tĂ€vlingshelgen, sĂ€ger Taylor, “har vi ingenjörer pĂ„ plats som Ă€r under svĂ„r tidspress – de har ett överflöd av data som de behöver sĂ„lla igenom mycket snabbt för att fatta beslut”.

Teamet anvÀnder Tibco Spotfire för att visualisera data, för att visa anomalier eller konturdata och presentera detta för ingenjörerna som ansvarar för aerodynamik, fordonsdynamik och racestrategi.

Med bilen som utvecklas snabbt under loppet av en sĂ€song och under varje lopp, samlar teamet in stora mĂ€ngder historisk data. Taylor sĂ€ger att en av utmaningarna Ă€r att det inte Ă€r praktiskt att behĂ„lla all denna data. Historiska data Ă€r dock viktiga ur ett inlĂ€rningsperspektiv. “Om vi ​​kunde anvĂ€nda det effektivt vet vi att det finns enorma mĂ€ngder potentiellt vĂ€rde frĂ„n alla loggade historiska data”, sĂ€ger han.

Även med förĂ€ndringar i regelverk och bilens stĂ€ndiga utveckling, pĂ„ den mest empiriska nivĂ„n, sĂ€ger Taylor: “Det finns massor av korrelation mellan hĂ€ndelser. I Formel 1 har du alltid en accelerationshĂ€ndelse, en bromshĂ€ndelse eller en svĂ€nghĂ€ndelse. Och ett varv Ă€r uppdelat i tre sektorer. Dessa hĂ€ndelser erbjuder fortfarande giltiga lĂ€rdomar eftersom samma hĂ€ndelser intrĂ€ffar över en rad sĂ€songer och över en rad bilar och förare.”

Vad detta betyder Àr att den första plats som tÀvlingsingenjörer borrar in pÄ som referens för nÀsta krets Àr mÀngden historiska data.

Sann digital tvilling

Med en blick mot framtiden, bland de omrĂ„den som Taylor skulle vilja utveckla, Ă€r förmĂ„gan att lĂ€gga över dessa historiska data i en realtidsmodell av racerbilen – en sann digital tvilling. “DĂ„ skulle du veta vad resultatet kommer att bli”, sĂ€ger han.

En sÄdan modell skulle kunna anvÀnda prediktiv analys för att förutsÀga hur loppet kommer att spela ut, sÀger han. Enligt Taylor kan den hÀr modellen hjÀlpa tÀvlingsingenjörer, förarna och teamet att förstÄ varför en hÀndelse intrÀffar. Till exempel skulle sÄdan analys göra det möjligt för teamet att förutsÀga att det kommer att ske en omkörning om tvÄ och en bit varv och förstÄ alla anledningarna till varför det kommer att intrÀffa.

“Vi Ă€r inte riktigt dĂ€r Ă€n”, sĂ€ger Taylor. “Men vi jobbar verkligen i den riktningen.”

Förutom att anvĂ€nda data för att förbĂ€ttra bilens prestanda, sĂ€ger Taylor att effekterna av de finansiella reglerna pĂ„ Formel 1 innebĂ€r att team mĂ„ste vara mycket mer medvetna om kostnaderna i dessa dagar. “Under 2020 som förberedelse för 2021 Ă„rs reglering, arbetade vi nĂ€ra Tibco för att utveckla ett verktyg som effektivt skulle ge oss större synlighet”, sĂ€ger han.

Verktyget gör det möjligt för Mercedes-AMG Petronas att fÄ synlighet och insikt i kostnadseffekten av den utvecklingsriktning som racerbilen behöver ta.

HĂ„ll kontakten med oss ​​pĂ„ sociala medieplattformar för omedelbar uppdatering klicka hĂ€r för att gĂ„ med i vĂ„r Twitter och Facebook

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK