Bil

6 viktiga VPN-funktioner du bör anvÀnda

En VPN-logotyp ovanpÄ en illustration av ett globalt nÀtverk.Vladyslav Severyn/Shutterstock.com

Om du anvÀnder ett VPN eller planerar att registrera dig för ett, finns det nÄgra lÀtt förbisedda funktioner som hjÀlper dig att fÄ ut det mesta av ditt nya virtuella privata nÀtverk. LÄt oss ta en titt pÄ sex av dem.

En Killswitch

Vi börjar med en av de viktigaste funktionerna som alla VPN kan ha: en killswitch. Kort sagt, en killswitch kommer att “döda” din internetanslutning nĂ€rhelst din VPN misslyckas, oavsett anledning. Detta Ă€r viktigt eftersom din trafik kan identifieras medan ett VPN inte fungerar. En killswitch förhindrar detta.

En killswitch Ă€r sĂ€rskilt viktig för personer som anvĂ€nder ett VPN för att undkomma censur och torrenters, Ă€ven om de Ă€r anvĂ€ndbara för nĂ€stan vem som helst. Tack och lov har de flesta VPN dem aktiverade som standard, Ă€ven om vissa inte har en alls – medan andra, som NordVPN, krĂ€ver att du slĂ„r pĂ„ den. För att se hur du gör det, kolla in vĂ„r NordVPN-guide.

Streaming Service-Cracking

Även om vi inser att en stor del av VPN-anvĂ€ndarna redan vet att du kan knĂ€cka Netflix regionala bibliotek med hjĂ€lp av ett VPN, har vi en kĂ€nsla av att inte alla inser exakt hur mĂ„nga andra tjĂ€nster du ocksĂ„ kan komma Ă„t.

Till exempel kan europeiska anvÀndare fÄ tillgÄng till tjÀnsten Hulu endast för USA (Àven om de fortfarande behöver ett amerikanskt kreditkort), medan tittare över hela vÀrlden kan anvÀnda ett VPN för att fÄ Ätkomst till BBC iPlayer och titta pÄ det brittiska TV-bolagets bibliotek gratis. Allt du behöver göra Àr att ange en fiktiv brittisk adress och du Àr klar.

Du kan ocksÄ anvÀnda ditt VPN för att komma Ät valfritt antal andra streamingtjÀnster, inklusive nÄgra som Àr specialiserade pÄ sport. Oavsett om du Àr ett europeiskt fan av amerikansk fotboll eller ett USA-baserat fan av fotboll, kan du hitta en match att titta pÄ nÀr som helst.

Moderna VPN-protokoll

En annan viktig sak att kontrollera om ditt VPN Àr att se vilket VPN-protokoll det anvÀnder för att ansluta till internet. Ett VPN-protokoll Àr uppsÀttningen regler med vilka maskiner pratar med varandra, och i fallet med VPN kan det pÄverka sÀkerheten sÄvÀl som hastigheten pÄ din anslutning. De bÀsta VPN-protokollen kommer att hÄlla saker i farten samtidigt som de hÄller dig sÀker.

De bÀsta VPN:erna anvÀnder vanligtvis OpenVPN eller till och med ett proprietÀrt protokoll, men det Àr definitivt nÄgot du vill kontrollera och försÀkra dig om. Du kan vanligtvis hitta protokoll i instÀllningsmenyn och vi rekommenderar att du provar olika protokoll för att fÄ bÀsta resultat. Som sagt, se till att bara fokusera pÄ beprövade protokoll som OpenVPN sÄ att du kan vara sÀker pÄ att vara sÀker.

Split Tunneling

En annan cool funktion Àr split tunneling, möjligheten att bestÀmma vilka program eller appar som anvÀnder VPN-anslutningen och vilka som inte gör det. Det kanske inte verkar sÄ anvÀndbart vid första anblicken, men det Àr perfekt i flera scenarier. Till exempel kan du ladda ner ett Steam-spel pÄ en osÀkrad anslutning och fÄ bra hastigheter samtidigt som du surfar sÀkert med VPN pÄ.

Det Àr ocksÄ bra för BitTorrent-anvÀndning, eftersom det betyder att du kan se en fil sÀkert medan du fortfarande surfar med din normala hastighet. Om den hÀr funktionen lÄter bra för dig, se till att ditt valfria VPN har det eftersom inte alla VPN inkluderar det. Till exempel har NordVPN och ExpressVPN det, medan flera andra inte har det.

Flera samtidiga anslutningar

Om du vill fÄ ut sÄ mycket som möjligt av ditt VPN-abonnemang kanske du vill komma ihÄg att nÀstan alla leverantörer tillÄter dig att ha flera samtidiga anslutningar aktiva. Det betyder att du kan ha VPN aktivt pÄ flera enheter samtidigt.

Detta Àr bra om du har en stationÀr dator sÄvÀl som en bÀrbar dator och smartphone, men det betyder ocksÄ att du kan dela ditt abonnemang med andra och stÄ för kostnaderna lite. Vissa VPN tillÄter sÄ mÄnga som 10 anslutningar vid varje given tidpunkt, vilket innebÀr att du kan ha alla medlemmar i din familj att surfa sÀkert utan att spendera en extra krona.

Prestandakontroller

Slutligen, en viktig sak du alltid bör göra nÀr du provar ett nytt VPN Àr att kontrollera dess hastighet och sÀkerhet. Medan vissa, som ExpressVPN, erbjuder inbyggda verktyg, föredrar vi att anvÀnda oberoende mÀtningar för att se hur din nya mjukvara fungerar. För att göra ett VPN-hastighetstest kan du till exempel prova att anvÀnda speedtest.net.

Förutom hastighet bör du ocksÄ testa om ett VPN fungerar korrekt eller inte genom att utföra lÀckagetester och nÄgra andra sÀkerhetsavlÀsningar. Att ta din nya VPN genom dessa rörelser tar bara nÄgra minuter och det Àr ett bra sÀtt att se till att du fÄr vad du betalat för, sÄ vi rekommenderar alla att göra det.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK