Bil

AI-bias Àr ett pÄgÄende problem, men det finns hopp om en minimalt partisk framtid

Mer mÄste-lÀs AI-tÀckning

TechRepublics Karen Roby pratade med Mohan Mahadevan, forskningschef för Onfido, ett ID- och verifieringsprogramvaruföretag, om partiskhet i artificiell intelligens. Följande Àr en redigerad utskrift av deras konversation.

Karen Roby: Vi pratar mycket om AI och de missuppfattningar som Àr inblandade hÀr. Vad Àr den största missuppfattningen? Tror du att det Àr sÄ att folk bara tycker att det ska vara perfekt, hela tiden?

SER: AnstÀllningssats: Videospelsprogrammerare (TechRepublic Premium)

Mohan Mahadevan: Ja, absolut. Jag tror att nÀr vi försöker ersÀtta nÄgon mÀnsklig aktivitet med maskiner, förvÀntar vi oss att det Àr perfekt. Och vi vill fokusera vÀldigt mycket pÄ att hitta problem, varje litet knasigt problem som maskinen kan ha.

Karen Roby: Okej, Mohan. Och om du bara kunde bryta ihop för oss, varför finns det partiskhet i AI?

Mohan Mahadevan: AI drivs frÀmst av data. AI hÀnvisar till den process genom vilken maskiner lÀr sig hur man gör vissa saker, drivna av data. NÀr du gör det har du en viss datauppsÀttning. Och varje datauppsÀttning Àr per definition partisk, eftersom det inte finns nÄgot sÄdant som en komplett datauppsÀttning, eller hur? Och sÄ du ser en del av vÀrlden, och frÄn den delen av vÀrlden försöker du förstÄ hur helheten Àr. Och du försöker modellera beteende pÄ det hela taget. NÀr du försöker göra det Àr det ett svÄrt jobb. Och för att göra det svÄra jobbet mÄste man fördjupa sig i detaljerna i alla aspekter, sÄ att man kan försöka rekonstruera helheten sÄ gott det gÄr.

Karen Roby: Mohan, du har studerat och forskat om AI i mÄnga Är nu. Prata lite om din roll dÀr pÄ Onfido och vad ditt jobb innebÀr.

Mohan Mahadevan: Onfido Àr ett företag som tar ett nytt grepp om digital identitetsverifiering. SÄ vad vi gör Àr att vi kopplar den fysiska identiteten till en digital identitet, vilket gör det möjligt för dig att bevisa vem du Àr, till vilken tjÀnst eller produkt du vill ha tillgÄng till. Det kan vara att öppna ett bankkonto, eller det kan vara att hyra en bil, eller öppna ett konto och köpa kryptovaluta i dessa dagar. Det jag gör Àr framför allt att jag kör datorvisionen och AI-algoritmerna som driver denna digitala identitetsverifiering.

SER: Digital transformation: En CXO:s guide (gratis PDF) (TechRepublic)

Karen Roby: NĂ€r vi pratar om att lösa problemet, Mohan, Ă€r “hur” en mycket komplex frĂ„ga nĂ€r vi talar om partiskhet. Hur fixar vi det? Vilken typ av intervention behövs pĂ„ olika nivĂ„er?

Mohan Mahadevan: Jag Äterkommer till min tidigare punkt, bara för en minut. SÄ vad vi tÀckte dÀr var att varje datauppsÀttning i sig Àr ofullstÀndig, vilket betyder att den Àr partisk i nÄgon form. Och sedan, nÀr vi bygger algoritmer, förvÀrrar vi det problemet genom att lÀgga till mer fördomar i situationen. Det Àr tvÄ saker först som vi verkligen mÄste vara uppmÀrksamma pÄ och hantera vÀl. Sedan vad som hÀnder Àr att forskarna som formulerar dessa problem, de tar in sin mÀnskliga fördom i problemet. Det kan antingen lösa problemet eller göra det vÀrre, beroende pÄ forskarnas motivation och hur fokuserade de Àr pÄ att lösa just detta problem. LÄt oss slutligen anta att alla dessa saker fungerade riktigt bra. OK? Forskarna var opartiska, datauppsÀttningsproblemet löstes.

Algoritmerna modellerades korrekt. DÄ har du detta perfekta AI-system som för nÀrvarande Àr opartisk eller minimalt partisk. Det finns inget sÄdant som opartisk. Det Àr minimalt partiskt. Sedan tar du det och tillÀmpar det i den verkliga vÀrlden. Du tar det till den verkliga vÀrlden. Och den verkliga vÀrldens data kommer alltid att glida och röra pÄ sig och variera. SÄ du mÄste vara noga med att övervaka dessa system nÀr de distribueras i den verkliga vÀrlden, för att se att de förblir minimalt partiska. Och du mÄste ocksÄ vidta korrigerande ÄtgÀrder för att korrigera för denna partiskhet som det hÀnder i den verkliga vÀrlden.

SER: Analys: Förvandla big data science till affÀrsstrategi (ZDNet/TechRepublic specialfunktion) | Ladda ner den kostnadsfria PDF-versionen (TechRepublic)

Karen Roby: Jag tror att folk hör mycket om partiskhet och de tror att de vet vad det betyder. Men vad betyder det egentligen nÀr partiskhet finns i en AI?

Mohan Mahadevan: För att förstÄ konsekvenserna, lÄt oss titta pÄ alla intressenter i ekvationen. Du har ett företag som bygger en produkt baserad pÄ AI. Och sÄ har du en konsument som konsumerar den produkten, som drivs av AI. SÄ lÄt oss titta pÄ bÄda sidor, och konsekvenserna Àr vÀldigt olika pÄ bÄda sidor.

PĂ„ den mĂ€nskliga sidan, om jag fĂ„r ett avslag pĂ„ ett lĂ„n, Ă€r det hemskt för mig. Höger? Även om, för alla indiska mĂ€nniskor… SĂ„ jag Ă€r frĂ„n Indien. Och sĂ„ för alla indiska mĂ€nniskor, om ett AI-system visade sig vara rĂ€ttvist, men jag fĂ„r mitt lĂ„n avvisat, bryr jag mig inte om att det Ă€r rĂ€ttvist för alla indiska mĂ€nniskor. Höger? Det berör mig vĂ€ldigt personligt och vĂ€ldigt djupt. SĂ„ nĂ€r det gĂ€ller den enskilda konsumenten Ă€r den individuella rĂ€ttvisan en mycket kritisk komponent.

NÀr det gÀller företagen, och tillsynsmyndigheterna och regeringarna gÄr, vill de se till att inget företag systematiskt utesluter nÄgon grupp. SÄ de bryr sig inte sÄ mycket om individuell rÀttvisa, de tittar pÄ grupprÀttvisa. MÀnniskor tenderar att tÀnka pÄ grupprÀttvisa och individuell rÀttvisa som separata saker. Om du bara löser gruppen Àr du okej. Men verkligheten Àr att nÀr man ser det ur intressenternas perspektiv, Àr de vÀldigt olika konsekvenser.

Karen Roby: Vi ska vÀnda pÄ manuset lite hÀr, Mohan. NÀr det gÀller det positiva med AI, vad gör dig mest upphetsad?

SER: 9 frÄgor att stÀlla nÀr du granskar dina AI-system (TechRepublic)

Mohan Mahadevan: Det finns bara sÄ mÄnga saker som gör mig glad. Men nÀr det gÀller partiskheten i sig ska jag berÀtta för dig. NÀrhelst en mÀnniska fattar ett beslut om nÄgon form av sak, oavsett om det Àr ett lÄn, om det Àr ett erkÀnnande eller vad som helst, kommer det alltid att finnas en medveten och omedveten fördom, inom varje mÀnniska. Och sÄ, om du tÀnker pÄ en AI som tittar pÄ beteendet hos ett stort antal mÀnniskor och uttryckligen utesluter fördomar frÄn dem alla, Àr möjligheten för en maskin att vara verkligt eller vÀldigt minimalt partisk mycket stor. Och det hÀr Àr spÀnnande att tÀnka pÄ att vi kanske lever i en vÀrld dÀr maskiner faktiskt fattar beslut som Àr minimalt partiska.

Karen Roby: Det pÄverkar definitivt oss alla pÄ ett eller annat sÀtt, Mohan. Avslutningsvis hÀr, det finns mÄnga mÀnniskor som Àr rÀdda för AI. Varje gÄng du tar mÀnniskor, mÀnniskor, ur ekvationen, Àr det lite lÀskigt.

Mohan Mahadevan: Ja. Jag tycker att vi alla borde vara rĂ€dda. Jag tror att detta inte Ă€r nĂ„got som vi ska ta lĂ€tt pĂ„. Och vi bör stĂ€lla oss sjĂ€lva de svĂ„ra frĂ„gorna om vilka konsekvenser det kan bli av att sprida teknologi för att sprida teknologin. SĂ„ det Ă€r blandat, jag önskar att jag hade ett enkelt svar till dig, att sĂ€ga, “Detta Ă€r svaret.” Men totalt sett, om vi tittar pĂ„ maskiner som tvĂ€ttmaskinen, eller vĂ„ra bilar, eller vĂ„ra smĂ„ Roombas som stĂ€dar vĂ„ra lĂ€genheter och hem, sĂ„ finns det mĂ„nga riktigt fina saker som kommer ut ur Ă€ven AI-baserad teknik idag.

Det Àr exempel pÄ vad vi tÀnker pÄ som gammaldags teknik, som faktiskt anvÀnder mycket AI idag. Din Roomba, till exempel, anvÀnder mycket AI idag. SÄ det gör verkligen vÄrt liv mycket enklare. BekvÀmligheten med att öppna ett bankkonto frÄn bekvÀmligheten av ditt hem, i dessa pandemitider, Äh, det Àr trevligt. AI kan möjliggöra det. SÄ jag tror att det finns mycket anledning att vara upphetsad över AI, de positiva aspekterna av AI.

De lÀskiga delarna tycker jag kommer frÄn flera olika aspekter. Den ena Àr biasrelaterad. NÀr ett AI-system Àr dÄligt trÀnat kan det generera alla typer av systematiska och slumpmÀssiga fördomar. Det kan orsaka skadliga effekter pÄ per-person och pÄ gruppnivÄ. SÄ vi mÄste skydda oss mot den typen av fördomar. Men utöver det, nÀr den anvÀnds urskillningslöst, kan AI ocksÄ leda till dÄliga beteenden frÄn mÀnniskors sida. SÄ i slutÀndan Àr det inte maskinen som skapar ett problem, det Àr hur vi reagerar pÄ maskinens beteende som skapar större problem, tror jag.

BÄda dessa tvÄ omrÄden Àr viktiga. Det Àr inte bara maskinerna som ger oss bra saker, utan ocksÄ kÀmpar med fördomar nÀr mÀnniskorna inte bygger dem rÀtt. Sedan, nÀr mÀnniskor anvÀnder dem urskillningslöst och pÄ fel sÀtt, kan de skapa andra problem ocksÄ.

TechRepublics Karen Roby pratade med Mohan Mahadevan, forskningschef för Onfido, ett företag för ID- och verifieringsprogram, om partiskhet i artificiell intelligens. Bild: Mackenzie Burke

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK