Bil

AnvÀnd appens sekretessrapport för att se hur appar spÄrar dig pÄ iPhone och iPad

NÀrbild av en iPhones startskÀrm och apparymgerman/Shutterstock.com

iOS och iPadOS 15 introducerade en ny sekretessfunktion som lÄter dig spela in appaktivitet för att se hur programvaran du anvÀnder profiler och spÄrar dig. Du kan sedan anvÀnda denna information för att justera behörigheter eller ta bort appar helt om du inte litar pÄ dem. HÀr Àr hur.

Uppdatering: Möjligheten att se app-sekretessrapporter lades till i iOS 15.2, som slÀpptes den 13 december 2021.

Hur man registrerar appaktivitet

Som en del av en push för att ge anvÀndarna en större förstÄelse för hur appar anvÀnder deras information, lÄter Apple dig nu registrera en veckas appaktivitet pÄ din enhet.

För att aktivera funktionen, se först till att du har den senaste versionen av iOS installerad, gÄ sedan till InstÀllningar > Sekretess och vÀlj Spela in appaktivitet. Allt du behöver göra nu Àr att slÄ pÄ funktionen och vÀnta.

SlÄ pÄ Spela in appaktivitet

NÀr den har aktiverats kommer din enhet att spÄra nÀr appar kommer Ät vissa typer av data (inklusive foton och kontakter), sensorer och andra datakÀllor som kameran och mikrofonen, och nÀtverksdomÀner inklusive webbplatser som du besöker inuti en app.

Detta bör ge dig en god förstÄelse för vad appar gör med de behörigheter du har gett dem. Du kan sedan fatta bÀttre beslut om huruvida du ska anvÀnda vissa appar helt eller inte eller om du vill begrÀnsa vilken programvara som kan komma Ät mikrofoner, GPS-plats och din kamera.

Om du upptÀcker att en app regelbundet har Ätkomst till din mikrofon eller kamera utan att ha en bra anledning till det, kan du Äterkalla den appbehörigheten helt. Du kan upptÀcka att vissa appar skickar data till okÀnda tredjepartsdomÀner (till exempel reklamdata) och leta efter alternativa appar istÀllet.

Exportera data och visa din rapport

SĂ„ snart du börjar logga data kommer du att kunna ladda ner en rapport under InstĂ€llningar > Sekretess > Spela in appdata genom att trycka pĂ„ knappen “Spara appaktivitet”. Detta gör att du kan spara en rapport i det nyradsavgrĂ€nsade JSON-formatet (NDJSON) som du kan öppna med en textredigerare.

Appaktivitetsrapport i NDJSON-rÄdataformat

Du kan ta reda pÄ mer om den hÀr filen och hur du anvÀnder den pÄ Apples utvecklarwebbplats, men för de flesta anvÀndare Àr NDJSON-filen inte sÀrskilt anvÀndbar.

Lyckligtvis arbetar Apple pÄ en kommande iOS 15-uppdatering som gör det möjligt för anvÀndare att se rapporten frÄn Sekretessmenyn. Detta kommer att visa informationen som lagras i rapporten i ett lÀttsmÀlt format, som i Apples skÀrmdump nedan.

Appens sekretessrapport (förhandsgranskning)Äpple

Du kan lÄta funktionen Spela in appdata köras i bakgrunden och regelbundet checka in för att se om det Àr nÄgot fel. Vi rekommenderar alltid att du gör regelbundna iOS-sekretesskontroller genom att granska appbehörigheter, men den hÀr funktionen gör det Ànnu enklare att se hela bilden av vad dina appar gör med din data.

FullstÀndiga rapporter anlÀnde i iOS 15.2

Apple tillkĂ€nnagav endast ett “hösten 2021” releasedatum för de utförliga sekretessrapporterna, och de kom i iOS 15.2, slĂ€ppt den 13 december 2021.

Denna insats för större transparens följer Apples drag i början av 2021 att krÀva appsekretessetiketter som avslöjar hur en app spÄrar dig samt hur information lÀnkas till dig innan du laddar ner den. Kort dÀrefter meddelade Google att Play Store-appar ocksÄ mÄste avslöja sekretesspraxis.

RELATERAD: SÄ hÀr ser du en iPhone-apps sekretessinformation innan du installerar den

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK