Gardets

Adjö Internet Explorer: Microsoft drar Ă€ntligen tillbaka den krĂ„ngliga webblĂ€saren efter 27 Ă„r…

FrÄn och med idag, den 15 juni, onsdag, kommer Microsoft inte lÀngre att stödja Internet Explorer, den en gÄng dominerande webblÀsaren som legioner av webbsurfare Àlskade att hata, och som ett fÄtal fortfarande hÀvdar att de Àlskar.

Internet Explorers bortgÄng var ingen överraskning. För ett Är sedan sa Microsoft att det satte stopp för Internet Explorer den 15 juni 2022, vilket pressade anvÀndarna till sin Edge-webblÀsare, som lanserades 2015.

Företaget gjorde klart dÄ att det var dags att gÄ vidare.

“Microsoft Edge Ă€r inte bara en snabbare, sĂ€krare och modernare surfupplevelse Ă€n Internet Explorer, utan den kan ocksĂ„ ta itu med en viktig frĂ„ga: kompatibilitet för Ă€ldre, Ă€ldre webbplatser och applikationer,” Sean Lyndersay, general manager för Microsoft Edge Enterprise , skrev i ett blogginlĂ€gg i maj 2021.

AnvĂ€ndare markerade Explorers bortgĂ„ng pĂ„ Twitter, med vissa hĂ€nvisade till det som “bugg-ridit” eller som “den bĂ€sta webblĂ€saren för att installera andra webblĂ€sare.” För andra var det ett ögonblick för 90-talets nostalgi-memes, medan The Wall Street Journal citerade en 22-Ă„ring som var ledsen över att se IE gĂ„.

Microsoft slÀppte den första versionen av Internet Explorer 1995, vilket markerade en ny era av webbsurfning av massorna, som fram till dess dominerades av den första mycket populÀra webblÀsaren, Netscape Navigator.

Dess lansering signalerade början pÄ slutet av Navigator: Microsoft fortsatte med att knyta ihop Internet Explorer och sitt eget Windows-operativsystem sÄ hÄrt att mÄnga mÀnniskor helt enkelt anvÀnde det som standard istÀllet för Navigator. Det gjorde det praktiskt taget omöjligt att installera Navigator pÄ sina system.

Naturligtvis stÀmde det amerikanska justitiedepartementet Microsoft 1997 och sa att det bröt mot ett tidigare dekret om samtycke genom att krÀva att datortillverkare anvÀnder dess webblÀsare som ett villkor för att anvÀnda Windows.

Det gick sÄ smÄningom med pÄ att lösa antitruststriden 2002 om anvÀndningen av sitt Windows-monopol för att squasha konkurrenter. Det trasslade ocksÄ med europeiska tillsynsmyndigheter som sa att det att knyta Internet Explorer till Windows gav det en orÀttvis fördel gentemot konkurrenter som Mozillas Firefox och Opera.

Sedan kom Google Chrome, en webblÀsare baserad pÄ webblÀsaren Chromium med öppen kÀllkod. Chrome, i kraft av att vara en bÀttre och mer robust webblÀsare, gjorde med Internet Explorer vad Microsoft gjorde med Navigator.

AnvÀndare klagade pÄ att Internet Explorer var lÄngsam, benÀgen att krascha och sÄrbar för hacks. Internet Explorers marknadsandel, som i början av 2000-talet var över 90 %, började blekna nÀr anvÀndarna började leta efter mer tilltalande alternativ.

Idag dominerar webblÀsaren Chrome webblÀsarmarknaden med en andel pÄ ungefÀr 65 procent av den globala webblÀsarmarknaden, följt av Apples Safari med 19 procent, enligt internetanalysföretaget Statcounter. Microsofts arvtagare, Edge, ligger efter med cirka 4 procent, precis före Firefox.

; if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′; n.kö=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0]; s.parentNode.insertBefore(t,s)}(fönster,dokument,’script’, ‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’); fbq(‘init’, ‘259288058299626’); fbq(‘track’, ‘PageView’);

HĂ„ll kontakten med oss ​​pĂ„ sociala medieplattformar för omedelbar uppdatering klicka hĂ€r för att gĂ„ med i vĂ„r Twitter och Facebook


BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK