Gardets

Amerikanska brandmĂ€n anpassar sig till “nya faror” i elbilsbrĂ€nder

Kaliforniens brandmÀn slutade med att bygga en vattenfylld kÀlla för att slÀcka lÄgorna i en Tesla-elbil.

Kaliforniens brandmÀn slutade med att anvÀnda en vattenfylld grop för att slÀcka envisa lÄgor i en Teslas batterifack tidigare denna mÄnad, vilket illustrerar de distinkta svÄrigheterna med att bekÀmpa elfordonsbrÀnder.

NĂ€r antalet elbilar pĂ„ USAs vĂ€gar har ökat har brandkĂ„ren fĂ„tt lĂ€ra sig att angripa lĂ„gor i dem som kan ta timmar – och tusentals liter vatten – att slĂ€cka.

Även om de kan krĂ€va sĂ€rskilda förfaranden för att bekĂ€mpa, pekar tidiga indikationer pĂ„ att brĂ€nder i batteridrivna bilar inte Ă€r vanligare Ă€n deras fossilbrĂ€nsledrivna kusiner, men den amerikanska regeringen samlar fortfarande in data.

Den amerikanska biltillverkaren GM tillkÀnnagav pÄ torsdagen ett nytt utbildningsinitiativ för rÀddningspersonal och Tesla har lagt ut guider om hur man fÄr en brinnande batteribank under kontroll. Men det Àr fortfarande upp till besÀttningarna pÄ fÀltet att hantera dessa brÀnder.

“Vi smyger liksom bara in i framtiden för brandbekĂ€mpning”, sĂ€ger kapten Parker Wilbourn, talesman för Sacramento Metropolitan Fire District, som hanterade den brinnande Tesla.

“Det hĂ€r Ă€r en ny tids eld och sĂ„ vi mĂ„ste anpassa oss och hitta lösningar”, tillade han.

Den största skillnaden med elfordon Àr deras strömkÀlla, och litiumjonbatterier brinner varmt, snabbt och krÀver stora mÀngder vatten för att helt slÀckas nÀr de fattas eld.

Tesla, som dominerar den amerikanska elfordonsmarknaden, sÀger att det kan ta 3 000-8 000 gallons (11 000-30 000 liter) vatten för att slÀcka och kyla en batteribrand.

“InrĂ€tta eller begĂ€r alltid ytterligare vattenförsörjning tidigt,” rekommenderar Elon Musks bilföretag i sin rĂ€ddningsguide.

Samtidigt Àr eldrivna fordon en stadigt vÀxande minoritet av de över 275 miljoner fordonen pÄ vÀgen i USA.

El och hybrider stod för nÀstan 10 procent av amerikanska bilköp förra Äret, enligt Cox Automotive.

I fallet med Tesla-branden den 9 juni i Kalifornien skadades bilen allvarligt i en krasch ungefÀr tre veckor tidigare och parkerades pÄ en skrotupplag i vÀntan pÄ att bli demonterad nÀr den började brinna.

Ett hybridfordon frÄn Ford Fusion brinner nÀra Austin, Texas, den 25 juni 2022
Ett hybridfordon frÄn Ford Fusion brinner nÀra Austin, Texas, den 25 juni 2022.

Risk för “termisk flykt”

Utredarna arbetade för att ta reda pÄ vad som orsakade branden som tog cirka 4 500 liter vatten att slÀcka, men sa att det inte fanns nÄgon indikation pÄ att mÀnniskor hade utlöst elden.

Batterierna kan ÄterantÀnda timmar eller till och med dagar efter en första incident, med Tesla rekommenderar övervakning av batteritemperaturer i minst 24 timmar efter en brand.

“Det Ă€r inte nödvĂ€ndigtvis sĂ„ att de Ă€r farligare”, sĂ€ger Michael Gorin, en programledare pĂ„ ideella National Fire Protection Association (NFPA), och syftar pĂ„ elbilar.

“Det Ă€r bara det att det Ă€r en ny teknik, en ny uppsĂ€ttning faror,” tillade han.

Han noterade att elbilsbrÀnder inte verkar vara mer frekventa eller farliga Àn i fossilbrÀnsledrivna fordon, men den amerikanska trafiksÀkerhetsbyrÄn NHTSA sÀger att den inte har tillrÀckligt med data för att dra slutsatser om hur snabbt de antÀnds.

Litiumjonbatterier kan dock genomgĂ„ sĂ„ kallad “termisk runaway” – en olycksbĂ„dande term som hĂ€nvisar till en okontrollerad ökning av temperatur och tryck – i en cell som kan spridas till en annan i en batteribank.

Den amerikanska olycksutredningsmyndigheten NTSB varnade i slutet av 2020 för detta och andra risker kopplade till batterierna, och rekommenderade biltillverkare att följa en gemensam mall för sina brandinsatsguider för att hjÀlpa rÀddningspersonal.

BrandkÄrer runt om i vÀrlden har varit tvungna att lÀra sig det speciella med att hantera de ihÀrdiga brÀnderna i elbilsbatterier, och över 250 000 rÀddningspersonal i USA har trÀnat med NFPA, den ideella brandförebyggande organisationen.

“Men jag tror att det Ă€r 1,1 miljoner brandmĂ€n i USA idag”, sĂ€ger Gorin, en NFPA-programledare.

GM, i tillkĂ€nnagivandet av sitt nya utbildningsinitiativ, noterade att en viktig del av att uppmuntra “massantagande” av elfordon Ă€r att “stödja dem som spelar en viktig roll i den ansvarsfulla utplaceringen” av bilarna: brandmĂ€n.

Uppfattningen om fordonens sÀkerhet Àr nyckeln, sÀrskilt efter att GM förra Äret rÄdde Àgare till vissa elektriska Chevrolet Bolt-bilar att inte parkera dem inomhus eller ladda dem utan uppsikt över natten, innan de pÄbörjade en massiv Äterkallelse av alla Ärsmodeller.

Wilbourn, Kaliforniens brandkapten, sa att ett sÀtt att sÀkerstÀlla sÀkerheten pÄ den blomstrande elbilsmarknaden kan vara nÄgon form av intern brandbekÀmpningskapacitet inbyggd i elbilar.

“Kanske Ă€r en av dessa lösningar att sĂ€tta tillbaka det pĂ„ tillverkaren,” sa han och noterade att brandslĂ€ckning redan Ă€r ett krav i hem och företag.


NTSB sÀger att fordonsbatteribrÀnder utgör risker för 1:a rÀddningspersonal


© 2022 AFP

Citat:Amerikanska brandmĂ€n anpassar sig till “nya faror” i elbilsbrĂ€nder (2022, 30 juni)hĂ€mtad 30 juni 2022 frĂ„n https://techxplore.com/news/2022-06-firefighters-hazards-electric-car-blazes.html

Detta dokument Àr föremÄl för upphovsrÀtt. Bortsett frÄn all rÀttvis handel i syfte att privata studier eller forskning, fÄr ingen del reproduceras utan skriftligt tillstÄnd. InnehÄllet tillhandahÄlls endast i informationssyfte.

HĂ„ll kontakten med oss ​​pĂ„ sociala medieplattformar för omedelbar uppdatering klicka hĂ€r för att gĂ„ med i vĂ„r Twitter och Facebook

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK