Bil

3 sÀtt projektplaneringscykler har förÀndrats sedan COVID-19

TillvÀgagÄngssÀtt för projektplanering och cykler har förÀndrats för mÄnga företag som ett resultat av covid-19-pandemin. Projektledare och team mÄste anpassa sig för att hÄlla sig pÄ rÀtt spÄr.

Bild: iStock/Wanlee Prachyapanaprai

MÄste lÀsa CXO-tÀckning

Med ökad osÀkerhet som den viktigaste drivkraften kan lÄnga projektplaneringscykler vara ett minne blott sedan pandemins början. Att planera för förÀndring i tider av osÀkerhet Àr alltid viktigt, men att Àndra din planering under osÀkra tider Àr viktigare.

SER: ErsÀttningspolicy för IT-kostnader (TechRepublic Premium)

Hur har pandemin pÄverkat projektplaneringen? De flesta projektledare och deras team lÀgger ner otaliga timmar pÄ att utveckla genomtÀnkta projektplaner. Under normala omstÀndigheter fungerar detta exceptionellt bra och inkluderar risker i de flesta strategier. Men vilka effekter har projektplaneringen nÀr nÄgot som COVID-19 kommer och har lÄngtgÄende effekter för praktiskt taget alla vinklar och djup?

FrÄga nÀstan vilken projektledare som helst; de kommer att berÀtta för dig att COVID har pÄverkat alla aspekter av projektledning, frÄn resurser till scheman och leveranser. Vad vÀrre Àr, osÀkerhet gör varje fas av projektledning mer komplex och lÄngdragna planeringscykler till det förgÄngna. Projektplaneringscykler blir mycket kortare och kÀnsliga för frekventa Àndringar. Projektplanering och planer har blivit en kapplöpning mot tiden och mer osÀkerhet, vilket krÀver ökad smidighet, anpassningsförmÄga och en sprint mot en mjuk mÄllinje.

1. Planera agility

FörĂ€ndringshastigheten gör smidighet till en viktig aspekt för projektledare att införliva under planeringscykler. Det sĂ€kerstĂ€ller att beslut och förĂ€ndringar kan göras snabbt för att möjliggöra ökad flexibilitet nĂ€r omstĂ€ndigheterna förĂ€ndras. Det minskar ovĂ€lkomna överraskningar och bevĂ€pnar projektteam med förmĂ„gan att förbli i ett tankesĂ€tt av kontinuerlig förĂ€ndringsledning. Projektledare och deras team Ă€r mindre benĂ€gna att hamna i lĂ„nga och stela projektplaner och processer som sannolikt kommer att förĂ€ndras snabbt. Ökad smidighet i planering sĂ€kerstĂ€ller att team kan vĂ€xla pĂ„ en krona för att möta dagens nya normala snarare Ă€n att fastna i besvĂ€rliga planeringscykler.

2. PlaneringsanpassningsförmÄga

AnpassningsförmĂ„ga Ă€r ett annat kĂ€rnelement som behövs i projektplanering – det Ă€r en av nycklarna till projekt och övergripande affĂ€rsframgĂ„ng. Det Ă€r osannolikt nĂ„gon projektledare eller team som har blivit opĂ„verkad av pandemin, vilket krĂ€ver att de anpassar sig. Medan projektteam vanligtvis Ă€r mycket anpassningsbara under normala omstĂ€ndigheter, var covid-19 allt annat Ă€n vanligt. Dess inverkan strĂ€ckte sig över alla lĂ€nder, affĂ€rssektorer och företag, vilket gjorde det omöjligt att behĂ„lla status quo. Även de mest förberedda teamen fick i uppdrag att bli mer anpassningsbara.

SER: Att jonglera med distansarbete med barns utbildning Àr en enorm uppgift. SÄ hÀr kan arbetsgivare hjÀlpa till (gratis PDF) (TechRepublic)

AnpassningsförmÄgan bör börja och förbli inbÀddad Àven i planeringsfasen. NÀr vi avancerar kommer det att bli en stöttepelare inom planeringscykler och en spetskompetens i projektteam. Dagens nya normala kanske inte Àr morgondagens nya normala. Projektledare och deras team kommer att behöva bygga in anpassningsförmÄga i varje fas av projektarbetet för att förutse vad som krÀvs för att anpassa sig till potentiella hinder, förÀndringar och för att nÄ kundens mÄl.

3. Planeringssprintar

För att vara effektiva och vÀrdefulla kan projektplaneringscykler idag inte lÀngre förbli lÄnga, utdragna engÄngshÀndelser som ses över med jÀmna mellanrum. Projektplanering mÄste vara en pÄgÄende övning, med förbehÄll för förÀndringar pÄ kort tid för att hÄlla jÀmna steg med snabbt förÀnderliga miljöer och omstÀndigheter. Att planera sprints, av olika slag, kommer att behöva vara en del av projektplaneringen. Teamen kommer att behöva trÀffas oftare och fatta snabbare beslut för att hantera förÀndringar inom sjÀlva planeringen.

Utan att inse att den viktiga projektplaneringsfasen har förÀndrats sedan covid-19, Àr det osannolikt att projektteam kommer att möta de utmaningar och pÄgÄende osÀkerheter som skapas av pandemin eller nÄgon annan störande hÀndelse. Dagarna med lyxen av tid och en bra gedigen plan ligger bakom oss. Behovet av ökad smidighet, anpassningsförmÄga och sprinten mot en potentiellt rörlig mÄllinje Àr hÀr för att stanna. Hur kommer dina projektteam att anpassa sig?

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK