Blogg

Amerikanska senatorer gÄr med i uppmaningen att alla ska ha samma telefonladdare

Demokratiska senatorer har uppmanat USA att följa EU:s (EU) ledning och krÀver smartphonetillverkare, inklusive Apple, att anvÀnda en gemensam laddningskabel. (öppnas i ny flik)

FrĂ„n och med 2024 kommer alla mobiltelefoner, surfplattor, e-lĂ€sare, hörsnĂ€ckor, digitalkameror, hörlurar och headset, handhĂ„llna videospelskonsoler och bĂ€rbara högtalare att behöva inkludera en USB Type-C-port – ett drag som EU sĂ€ger kommer att rĂ€dda konsumenterna 250 miljoner euro per Ă„r och förhindra 11 000 ton e-avfall.

Nyheten har inte uppmÀrksammats över Atlanten, och i ett brev till USA:s handelsminister Gina Raimondo hÀvdade senatorerna Ed Markey och Elizabeth Warren med stöd av oberoende Bernie Sanders att liknande lagstiftning i USA skulle gynna konsumenterna och hjÀlpa miljön .

Äntligen en Brexit-utdelning?

“Den hĂ€r policyn har potential att avsevĂ€rt minska e-avfall och hjĂ€lpa konsumenter som Ă€r trötta pĂ„ att behöva rota i skrĂ€plĂ„dor fulla av trassliga laddare för att hitta en kompatibel sĂ„dan, eller köpa en ny”, stĂ„r det i brevet. “EU har klokt agerat i allmĂ€nhetens intresse genom att ta sig an kraftfulla teknikföretag i denna konsument- och miljöfrĂ„ga. USA borde göra detsamma.

“Vi kan inte tillĂ„ta konsumentelektronikindustrin att prioritera proprietĂ€r och oundvikligen förĂ„ldrad laddningsteknik framför konsumentskydd och miljöhĂ€lsa.”

Varje ÄtgÀrd i USA skulle sannolikt möta motstÄnd frÄn Apple, som Àr den mest anmÀrkningsvÀrda tillverkaren som för nÀrvarande inte anvÀnder USB-C, istÀllet för att gynna sin egen proprietÀra Lightning-kontakt för iPhone.

Det kommer att pÄverkas oproportionerligt mycket av EU:s nya regler och har stÀndigt motsatt sig alla mandat, med argumentet att det kommer att hÀmma innovation och leda till en enorm mÀngd avfall nÀr konsumenterna gör sig av med sina gamla Lightning-laddare.

Storbritannien, kanske ivrigt att betona att Storbritannien Ă€r fritt frĂ„n pĂ„stĂ„dd “byrĂ„krati” i Bryssel i en vĂ€rld efter Brexit, har sagt det Ă€r inte “för nĂ€rvarande övervĂ€ger” (öppnas i ny flik) efterföljande. Trots detta stĂ€llningstagande Ă€r det troligt att brittiska konsumenter kommer att pĂ„verkas av EU:s regler.

Via BBC (öppnas i ny flik)

Relaterade inlÀgg

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK