Gardets

Att göra och inte göra för att skriva ett enastÄende cybersÀkerhets-CV

CybersÀkerhetskoncept - handen pekar pÄ en lÄssymbol.

thodonal88 — Shutterstock

Vill du söka jobb inom cybersĂ€kerhet? Konkurrensen Ă€r hĂ„rd, sĂ„ du behöver ett försprĂ„ng. CybersĂ€kerhet Ă€r ett snabbt vĂ€xande omrĂ„de – US Bureau of Labor Statistics rapporterar att informationssĂ€kerhetsanalytiker kan förutse 33 % sysselsĂ€ttningstillvĂ€xt frĂ„n 2020-30.

Den goda nyheten Àr att du kan öka din konkurrenskraft med ett effektivt CV för cybersÀkerhet.

LÀs vidare för att lÀra dig hur du skapar ett kortfattat, kvantitativt och grundligt cybersÀkerhets-CV som hjÀlper dig att sticka ut bland tusentals sökande.

Viktigt: SkrÀddarsy ditt CV för varje cybersÀkerhetsjobb

En stor del av att förbereda din jobbansökan Àr att skrÀddarsy ditt CV för varje roll du söker till.

Markera Äterkommande nyckelord och viktiga fÀrdigheter och ansvarsomrÄden som nÀmns i jobbannonsen. Tryck sedan pÄ dem i ditt CV. Att inkludera nyckelorden kan hjÀlpa ditt CV att rankas bÀttre nÀr det gÄr igenom sökandens spÄrningssystem.

Till exempel, om en lista nÀmner fÀrdigheter i penetrationstestning, nÀmn din erfarenhet av att utföra dessa tester i din kompetenssektion.

Kom ihÄg att mÄnga teknikföretag fÄr tusentals ansökningar varje vecka. Att fÄ en anstÀllningsintervju beror pÄ att inkludera skanningsbar information som en anstÀllningschef omedelbart kommer att se. Gör det enkelt för dem att se, inom nÄgra sekunder, att du har de kunskaper som behövs.

Hur du formaterar ditt cybersÀkerhets-CV

Formatera ditt CV enligt branschens förvĂ€ntningar. Även om du sĂ€kert kan anvĂ€nda lite fĂ€rg, bli inte prĂ„lig med ovanliga fĂ€rger, grafik och typsnitt.

HĂ„ll den övergripande estetiken ren och professionell. För att öka lĂ€sbarheten, se till att avstĂ„ndet Ă€r konsekvent mellan linjer och avsnitt. LĂ€mna gott om vitt utrymme — stora textblock Ă€r svĂ„ra att lĂ€sa.

BegrÀnsa ditt CV till en sida. Om du har mÄnga Ärs erfarenhet, max tvÄ sidor.

Presentera din anstÀllnings-/erfarenhetshistorik i omvÀnd kronologisk ordning. Detta hÄller fokus pÄ var du har kommit snarare Àn pÄ allt som leder till den punkten. HÄll dig till en enkel, intuitiv layout, till exempel ett format med en eller tvÄ kolumner.

Du mÄste inkludera följande komponenter pÄ alla cybersÀkerhets-CV:

 • Rubrik
 • Sammanfattning/mĂ„l
 • Arbetslivserfarenhet
 • Kompetens
 • Projekt
 • Utbildning

Rubrik

Rubriken Àr dÀr du anger ditt namn, professionella e-postadress och hemtelefonnummer för arbetsgivare. Valfri information inkluderar din:

 • Hemadress
 • LinkedIn profillĂ€nk
 • GitHub profillĂ€nk
 • Online kodningsportfölj/personlig webbplatslĂ€nk

Att hyperlÀnka relevanta webbplatser kan hjÀlpa dig genom att snabbt hÀnvisa arbetsgivare till material som visar upp dina kunskaper och professionella kontakter.

Sammanfattning/mÄl av CV

En sammanfattning av CV eller mÄl ger en översikt över dina yrkeskvalifikationer. En sammanfattning fokuserar vanligtvis pÄ hur dina erfarenheter stÀmmer överens med arbetsbeskrivningen, medan ett mÄl anger dina karriÀrmÄl och förvÀntningar.

Detta avsnitt bör inte överstiga tre meningar eller tvÄ punkter/stycken.

Du kan maximera det hÀr avsnittets effektivitet genom att diskutera fÀrdigheter och erfarenheter som nÀmns i jobblistan eller som Àr relevanta för branschen du kommer att arbeta i.

Om du inte har tidigare erfarenhet av cybersÀkerhet:

Om du söker till ett nybörjarjobb och saknar arbetslivserfarenhet inom cybersÀkerhet, var aldrig rÀdd. Du kan fylla i det hÀr avsnittet genom att prata om tidigare utbildning och personliga egenskaper som du tror kvalificerar dig för jobbet i tvÄ till tre meningar.

NÄgra positiva egenskaper som du kan nÀmna inkluderar:

 • Nyfikenhet
 • Samvetsgrannhet
 • Empati
 • Professionalism

Arbetslivserfarenhet

Du kan göra en större inverkan pĂ„ avsnittet om anstĂ€llningshistorik i ditt CV genom att anvĂ€nda en “visa, sĂ€g inte”-filosofi.

Sammanfatta kort dina professionella prestationer och bidrag till olika arbetsplatser.

NÀr det Àr möjligt, anvÀnd STAR-metoden för att prata om hur du hanterade olika arbetsplatsproblem och situationer. (För en detaljerad förklaring av metoden, dÀr du sammanfattar situationen, din uppgift, den ÄtgÀrd du vidtog och resultatet, se vÄr artikel om hur du svarar pÄ beteendeintervjufrÄgor.)

Tala om de kvantitativa resultaten av dina handlingar, till exempel högre kvartalsvinster. AnvÀnd specifika siffror nÀr det Àr möjligt.

Kom ocksÄ ihÄg att anvÀnda handlingsverb nÀr du skriver detta avsnitt.

Markera prestationer som Àr i linje med hÄrda och mjuka fÀrdigheter som nÀmns i jobblistan. Om jobbet involverar cybersÀkerhetsteknik, prata om att anvÀnda programmering i tidigare jobb. Om jobbet betonar ensamarbete, prata om arbetserfarenheter dÀr du mestadels arbetat sjÀlvstÀndigt.

Slutligen bör detta avsnitt innehÄlla erfarenheter som Àr relevanta för jobbet i frÄga. Fokusera frÀmst pÄ roller som Àr relaterade till cybersÀkerhet, mjukvaruteknik och informationsteknologi.

Professionella FĂ€rdigheter

Kompetenssektionen bör vara kurerad för dess relevans för jobbet du söker. Till exempel, om tjÀnsten lÀgger stor vikt vid IT-kunskaper, nÀmn expertis inom nÀtverksarkitektur som en av dina hÄrda fÀrdigheter.

AnvĂ€nd en punktlista med fĂ€rdigheter i ett till tvĂ„ ord, snarare Ă€n fraser. Minimera omnĂ€mnanden av personer (”mjuka”) fĂ€rdigheter – en punktlista ger inte tillrĂ€ckligt sammanhang för att övertyga en chef om att dina sjĂ€lvbedömningar Ă€r korrekta. Diskutera mĂ€nniskors fĂ€rdigheter i ditt personliga brev istĂ€llet.

Tori Rubloff/ZDNet

Utbildning

Utbildningsdelen av ditt CV bör nÀmna varje skola, examen och certifikat under ditt bÀlte.

NÀr du har tagit examen och har ett par Ärs yrkeserfarenhet under bÀltet behöver du inte nÀmna din GPA. Detsamma gÀller för akademiska prestationer av betydelse som klubbmedlemskap, hederslista, etc. Dessa Àr egentligen bara relevanta för nyutexaminerade.

Se till att nÀmna cybersÀkerhetsutbildning som du har genomgÄtt, till exempel kodning av bootcamps och fortbildning.

Andra relevanta avsnitt du kan inkludera

Certifieringar

ÖvervĂ€g att inkludera ett avsnitt som beskriver tekniska certifieringar du har tjĂ€nat. Dessa kan imponera pĂ„ arbetsgivare som vill se dina kunskaper inom specifika kompetensomrĂ„den, sĂ„som penetrationstestning eller informationssĂ€kerhet.

UtmÀrkelser och prestationer

Ta fram utmĂ€rkelser och prestationer om de relaterar till jobbet du söker. Visa arbetsgivare att du har gĂ„tt utöver kraven i de positioner du har haft. Se till att förklara vad varje utmĂ€rkelse uppmĂ€rksammar mĂ€nniskor för, snarare Ă€n att bara namnge dem – sĂ€rskilt om de Ă€r företagsspecifika.

VolontÀrarbete

VolontÀrerfarenheter kan vara relevanta för ditt CV om cybersÀkerhet om du ansöker till ett ideellt tekniskt jobb. Ideella organisationer kommer att uppskatta din vilja att utnyttja dina kunskaper utan vinst i Ätanke.

SÀkerhetsgodkÀnnanden

Ditt cybersÀkerhets-CV kan dra nytta av att nÀmna eventuella sÀkerhetstillstÄnd du har, sÀrskilt om du söker ett statligt jobb som kan krÀva att typiska kandidater ska fÄ tillstÄnd.

SprÄk du talar

Om du söker en tjÀnst pÄ ett internationellt företag, nÀmn dina kunskaper i frÀmmande sprÄk. Detta visar din förmÄga att kommunicera med ESL-teammedlemmar pÄ andra sprÄk, vilket ofta Àr anvÀndbart.

Yrkesorganisationer du deltar med

Om det finns utrymme, nÀmn eventuella professionella organisationer du tillhör pÄ ditt cybersÀkerhets-CV. Arbetsgivare vill se ditt engagemang för en större gemenskap och ditt yrke.

Kurser du har gÄtt

Du kan ocksÄ nÀmna alla kurser du har gÄtt, till exempel onlinekurser eller fortbildningskurser. Ett exempel kan vara MOOCs som visar ditt engagemang för lÀrande men som inte ger kredit eller certifiering.

Den hÀr artikeln granskades av Monali Mirel Chuatico

Monali Mirel Chuatico, en kvinna med lÄngt mörkt hÄr, ler i ett huvudskott.

2019 tog Monali Mirel Chuatico examen med sin kandidatexamen i datavetenskap, vilket gav henne grunden som hon behövde för att utmÀrka sig i roller som dataingenjör, frontend-utvecklare, UX-designer och datavetenskapsinstruktör.

Monali Àr för nÀrvarande dataingenjör pÄ Mission Lane. Som dataanalyskapten pÄ en ideell organisation som heter COOP Careers, hjÀlper Monali nyutexaminerade och unga yrkesverksamma att övervinna undersysselsÀttning genom att lÀra dem dataanalysverktyg och ge dem mentorskap pÄ deras professionella utvecklingsresa.

Monali brinner för att implementera kreativa lösningar, bygga gemenskap, föresprÄka mental hÀlsa, stÀrka kvinnor och utbilda ungdomar. Monalis mÄl Àr att fÄ mer erfarenhet inom sitt omrÄde, utöka sin kompetens och göra ett meningsfullt arbete som kommer att pÄverka vÀrlden positivt.

Monali Mirel Chuatico Àr en betald medlem i Red Ventures Education Integrity Network.

Senast granskad 28 april 2022.

HĂ„ll kontakten med oss ​​pĂ„ sociala medieplattformar för omedelbar uppdatering klicka hĂ€r för att gĂ„ med i vĂ„r Twitter och Facebook

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK