Bil

Amazon Prime Day-bedrÀgerier dyker upp igen för 2021

Med Ă„rets Amazon Prime Day instĂ€lld pĂ„ den 21-22 juni, hyllar bedragare redan “Early Prime Day Deals”, sĂ€ger Bolster.

Bild: dennizn/Shutterstock

Amazon Prime Day representerar en möjlighet för konsumenter att hitta erbjudanden och spara pengar pÄ sina favoritprodukter. Men det Àr ocksÄ en chans för cyberbrottslingar att dra nytta av ett annat hett Àmne för att försöka lura mÀnniskor. I en rapport som slÀpptes pÄ onsdagen tittar företaget Bolster pÄ bedrÀgerier som utnyttjar Amazons populÀra försÀljningsevenemang och ger tips om hur man undviker dem.

SER: BekÀmpa nÀtfiskeattacker pÄ sociala medier: 10 tips (gratis PDF) (TechRepublic)

MÄste lÀsa sÀkerhetstÀckning

För 2021 kommer Prime Day att vara den 21 och 22 juni, en Ă„tergĂ„ng till sin vanliga sommartid. 2020 flyttade Amazon Prime Day till oktober pĂ„ grund av problem med leveranskedjan orsakade av coronavirus-pandemin. ÄndĂ„ ökade 2020 Prime Day-försĂ€ljningen med 45 % till 10,4 miljarder USD frĂ„n 7,16 miljarder USD 2019.

NĂ€r rykten om en Prime Day i oktober började dyka upp förra sommaren mĂ€rkte Bolster en ökning av Prime Day-nĂ€tfiske och bluffwebbplatser – en ökning med 110 % i augusti och ytterligare 153 % i september. I oktober hade mer Ă€n 1 600 nya Amazon-nĂ€tfiske- och bedrĂ€geriwebbplatser dykt upp, nĂ€stan 16 gĂ„nger det genomsnittliga antalet.

FrÄn januari till maj 2021 upptÀckte Bolster 2 805 nya nÀtfiske- och bedrÀgeriwebbplatser i Amazonas, en ökning med mer Àn sju gÄnger frÄn de 394 webbplatser som observerades under samma mÄnader 2020. Med ekonomin ÄterhÀmtning och mÀnniskor nu pÄ ett mer spenderande humör, Amazon-konsumenter och bedragare kommer sannolikt att bli Ànnu mer upptagna nÀr vi nÀrmar oss Ärets Prime Day.

SER: Amazon Prime Day 2021: Hur man fÄr de bÀsta tekniska erbjudandena (TechRepublic)

En typ av ny Amazon-bluffsajt som redan upptĂ€ckts av Bolster har marknadsfört “Early Prime Day Deals” precis som den riktiga Amazon-sajten har gjort. De falska sajterna ser ut precis som sjĂ€lva, medan webbadressen till och med innehĂ„ller domĂ€nnamnet Amazon.com. En av dessa webbplatser drivs av ett kinesiskt företag i Los Angeles, och IP-adressen har anvĂ€nts för flera andra nĂ€tfiskesidor. Men det Ă€r inte ledtrĂ„dar som den genomsnittliga personen skulle ta upp. MĂ„let bakom sĂ„dana sajter Ă€r att ta pengar frĂ„n konsumenten för varor som aldrig levereras.

Bild: Bolster Research

En annan typ av webbplats uppmanar shoppare att skapa en Amazon-plÄnbok som en kampanj för att tjÀna pengar pÄ alla Prime Day-erbjudanden. Syftet med dessa sajter Àr att samla in konsumentens kreditkortsinformation nÀr du stÀller in den pÄstÄdda Amazon-plÄnboken. Naturligtvis anvÀnds dessa uppgifter sedan för bedrÀgliga köp eller sÀljs pÄ den mörka webben. En webbplats som Bolster hittade finns i Moskva med en IP-adress som anvÀnds för 89 andra nÀtfiskesidor.

Bild: Bolster Research

För att skydda dig frÄn dessa bluffwebbplatser pÄ Amazon och vara sÀker pÄ Prime Day, erbjuder Bolster tre tips:

Börja pÄ Amazon.com. Det typiska sÀttet att ta konsumenter till en bluffsajt Àr genom ett nÀtfiske eller spam-e-post. För att undvika denna möjlighet, klicka inte pÄ lÀnkar i e-postmeddelanden, inte ens de som du tror kan komma frÄn Amazon. GÄ istÀllet direkt till Amazon.com för att göra din Prime Day-shopping.

StÀll in starka lösenord och ÄteranvÀnd dem inte. MÀnniskor som förlitar sig pÄ svaga lösenord eller anvÀnder samma pÄ flera webbplatser tar en chans. Om lösenordet för ditt Amazon-konto Àr detsamma som för ditt bankkonto och e-postkonto, gör en kompromiss med det ena de andra sÄrbara. Det bÀsta Àr att anvÀnda en lösenordshanterare, som kan skapa och lagra olika komplexa lösenord för varje konto.

Undvik erbjudanden som Àr för bra för att vara sanna. Bedragare vet att alla Àlskar en affÀr till den grad att folk kan ignorera en uppenbar bluff i ett försök att göra mÄl pÄ sin favoritprodukt. Gör efterforskningar innan din Prime Day-shopping för att fÄ en uppfattning om priserna för de varor du vill köpa. Om du ser ett pris lÄngt under dessa nivÄer, undersök det innan du köper.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK