Gardets

Är Windows antivirusprogram fortfarande nödvĂ€ndigt 2022?

I flera Är har jag antagit att de flesta mÀnniskor inte behöver antivirusverktyg frÄn tredje part och glatt har vidarebefordrat detta förslag till andra.

NÀr allt kommer omkring ger Microsofts Windows Security Suite (Àven kÀnd som Windows Defender eller Microsoft Defender) inbyggt virusskydd för din PC, och det kostar inte en krona. Jag har anvÀnt det i flera Är, och senast jag kan minnas att jag hade virusproblem pÄ min dator var för drygt ett decennium sedan.

Och ÀndÄ, nÀr man ser sig omkring efter bekrÀftelse pÄ denna lÄngvariga tro dyker snabbt upp ett alternativt universum, fullt av experter som insisterar pÄ att alla borde betala för antivirusprogram. Detta rÄd kommer inte bara frÄn företag som sÀljer antivirusprogram, utan frÄn vÀlrenommerade webbplatser som utför antivirusprogramrecensioner (PCWorld ingÄr).

Utöver det har nÀstan alla bÀrbara datorer jag har recenserat för PCWorld kommit med nÄgon form av testprogram för antivirus frÄn företag som McAfee och Norton. Dessa företag betalar PC-tillverkare för placering, vilket inte skulle vara vettigt om ingen köpte produkterna, eller hur?

Vid det hĂ€r laget har jag hört tillrĂ€ckligt mĂ„nga frĂ„gor frĂ„n lĂ€sare – och familjemedlemmar – att jag bestĂ€mde mig för att grĂ€va lite djupare. Vad jag har lĂ€rt mig Ă€r att mina initiala antaganden mestadels var korrekta: De flesta mĂ€nniskor kan verkligen Ă„ka förbi utan extra antivirusprogram. Men det betyder inte att alla borde, eller att du inte ska vidta nĂ„gra extra försiktighetsĂ„tgĂ€rder för att vara sĂ€ker.

Som en första förnuftskontroll av mina antivirusantaganden gjorde jag det mest uppenbara som möjligt och stÀllde frÄgan pÄ Twitter: Ger Microsofts inbyggda Windows-sÀkerhetsprogram tillrÀckligt med skydd för typiska PC-anvÀndare?

Konsensussvaret var ja, med varningar.

Justin Duino frÄn How-To Geek pekade pÄ sin webbplatss anvÀndbara artikel i Àmnet, som rekommenderade Windows Security i kombination med Malwarebytes gratis skanning av skadlig programvara. Min kollega frilansjournalist Rob Pegoraro ropade ocksÄ ut en Wirecutter-artikel som kom fram till samma slutsats. En annan författare kom med en liknande rekommendation.

Resonemanget Ă€r enkelt: Windows Security konkurrerar med andra program nĂ€r det gĂ€ller att sniffa upp virus. Även om detta inte alltid var fallet, har Microsofts upptĂ€ckt förbĂ€ttrats avsevĂ€rt under de senaste Ă„ren, till den grad att det oberoende AV-TEST Institute regelbundet ger den perfekta 6 av 6 i skydd, anvĂ€ndbarhet och prestanda, vilket slĂ„r branschgenomsnittet.

Kanske Ànnu viktigare Àr sÀkerheten decentraliserad nu, sÄ en enda virusscanner Àr inte lÀngre din enda skyddslinje. NÄgra exempel:

  • Stora webblĂ€sare kan upptĂ€cka och blockera skadliga webbplatser pĂ„ egen hand, tack vare verktyg som Google Safe Browsing.
  • Dessa webblĂ€sare kan ocksĂ„ varna dig om du hĂ„ller pĂ„ att ladda ner ett okĂ€nt program.
  • Stora e-postleverantörer, som Gmail och Yahoo, söker igenom bilagor efter virus innan du ens kan ladda ner dem.
  • Samma e-postleverantörers skrĂ€ppostfilter gör ett bra jobb med att hĂ„lla skadliga e-postmeddelanden borta frĂ„n din inkorg och varna dig för potentiella nĂ€tfiske.
  • SmartScreen-filtret som Ă€r inbyggt i Windows varnar dig om du försöker installera okĂ€nd programvara.

Antivirus Àr i slutÀndan bara en annan försvarslinje. För de flesta borde Microsofts inbyggda försvar vara tillrÀckligt starka.

FĂ„r en andra Ă„sikt

Malwarebytes kan hitta nÄgra potentiella hot som Windows Security missar.

Jared Newman / Foundry

SÄ varför rekommenderar vissa mÀnniskor Malwarebytes som ett extra skyddslager? FrÀmst för att det Àr trevligt att ha en annan uppsÀttning ögon pÄ din dator.

Förra Ă„ret, till exempel, körde jag en skanning i Malwarebytes och plockade upp en uppsĂ€ttning potentiellt oönskade program kopplade till min installation av Chrome. Medan min Chrome-installation verkade fungera bra – utan nĂ„gra skissartade verktygsfĂ€lt eller sökomdirigeringar som jag kunde se – övertygade det mig om att ta bort min synkroniseringsdata frĂ„n Chrome, Ă„terstĂ€lla dess instĂ€llningar och utföra en ny Chrome-installation. (Jag misstĂ€nker att det var ett webblĂ€sartillĂ€gg som beter sig dĂ„ligt.)

Men Malwarebytes har ocksÄ sina nackdelar. Om du inte Àr försiktig under installationen kommer den automatiskt att installera sitt eget tillÀgg i alla dina webblÀsare, och gratisversionen tjatar rutinmÀssigt med uppgraderingsuppmaningar. Om du inte inaktiverar dess realtidsskydd (som endast Àr tillgÀngliga som en 14-dagars provperiod för gratisanvÀndare), kommer de att ÄsidosÀtta Microsofts egen virusscanner.

Jag kan fortfarande ibland installera Malwarebytes för att fÄ en andra Äsikt om min dators hÀlsa, men för tillfÀllet lÀmnar jag det frÄn min dator ocksÄ.

Min Norton-instrumentpanel

Verktyg som Norton 360 ger mer Àn bara virussökning.

Ian Paul / Gjuteri

För att vara tydlig, Àr antivirusprogram frÄn tredje part inte ett elÀnde utan nÄgot verkligt verktyg bakom det. Medan mest mÀnniskor behöver inte betala för antivirusprogram, det finns fortfarande nÄgra skÀl att övervÀga att göra det:

  • Du behöver mer hjĂ€lp med sĂ€kerheten: Vissa antivirusprogram erbjuder extra sĂ€kerhetsfunktioner utöver traditionell virusskanning. Avast, till exempel, kan övervaka webbkameraanvĂ€ndning och lĂ„ter dig blockera opĂ„litliga appar frĂ„n att fĂ„nga video, och det kan ocksĂ„ varna dig om nĂ„got av dina onlinelösenord Ă€r inblandade i ett sĂ€kerhetsintrĂ„ng.
  • Du vill paketera: Förutom extra sĂ€kerhetsfunktioner erbjuder vissa antivirusprogram verktyg som du annars skulle kunna köpa separat. Norton 360 Deluxe inkluderar till exempel sin egen lösenordshanterare och molnlagringstjĂ€nst. Avast One har en inbyggd VPN och en tillfĂ€llig filrengörare.
  • Du vill ha fler typer av skydd: Vissa verktyg frĂ„n tredje part erbjuder ytterligare skyddsmetoder som inte Ă€r inbyggda i Windows. AVG:s “Behavior Shield”, till exempel, kan leta efter mönster av skadligt beteende Ă€ven nĂ€r det inte har upptĂ€ckt ett virus, medan Avast One har ransomware-skydd som förhindrar appar frĂ„n att kryptera dina filer utan tillstĂ„nd. (Windows erbjuder detta ocksĂ„, men inte som standard.) Antivirussviter ger vanligtvis skydd för sĂ„vĂ€l mobila enheter som persondatorer.

Alla dessa extrafunktioner kan dock blÄsa upp din dator, pÄverka prestanda och komma i vÀgen, och de kanske inte ens Àr de bÀsta verktygen för jobbet. Jag skulle mycket hellre anvÀnda en dedikerad lösenordshanterare Àn en som Àr medföljande antivirusprogramvara, och om jag behövde en VPN skulle jag vilja vÀlja leverantör sjÀlv.

Även om extra antivirusprogram var avgörande i de första dagarna av personlig datoranvĂ€ndning, Ă€r det i dag bara ett potentiellt verktyg i den bredare sĂ€kerhetsarsenalen, som ocksĂ„ bör inkludera starka lösenord, tvĂ„faktorsautentisering, robusta sĂ€kerhetskopior av data och en hĂ€lsosam dos sunt förnuft. . PĂ„ det verkar Ă„tminstone experterna vara i total harmoni.

Vill du ha fler tekniska rÄd som detta? AnmÀl dig till mitt rÄdgivare nyhetsbrev, dÀr en version av denna kolumn ursprungligen dök upp.

HĂ„ll kontakten med oss ​​pĂ„ sociala medieplattformar för omedelbar uppdatering klicka hĂ€r för att gĂ„ med i vĂ„r Twitter och Facebook

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK