Bil

5 tips för bÀttre chefspresentationer

Bild: kasto80, Getty Images/iStockPhoto

Älska dem eller avsky dem, presentationer Ă€r sĂ€ttet vi formellt kommunicerar i en professionell miljö, delar information, ber om feedback, och i alla vĂ€lgjorda presentationer, gĂ„r vi framĂ„t mot ett mĂ„l. Trots sĂ„dana höga mĂ„l Ă€r för mĂ„nga presentationer trĂ„kiga, invecklade slöseri med tid. I bĂ€sta fall slutar de snabbt för att minimera smĂ€rtan, och i vĂ€rsta fall kĂ€nns de som oĂ„terkallelig tid som slösas bort pĂ„ ett glömt Ă€mne.

MÄste lÀsa CXO-tÀckning

SER: Covid-19 arbetsplatspolicy (TechRepublic Premium)

HÀr Àr fem tips pÄ hur du kan göra dina presentationer pÄ chefsnivÄ bÀttre.

1. Börja i slutet

Alltför mĂ„nga presentationer blir vad jag har kallat “informationskrĂ€kning”. Ja, det Ă€r krasst, men det Ă€r ocksĂ„ dussintals bilder som blandas ihop i en oorganiserad röra av information, slumpmĂ€ssiga slutsatser och ljumna rekommendationer som passerar för “informationsdelning” i mĂ„nga presentationer.

Innan du öppnar PowerPoint, eller storyboard en enda bild pĂ„ whiteboardtavlan, frĂ„ga dig sjĂ€lv vad du vill att publiken ska kĂ€nna, tĂ€nka och göra direkt efter att du uttalat “Tack för din tid”, och nej: “Var bĂ€ttre informerad” Ă€r inte ett giltigt svar pĂ„ nĂ„gon av dessa frĂ„gor. En presentation Ă€r ett verktyg för att tvinga fram handling, inte en bokrapport för att ge trivia till ointresserade deltagare. Var specifik nĂ€r du planerar den Ă„tgĂ€rd du vill att din presentation ska tvinga fram. “Stöd mitt projekt” Ă€r pĂ„ rĂ€tt vĂ€g, men det Ă€r inte lika bra som “Skicka ett e-postmeddelande om support till CFO i min finansieringsförfrĂ„gan för Project X.” Andra bra mĂ„l kan strĂ€cka sig frĂ„n att helt enkelt tysta en viss kritiker av ett av dina projekt, skapa intresse för ett nytt initiativ eller motivera ett strategiskt eller viktigt taktiskt beslut.

SER: TechRepublic Premium redaktionell kalender: IT-policyer, checklistor, verktygssatser och forskning för nedladdning (TechRepublic Premium)

Om du ber om rĂ„d, bli specifik i ditt mĂ„l och begrĂ€nsa det till nĂ„got som “FĂ„ Sues input om huruvida vi bygger den nya marknadsföringsmjukvaran eller anvĂ€nder en molnbaserad applikation.”

2. Testa ditt mÄl pÄ varje bild

NÀr du har spikat fast och tydligt formulerat ditt mÄl för presentationen, varje gÄng du lÀgger till en bild, justerar flödet eller pÄ annat sÀtt Àndrar ditt innehÄll, frÄga dig sjÀlv och ditt team hur den bilden rör sig mot ditt mÄl. Vi har alla vÄra favoritbilder eller go-to-diagram, och det dÀr 18-punktsspindeldiagrammet kan ha tagit dig veckor att montera, men du kan fÄ mer körstrÀcka mot ditt mÄl med en enkel bild med tre kulor.

NÀr du har en uppsÀttning övertygande bilder, stÀll samma frÄgor nÀr du blÀddrar igenom hela presentationen:

  • Flödar bilderna naturligt?
  • Tar du upp frĂ„gor eller funderingar pĂ„ en bild som du sedan tar upp?
  • Följer Ă„sikten frĂ„n den person du försöker pĂ„verka den vĂ€g du förvĂ€ntar dig?

3. Var en berÀttare

Det finns massor av rĂ„d som förmanar chefer att bli bĂ€ttre berĂ€ttare, till den grad att det kan kĂ€nnas lite hackigt. I det hĂ€r fallet bör tvĂ„ enkla berĂ€ttartekniker tillĂ€mpas pĂ„ alla dina presentationer. Se först till att det finns en början, mitten och slutet. PĂ„ en grundlĂ€ggande nivĂ„ bör början av din berĂ€ttelse beskriva karaktĂ€rerna och situationen. Mitten bör beskriva utmaningen dessa karaktĂ€rer stĂ„r inför, och hur de kommer att “drĂ€pa draken.” Slutet bör artikulera varför den hĂ€r historien var viktig, och subtilt föreslĂ„ en handling.

SER: Tableau affÀrsanalys: Tips och tricks (gratis PDF) (TechRepublic)

Var inte rÀdd för metaforer och dramatisk effekt; vi som mÀnniskor Àr anslutna till att dras till dessa tekniker. NÀr allt kommer omkring, vad Àr mer intressant: Att sÀga Ät nÄgon att inte prata med frÀmlingar pÄ grund av potentiellt svÄra konsekvenser, eller historien om Rödluvan och hennes trÄnga flykt frÄn den stora elaka vargen?

4. Var upphetsad

Oavsett om du presenterar det mest övertygande initiativet som ditt företag har lanserat pÄ ett decennium, eller en helt rudimentÀr statusuppdatering, presentera det som om det Àr den mest spÀnnande information du nÄgonsin har delat. Det finns inget vÀrre Àn en presentatör som verkar vara helt ointresserad av informationen de delar, och den kÀnslan Àr mycket smittsam.

Det finns tvĂ„ enkla sĂ€tt att förmedla spĂ€nning. Först Ă€r det bara att le under hela presentationen. Det lĂ„ter fĂ„nigt, men den fysiska handlingen att le kommer att justera din ton och kroppssprĂ„k. För det andra, och du mĂ„ste lita pĂ„ mig nĂ€r det gĂ€ller den hĂ€r eftersom det lĂ„ter konstigt, ge dig sjĂ€lv ett peptalk innan du presenterar och sĂ€g bokstavligen till dig sjĂ€lv nĂ„got i stil med: “Jag Ă€r sĂ„ glad att jag fĂ„r presentera den hĂ€r uppdateringen pĂ„ vĂ„rt 14-Ă„riga molnmigrering. Det hĂ€r Ă€r den mest spĂ€nnande informationen jag har delat pĂ„ flera veckor!” SĂ€g detta högt eller mentalt nĂ„gra gĂ„nger, och du kommer faktiskt att kĂ€nna att du blir upphetsad.

SER: Tech budgets 2021: A CXO’s Guide (gratis PDF) (TechRepublic)

Det Àr heller ingen skada att uttryckligen dela den spÀnningen med din publik. IstÀllet för att dyka in i en agenda med 46 punkter med en grimas och rynka pannan, introducera ditt Àmne och nÀmn att du verkligen Àr glad över att vara med gruppen och dela ditt Àmne.

5. Mindre Àr mer

Som en bra historia vill du lĂ„ta din publik be om mer. Om du har tre bilder som stödjer en slutsats, se om du kan minska det till en bild. Det skadar inte att ha referensbilder i en bilaga som du snabbt kan ta upp om de skulle behövas, och det Ă€r Ă€nnu mindre skada att skapa sĂ„ stort intresse att du blir ombedd om uppföljningsinformation eller ytterligare möten. Se inte pĂ„ en verkstĂ€llande presentation som en möjlighet att “ladda ner” varenda del information; snarare se det som en möjlighet att skapa intresse för dig och din expertis.

Med lite förberedelser och anvÀndning av dessa fem enkla tips kommer du att vara pÄ vÀg mot mer effektiva och engagerande ledningspresentationer som inte bara kommer att vara roligare för dig och din publik, utan ocksÄ Àr mer benÀgna att tvinga till handling.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK