Gardets

BlÀckbelÀggning kan möjliggöra enheter som drivs av vÀrme

En bit film Àr belagd med termoelektriskt blÀck. Kredit: Kungliga Tekniska Högskolan

Forskare i Sverige rapporterar att de nÀrmar sig ett sÀtt att ersÀtta batterier för wearables och lÄgeffektapplikationer i internet of things (IoT). Svaret ligger i en blÀckbelÀggning som gör att lÄgvÀrdig vÀrme, som genereras av enheter, kan omvandlas till elektrisk kraft.

Publicerar i ACS tillÀmpade material och grÀnssnittrapporterar forskarna frÄn Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm att de har utvecklat en lovande blandning av termoelektrisk belÀggning för enheter som genererar vÀrme som uppgÄr till mindre Àn 100 grader Celsius.

Termoelektricitet Àr den direkta omvandlingen av vÀrme till elektricitet. Det Àr möjligt att fÄnga upp vÀrmen som en enhet genererar och omvandla till ström som kan anvÀndas av samma enhet eller en annan enhet.

Det som krÀvs Àr specialdesignade termoelektriska material. NÀr ena Ànden av ett termoelektriskt material vÀrms upp, rör sig laddningsbÀrare (elektroner och hÄl) bort frÄn den varma Ànden mot den kalla Ànden, vilket resulterar i en elektrisk ström. En utmaning Àr att hantera vÀrmeledningsförmÄgan och motstÄndet med material som kan appliceras pÄ ett stort omrÄde utan att förlora sin prestanda över tid.

Muhammet Toprak, professor i materialkemi vid KTH, sÀger att forskningen som hans team utförde fokuserade pÄ design och utveckling av hybrida termoelektriska material för rumstemperaturoperationer, som integrerar halvledare i fast tillstÄnd med flexibla material som polymerer, för att formulera blÀck.

Toprak sÀger att belÀggningen kan appliceras pÄ vilken yta som helst som avleder vÀrme för att generera elektrisk kraft. Forskningen gör ocksÄ framsteg nÀr det gÀller att fÄ bÀttre förstÄelse för kapaciteten och begrÀnsningarna hos material som anvÀnds för design av hybrid termoelektriska material.

“Dessa resultat öppnar ett nytt billigt och hĂ„llbart sĂ€tt att producera och implementera termoelektriska belĂ€ggningar i stor skala”, sĂ€ger Toprak. “PĂ„ kort sikt förvĂ€ntas detta fĂ„ genomslag för IoT och andra lĂ„geffektapplikationer. Den skulle kunna ersĂ€tta batterier genom att integreras som en belĂ€ggning i form av bĂ€rbar elektronik.

“I det lĂ„nga loppet, med anvĂ€ndningen av mer hĂ„llbara oorganiska termoelektriska materialsammansĂ€ttningar och hĂ„llbara biopolymerer, sĂ„som cellulosa och lignocellulosa (eller vĂ€xtmaterial), kommer anvĂ€ndningen av denna teknik pĂ„ stora omrĂ„den att pĂ„verka anpassningen av termoelektrisk teknik för effektiv vĂ€rme- att driva energiskörd, som ett komplement till grön omstĂ€llning.”


Forskargruppen utvecklar en ny strategi för att designa termoelektriska material


Mer information:
José F. Serrano-Claumarchirant et al, termoelektriska blÀck och effektfaktoravstÀmning i hybridfilmer genom alla lösningsprocesser, ACS tillÀmpade material och grÀnssnitt (2022). DOI: 10.1021/acsami.1c24392 TillhandahÄlls av KTH Kungliga Tekniska Högskolan

Citat:BlÀckbelÀggning kan aktivera enheter som drivs av vÀrme (2022, 15 juni) hÀmtad 15 juni 2022 frÄn https://techxplore.com/news/2022-06-ink-coating-enable-devices-powered.html

Detta dokument Àr föremÄl för upphovsrÀtt. Bortsett frÄn all rÀttvis handel i syfte att privata studier eller forskning, fÄr ingen del reproduceras utan skriftligt tillstÄnd. InnehÄllet tillhandahÄlls endast i informationssyfte.

HĂ„ll kontakten med oss ​​pĂ„ sociala medieplattformar för omedelbar uppdatering klicka hĂ€r för att gĂ„ med i vĂ„r Twitter och Facebook

Vi Àr nu pÄ Telegram. Klicka hÀr för att gÄ med i vÄr kanal (@TechiUpdate) och hÄlla dig uppdaterad med de senaste teknikrubrikerna.

För alla de senaste tekniknyheterna klicka hÀr

För de senaste nyheterna och uppdateringarna, följ oss pÄ Google Nyheter.

LÀs originalartikeln hÀr

Förnekande av ansvar! NewsAzi Ă€r en automatisk aggregator runt globala medier. Allt innehĂ„ll Ă€r tillgĂ€ngligt gratis pĂ„ Internet. Vi har just ordnat det i en plattform endast för utbildningsĂ€ndamĂ„l. I varje innehĂ„ll anges hyperlĂ€nken till den primĂ€ra kĂ€llan. Alla varumĂ€rken tillhör deras rĂ€ttmĂ€tiga Ă€gare, allt material till deras upphovsmĂ€n. Om du Ă€r Ă€gare till innehĂ„llet och inte vill att vi ska publicera ditt material pĂ„ vĂ„r webbplats, vĂ€nligen kontakta oss per mejla – [email protected]. InnehĂ„llet kommer att raderas inom 24 timmar.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK