Bil

5 Linux-alternativ för Windows PowerToys

Microsoft

En av Windows snyggaste funktioner Àr PowerToys, Microsofts tillÀgg med öppen kÀllkod som lÄter dig justera ditt Windows-skrivbord till ditt hjÀrta. Att vara en Linux-anvÀndare betyder dock inte att du mÄste missa nÄgot.

RELATERAD: Alla Microsofts PowerToys för Windows 10 och 11, förklarat

Det som Àr bra med PowerToys Àr att det Àr en one-stop-shop för alla typer av förbÀttringar, frÄn hur du hanterar fönsterplattor till att förhindra att din dator gÄr i vilolÀge under en viss tid till att snabbt Àndra storlek pÄ en bild utan att öppna ett fotoredigeringsprogram. MÄnga av funktionerna du kan hitta i PowerToys har naturligtvis Linux-alternativ. De olika Linux-distributionerna Àr den ultimata anpassningsbarheten för operativsystemet.

Till skillnad frÄn PowerToys finns det dock inte mÄnga one-stop shops för alla dessa tweaks. För att göra livet enklare för tidigare Windows-anvÀndare som har konverterat till Linux, eller Linux-anvÀndare som letar efter nÄgra praktiska verktyg, hÀr Àr en titt pÄ fem alternativ till funktionerna inbyggda i PowerToys.

För FancyZones: Kakelassistent

KakelsÀttning Àr en mÄste-ha-funktion för de flesta moderna datorer. Det gör livet sÄ mycket bekvÀmare nÀr du enkelt kan skjuta dina olika öppna fönster till en konfiguration som Àr vettig för dig. Sanningen att sÀga Àr den hÀr funktionen mindre viktig i Windows 11 eftersom zonhantering Àr inbyggd direkt.

Men för Linux-anvÀndare Àr ett tillÀgg vanligtvis nödvÀndigt för att öka din distributions sida vid sida. För alla som kör GNOME 40 eller 41 som skrivbordsmiljö Àr detta lite enklare. Det finns ett antal kakelalternativ tillgÀngliga som GNOME-tillÀgg, men om vi bara var tvungna att vÀlja en skulle det vara Tiling Assistant av GitHub-anvÀndaren Lileat.

Tiling Assistant lÄter dig vÀlja ett antal konfigurationer utöver standarddubbelpanelen, den Àndrar automatiskt storlek pÄ fönster Ät dig och lÄter dig anpassa layouten.

Förutom att ha en mÀngd bra funktioner underhÄlls Tiling Assistant aktivt, vilket Àr en viktig faktor.

För vaken: koffein

Koffein körs pÄ Ubuntu

PowerToys Awake lĂ„ter dig hĂ„lla skĂ€rmen pĂ„ utan att behöva gĂ„ in i din dators instĂ€llningar varje gĂ„ng. Det Ă€r visserligen redan enklare att göra pĂ„ Linux. ÄndĂ„, nĂ€r du bara snabbt vill tvinga din skĂ€rm att vara pĂ„ under en viss period, eller tills du Ă€ndrar den manuellt, kan ett verktyg ofta vara det snabbare valet.

För Linux Àr koffein ett bra val. Det hÀr verktyget sitter i statusfÀltet och kan förhindra att din dator gÄr till lÄsskÀrmen eller slÄs av i vilolÀge.

Noterbart Àr att koffein inte lÄter dig ange en viss tid för att stÀnga av. IstÀllet Àr det en enkel pÄ/av-vÀxling för att förhindra att din dator gÄr i vilolÀge.

RELATERAD: Hur du tillfÀlligt stoppar din Windows-dator frÄn att sova

För File Explorer-tillÀgg: GNOME Sushi

Att förhandsgranska filer i din fillÀsare Àr en mycket trevlig funktion som undviker att behöva starta ett skrivbordsprogram för att snabbt kunna se innehÄllet i en fil. Det Àr konstigt att Windows aldrig har vikat in den hÀr funktionen i File Explorer som standard. Men det Àr Ätminstone levande och mÄr bra i PowerToys.

För Linux-anvĂ€ndare Ă€r ett alternativ GNOME Sushi som integreras med GNOME-filer (alias Nautilus). Med Sushi behöver du bara klicka pĂ„ en fil, trycka pĂ„ mellanslagstangenten och ett nytt fönster dyker upp som visar en förhandsgranskning av din fil. Detta Ă€r inte riktigt vad File Explorer Add-on gör, eftersom förhandsgranskningen Ă€r inbyggd i sjĂ€lva File Explorer. IstĂ€llet Ă€r detta nĂ€rmare Quick Look i macOS. ÄndĂ„ uppnĂ„r den samma resultat som en snabb filförhandsgranskning.

För Image Resizer: ImageMagick

AnvÀnder imagemagick för att Àndra storlek pÄ en bild i Linux-terminalen.

PowerToys Image Resizer Ă€r ett praktiskt verktyg om det nĂ„gonsin funnits ett. Det lĂ„ter dig högerklicka pĂ„ en bild för att Ă€ndra storlek pĂ„ den utan att behöva öppna GIMP eller ett annat fotoredigeringsverktyg. Det Ă€r otroligt enkelt, och Linux-anvĂ€ndare har ocksĂ„ en enkel biljett om de inte har nĂ„got emot att anvĂ€nda kommandoraden. Även om kommandoraden kanske inte Ă€r allas favoritverktyg Ă€r den otroligt kraftfull, och för avancerade anvĂ€ndare pĂ„ Linux Ă€r det ett absolut mĂ„ste.

Verktyget att anvÀnda pÄ Linux kallas ImageMagick, och det Àr en guldgruva av anvÀndbara verktyg. Det lÄter dig snabbt konvertera bilder frÄn ett format till ett annat, det kan ocksÄ Àndra storlek pÄ bilder vilket Àr vad vi letar efter hÀr. För att göra det installerar du helt enkelt ImageMagick med din pakethanterare som Apt eller Pacman.

LÄt oss sedan sÀga att du vill Àndra storlek pÄ en stor bild i mappen Bilder till 1 200 gÄnger 675 pixlar. Du skulle skriva följande i ditt kommandoradsprogram:

convert BananaPhone.jpg -resize 1200x675 BananaPhone.png

Bom, den kommer att konverteras med bibehÄllen nuvarande bildförhÄllande, vilket innebÀr att den kommer att Àndra storlek pÄ bilden för att passa inom de angivna mÄtten. Om du inte bryr dig om att behÄlla samma bildförhÄllande lÀgger du bara till ett utropstecken i slutet av bildstorleken sÄ hÀr:

convert BananaPhone.jpg -resize 1200x675! BananaPhone.png

NÀr du vÀl har vant dig vid det finns det verkligen ingen ersÀttning för ett fantastiskt och snabbt kommandoradsverktyg som ImageMagick.

RELATERAD: Hur man snabbt Àndrar storlek, konverterar och Àndrar bilder frÄn Linux-terminalen

För löpning: Albert

Albert launcher för Linux visar alternativ för att söka pÄ Google, YouTube eller GitHubAlbert projekt

Det Àr trevligt att ha fantastiska sökfunktioner inbyggda i operativsystemet, men dessa kan ibland vara besvÀrliga. Det Àr dÀrför PowerToys Run Àr sÄ fantastiskt. Den kan göra alla möjliga saker förutom att söka efter filer, mappar, program, Windows-tjÀnster, som att utföra skalkommandon, systemkommandon, konvertera enheter och mer.

Det bÀsta alternativet till detta i Linux Àr Albert. Precis som Kör visas den som en liten textruta med menyrubriker pÄ skrivbordet. Du kan anvÀnda den för att hitta filer, mappar eller program, eller sÄ kan du anvÀnda den som en kalkylator, utföra kommandon, starta om maskinen, söka pÄ webben, fÄ översÀttningar och mer. Om du anvÀnder Linux Àr Albert vÀl vÀrt att lÀgga till i ditt system.

PowerToys Clean-Up

Det finns ett antal andra PowerToys-alternativ som redan Àr inbyggda i mÄnga Linux-distributioner sÄsom Keyboard Manager som hjÀlper dig att snabbt mappa om genvÀgar och GenvÀgsguiden som snabbt kastar upp alla möjliga systemgenvÀgar pÄ din skÀrm.

Det finns mĂ„nga fler fantastiska verktyg och tillĂ€gg du kan anvĂ€nda med Linux som gĂ„r lĂ„ngt utöver vad som erbjuds med Windows PowerToys. För det finns det sĂ„klart. Linux Ă€r grundligt anpassningsbart och lĂ„ter dig arbeta precis som du vill. Även om det betyder att du vill köra Linux i en Windows-dator med Windows Subsystem för Linux.

RELATERAD: Vad Àr Windows Subsystem for Linux (WSL) och hur anvÀnder du det?

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK