Blogg

Apples grundare Steve Wozniak letar fortfarande efter nÀsta stora sak

Apples medgrundare Steve Wozniak har förblivit nedsÀnkt i teknik och samtidigt drivit olika intressen sedan han 1985 lÀmnade det revolutionerande företag som han startade med framlidne Steve Jobs.

Wozniaks sidoprojekt har inkluderat att tÀvla pÄ Dancing With The Stars 2009 och ett gÀstspel pÄ Big Bang Theory under dess fjÀrde sÀsong. Nu deltar han i en onlinevideoshow som heter Unicorn Hunters som bedömer idéer frÄn entreprenörer som tÀvlar om att bygga startups som potentiellt Àr vÀrda 1 miljard dollar eller mer. Wozniak sitter i en panel av domare som inkluderar den tidigare amerikanska kassören Rosie Rios och NSYNC-sÄngaren Lance Bass.

Wozniak, 71, planerar att ÄtervÀnda för en andra sÀsong av Unicorn Hunters. Han diskuterade nyligen showen och tekniklandskapet med Associated Press.

F: Vad lockade dig till Unicorn Hunters?

A: Jag Àr lite förvÄnad eftersom jag inte Àr sÄ mycket i finansvÀrlden som den tekniska gemenskapen, men samtalet kom verkligen frÄn en god vÀn som jag litar mycket pÄ. Och hon Àr en bra producent som till och med fick mig pÄ Dancing With The Stars, en av de roligaste sakerna du nÄgonsin kan göra. Det som fascinerar mig (om Unicorn Hunters) Àr de intressanta nya sakerna som andra mÀnniskor inte ens vet om.

F: Vad tycker du om teknikens nuvarande tillstÄnd?

A: Jag tror att mycket har hÀnt som verkligen förbÀttrar ditt liv. Under det senaste decenniet, titta pÄ sakernas internet, kamerorna vi satt i vÄrt hus, Ringa dörrklockor, de olika lÄssystemen, och styra dina lampor, och prata med de personliga assistenterna som Siri eller Alexa.

F: Tror du att den senaste fÀllande domen av den tidigare Theranos-vd:n Elizabeth Holmes kommer att förÀndra kulturen i Silicon Valley?

A: Jag Àr inte sÄ mycket nere pÄ henne, som om hon Àr en brottsling. Det har jag aldrig varit. Jag tÀnkte att nÀr man startar ett företag och Àr dÀr ute och försöker göra nÄgot bra, och kanske rÄkar ut för tekniska svÄrigheter, sÄ visar sig ibland det omöjliga vara omöjligt. Och herregud, jag kunde förstÄ hur hon skulle behöva börja helt enkelt tÀcka över det bara för att företaget ska ha en chans att göra nytta. Och jag kan se det frÄn den vinkeln. Det Àr inte rÀtt att lura och ljuga medvetet. Men jag tror att hon egentligen bara försökte göra nÄgot bra. Om hon motiverades för mycket av pengar, dÄ Àr hon inte min typ.

För att fĂ„ passionen, drivkraften borde idĂ©n göra sĂ„ mycket nytta för vĂ€rlden, och den bör inte drivas av pengar. Alltför mĂ„nga mĂ€nniskor tĂ€nker bara: “Jag kommer att Ă€gna mig Ă„t det hĂ€r med entreprenörskap och nĂ€r jag vĂ€l startar ett företag har jag rĂ„d med ett hus i San Francisco, (dĂ„) kommer jag att göra mitt nĂ€sta företag och mitt nĂ€sta företag.” Och det Ă€r bara en formel för att tjĂ€na pengar. Det gillar jag inte, det var inte sĂ„ jag var.

F: KÀnde du och Steve Jobs nÄgonsin att ni var tvungna att strÀcka ut sanningen under Apples tidiga dagar?

A: Nej. Allt var guld och vĂ„rt Äpple II-datorn (slĂ€pptes 1977) var sĂ„ lĂ„ngt före konkurrenterna pĂ„ flera Ă„r att vi inte var oroliga. Vi var sĂ„ lĂ„ngt före vad andra mĂ€nniskor försökte göra, de försökte göra nĂ„got som jag redan hade gjort fem Ă„r tidigare.

F: Hur bedömer du startplatserna pÄ Unicorn Hunters?

S: Jag försöker tĂ€nka, nĂ€r du dömer dem, “TĂ€nk om Apple var dĂ€r uppe och gjorde en pitche under de första dagarna?” Och det verkar, “SĂ„, oj, den hĂ€r idĂ©n kommer att gĂ„ nĂ„gonstans”, men de stora datorföretagen tror inte ens riktigt pĂ„ det. Hur skulle du upptĂ€cka dessa Ă€pplen nĂ€r de Ă€r precis framför dig?

F: Vilka tycker du Àr de mest intressanta trenderna inom teknik?

A: Det finns alltid den senaste modeflugan. Internet of things var en stor modefluga, och det blev mÄnga bra företag. Och sedan konsoliderade de sig liksom. Jag gillar nÀr det Àr öppet för investeringar, nÀr det Àr öppet för alla typer av mÀnniskor med bra idéer, precis utanför universitet och vill ha ett startup. Jag Àr intresserad av det.


BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK