Blogg

5 sÀtt att anvÀnda industrirobotar

En industrirobot Àr ett autonomt system av sensorer, styrenheter och stÀlldon pÄ en ledad ram som utför specifika funktioner och operationer i en tillverknings- eller processlinje.

De arbetar kontinuerligt genom repetitiva rörelsecykler enligt instruktioner frÄn en uppsÀttning kommandon som kallas ett program. Dessa maskiner minimerar eller eliminerar den mÀnskliga faktorn för att fÄ olika fördelar i bearbetningshastighet, kapacitet och kvalitet.

1. Produktmontering

Industrirobotar anvÀnds ofta som monteringsmaskiner. De Àr lÀmpliga för mycket repetitiva men exakta uppgifter som Àr trÄkiga för en mÀnsklig operatör. Deras EOAT Àr vanligtvis mekaniska gripdon som plockar, placerar och orienterar smÄ eller stora delar i snabb följd. Sensorer Àr valfria och anvÀnds vanligtvis för att omkalibrera noggrannheten i robotens rörelser.

Moderna Àndeffektorer Àr vanligtvis utrustade med sensorer för att sÀkerstÀlla att de har rÀtt del och att delen Àr i rÀtt orientering för monteringsprocessen. Dessutom kan vissa robotar anvÀnda en maskinseendekamera fÀst vid sluteffektorn för att utföra dynamisk positionering baserat pÄ den faktiska platsen för en sammansÀttning som kan variera under produktionen.

2. Icke-konventionell bearbetning

Vanliga icke-konventionella bearbetningsmetoder inkluderar vattenskÀrning, laserskÀrning, abrasiv jetbearbetning, elektrisk urladdningsbearbetning (EDM) och plasmaskÀrning. Dessa beröringsfria bearbetningsprocesser utför materialavlÀgsning genom att anvÀnda högkoncentrerade strömmar av vatten, ljus, elektrisk laddning eller annan fysisk enhet. Den koncentrerade strömmen eroderar, förÄngar eller smÀlter materialet.

Stora mÀngder energi Àr involverade i dessa processer, vilket kan skada produkten eller sjÀlva maskinen om den inte kontrolleras pÄ rÀtt sÀtt. Industrirobotar med robotarmar anvÀnds för att noggrant styra maskinens skÀrbana. RÀtt skÀrhastighet, strömstabilitet och exakt kontroll av maskinparametrar som effekt, tryck och flödeshastighet upprÀtthÄlls korrekt med hjÀlp av digitala industrirobotar.

3. Palletering och depalletering

Palletering Ă€r processen att kombinera flera enskilda produkter till en enda last för effektivare produkthantering, lagring och distribution. Å andra sidan Ă€r depalletering motsatsen: det Ă€r demontering av en lastad last. BĂ„da dessa processer Ă€r arbetskrĂ€vande och kan snabbt bli processflaskhalsar.

Robotpallastare anvÀnds för deras bÀttre produkthantering och kostnadseffektivitet. EOATs integrerade i robotpalletsare Àr mekaniska, pneumatiska och vakuumgripare som fungerar genom att plocka, orientera och stapla föremÄl, liknande driften av monteringsmaskiner.

4. Svetsning

Robotsvetsningssystem ses ofta i biltillverkningsanlÀggningar, men de anvÀnds ocksÄ i stor utstrÀckning i mÄnga metalltillverkningsprocesser med stora volymer. Den ökade konkurrenskraften pÄ marknaden skapade behovet av bÀttre produktkvalitet och högre driftstakt. Detta krÀver i sin tur mer exakta och exakta svetsprocesser.

Den största fördelen med att anvÀnda industrirobotar vid svetsning Àr bÀttre kontroll av olika parametrar som ström, spÀnning, bÄglÀngd, tillsatsmatningshastighet, svetshastighet och bÄgens fÀrdhastighet.

5. MÄlning och belÀggning

MÄlning och belÀggning Àr en kÀnslig operation som krÀver mycket exakta och repeterbara rörelser för att skapa ett lager med jÀmn tjocklek. Utöver den nödvÀndiga noggrannheten och precisionen innebÀr mÄlning att man arbetar med potentiellt farliga kemikalier.

MÄnga pigment och lösningsmedel Àr giftiga, och vissa kan till och med skapa en explosiv atmosfÀr. Alla dessa faror minskas genom att anvÀnda industrirobotar.

Dessa Àr endast nÄgra av de vanligaste anvÀndningarna av industrirobotar. Det finns en hel del övriga anvÀndningsomrÄden inom olika branscher som Àr innovativa och unika samtidigt som de underlÀttar i processer och arbetsflöden.

Relaterade inlÀgg

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK