Bil

Allt du behöver veta om Facebooks dataintrÄng

facebook logotyp

Personuppgifterna frÄn 533 miljoner Facebook-anvÀndare lÀckte ut pÄ nÀtet. Det Àr en stor andel av vÀrldens befolkning, sÄ du bör kontrollera om ditt konto eller telefonnummer pÄverkades. Vi visar dig sÄ att du kan skydda dig sjÀlv.

Vilken Facebook-data stals?

Det första du förmodligen vill veta Àr vilken typ av information som slÀpptes. Uppgifterna inkluderar i stort sett allt som Àr tillgÀngligt pÄ ditt konto. FullstÀndigt namn, telefonnummer, platser, födelsedag, e-postadresser, relationsstatus, you name it.

Dessa personuppgifter slÀpptes online och alla kan komma Ät dem gratis om de vet var de ska leta. De 533 miljoner berörda anvÀndarna kommer frÄn USA, Storbritannien, Indien och över 100 andra lÀnder. I grund och botten, om du har ett Facebook-konto, Àr detta nÄgot att vara orolig över.

Ursprunget till detta sÀrskilda sÀkerhetsbrott gÄr tillbaka till början av 2020 nÀr samma antal konton, 533 miljoner, hade sina telefonnummer lÀckta. Den hÀr senaste lÀckan bygger vidare pÄ det och gör situationen Ànnu vÀrre.

RELATERAD: [Update: HaveIBeenPwned] Personuppgifter om 533 miljoner Facebook-anvÀndare stulna av hackare

Hur man kontrollerar om ditt telefonnummer stals frÄn Facebook

LĂ„t oss först börja med telefonnummer. Du kan anvĂ€nda en webbplats som heter “The News Every Day” för att kontrollera om ditt telefonnummer ingick i lĂ€ckan.

GĂ„ till webbplatsen i en webblĂ€sare som Google Chrome och ange ditt telefonnummer i textrutan. Klicka pĂ„ “Kontrollera” nĂ€r du Ă€r klar.

kolla telefonnummer

Om ditt telefonnummer inte ingĂ„r i lĂ€ckan ser du meddelandet nedan som lyder “Resultat: Ditt telefonnummer finns inte i data.”

telefonnummer ingÄr ej

Om ditt nummer ingÄr bör du Ätminstone Àndra ditt Facebook-kontos lösenord. Vi rekommenderar ocksÄ att du anvÀnder tvÄfaktorsautentisering nÀr det Àr möjligt.

RELATERAD: Hur du sÀkrar ditt Facebook-konto

Hur man kontrollerar om din e-postadress stals frÄn Facebook

För att kontrollera om din e-postadress har lĂ€ckt kommer vi att anvĂ€nda en webbplats som heter “Har I Been Pwned.”

GĂ„ till webbplatsen i en webblĂ€sare som Google Chrome. Ange e-postadressen du Ă€r orolig över och klicka pĂ„ “Pwned?” knapp.

kolla e-postadressen

TyvÀrr Àr det mycket troligt att du kommer att upptÀcka att din adress har Àventyrats i dataintrÄng som inte inkluderar Facebooks. Scrolla ner pÄ sidan och leta efter Facebook. Om du inte ser det pÄverkades du inte av den senaste lÀckan.

pwned meddelande

Om du ser Facebook listad hÀr, eller om du Àr orolig över de andra övertrÀdelserna, Àr det en bra idé att Àndra ditt lösenord och anvÀnda tvÄfaktorsautentisering nÀr det Àr möjligt.


DataintrÄng Àr aldrig en bra sak, sÀrskilt pÄ webbplatser som Àr sÄ massiva som Facebook. HÄll koll pÄ din information och se till att vidta ÄtgÀrder om du har drabbats.

RELATERAD: Vad Àr tvÄfaktorsautentisering och varför behöver jag det?


Relaterade inlÀgg

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK