Blogg

Apple höjer timlönen för amerikanska anstÀllda, för att gÀlla frÄn juli

Apple har höjt lönen för sina timanstÀllda i USA, sade iPhone-tillverkaren pÄ onsdagen, eftersom företag stÄr inför en stram arbetsmarknad, en ökning av fackliga anstrÀngningar och stigande inflation.

IngÄngslönen för timarbetare i USA kommer att stiga till $22 (ungefÀr 1 700 Rs.), eller högre baserat pÄ marknaden, en ökning med 45 procent frÄn 2018 Ärs nivÄer, sa Apple i ett uttalande till Reuters.

“I Ă„r, som en del av vĂ„r Ă„rliga resultatgranskning, ökar vi vĂ„r totala ersĂ€ttningsbudget,” sa en talesperson för företaget.

Äpple har informerat vissa arbetare om att deras Ă„rliga granskningar skulle förlĂ€ngas med tre mĂ„nader och den nya lönen kommer att trĂ€da i kraft i början av juli, sade Wall Street Journal, som först Ă€ndrade ersĂ€ttningen.

Cupertino, Kalifornien-baserade Apple Àr kÀnt för sin ÄterhÄllsamma kultur, men förra Äret började nÄgra nuvarande och före detta arbetare kritisera företagets arbetsvillkor online.

I april lÀmnade arbetare i Apples butik i Atlanta in en petition om att hÄlla ett fackligt val, i syfte att bli företagets första amerikanska butik som fackligt organiserade sig mitt i en vÄg av arbetskraftsaktivitet pÄ andra stora företag.

I början av maj ocksÄ en grupp anstÀllda pÄ en Apple-butik i Maryland satte igÄng ett försök att bilda en fackförening, rapporterade Washington Post.

Arrangörer vid Towson Mall-butiken nÀra Baltimore sa att de hade underskrifter frÄn mer Àn 65 procent av de anstÀllda som sannolikt kommer att vara berÀttigade, enligt rapporten.

Förbundet har för avsikt att lÀmna in pappersarbete till National Labour Relations Board under de kommande dagarna, sade Washington Post.

Apple svarade inte omedelbart pÄ en begÀran frÄn Reuters om en kommentar.


BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK