Bil

2 sÀtt att avsluta egensinniga program i macOS Monterey

De flesta Mac-anvÀndare stöter ibland pÄ en app som lÄser sig. SÄdana program fryser ofta lÄngsammare ocksÄ en Macs systemprestanda. IstÀllet för att starta om Mac, hÀr Àr tvÄ alternativ att prova.

macos-monterey-3.jpgBild: Apple

Mac-program lÄser sig ibland. Trots de mÄnga OS-förbÀttringar som introducerats i macOS Monterey, fungerar inte program alltid bra med andra, och inte ens de mest pÄlitliga programmen fungerar alltid perfekt.

MÄste lÀsa Apple-bevakning

NĂ€r en applikation fryser Ă€r ett av de första tecknen ofta att programmets fönster helt enkelt lĂ„ser sig. Frysta program reagerar vanligtvis inte pĂ„ nĂ„gon inmatning, och deras fönster uppdateras vanligtvis inte. Klicka pĂ„ ett programs prompter och menyer som har fastnat allt du vill; ingenting hĂ€nder. Ännu vĂ€rre, vilka processer som Ă€n fick appen att lĂ„sa sig orsakar ofta kaos i bakgrunden och kan dramatiskt bromsa en Macs prestanda.

SE: M1 MacBook Pro vs M1 iPad Pro: Vilket Àr snabbast i den verkliga vÀrlden? (gratis PDF) (TechRepublic)

Tack och lov ger ett par alternativ som ingĂ„r i macOS – inklusive macOS Monterey – nĂ€stan alltid lĂ€ttnad. Den första Ă€r Force Quit. Den andra? Aktivitetsövervakning.

Hur man anvÀnder Force Quit i macOS Monterey

MÄnga anvÀndare Àr medvetna om men kanske inte kÀnner till alternativet Force Quit. Kanske har de sett menyposten men Àr inte sÀkra pÄ dess syfte. Andra kan ha upptÀckt funktionen av misstag.

Apple-utvecklare inkluderar Force Quit i menyraden av en anledning. Alternativet Àr en snabb och typiskt effektiv metod för att avsluta egensinniga program.

För att komma Ät Force Quit, klicka pÄ Apple-ikonen i det övre vÀnstra hörnet av macOS Monterey-menyraden. Du kan ocksÄ öppna Force Quit genom att trycka pÄ Kommando-Alternativ-Escape-tangenterna samtidigt, om du föredrar att anvÀnda kortkommandon. Fönstret Force Quit öppnas sedan, som visas i Bild A.

Bild A

Alternativet Force Quit som ingÄr i macOS Monterey ger en snabb och enkel metod för att omedelbart avsluta aktiva applikationer.

AnvĂ€nd alternativet Force Quit, markera helt enkelt det frusna programmet och klicka pĂ„ Force Quit-knappen. Observera, nĂ€rhelst macOS kĂ€nner av att ett aktivt program Ă€r lĂ„st eller inte fungerar, listar Force Quit vanligtvis programmet med röda bokstĂ€ver och lĂ€gger till ett “(svarar inte)”-meddelande i appfönstret.

NÀr du har klickat pÄ knappen Force Quit visas ett andra bekrÀftelsefönster som frÄgar om du vill tvinga programmet att avslutas. Om du klickar pÄ knappen Force Quit uppmanas macOS att abrupt avsluta det markerade programmet, vilket innebÀr att all osparad information eller Àndringar i programmet som avslutas kommer att gÄ förlorade. Men det finns vanligtvis inget alternativ för en frusen applikation.

Hur man anvÀnder Activity Monitor i macOS Monterey

Ett andra alternativ för att avsluta egensinniga program Àr Activity Monitor, macOS Monterey-verktyget som gör mer Àn att bara övervaka aktiva appar. Verktyget, som nÄs i Application-mappens Utilities-underkatalog eller genom att öppna Launchpad, tillÄter ocksÄ sortering av aktiva appar efter disk, minne, nÀtverk eller anvÀndning, som visas i Bild B och stoppa specifika processer.

Bild B

macOS Monterey Activity Monitor tillÄter visning av aktiva applikationer, sortering av aktiva program efter flera olika element och avslutande av individuella processer.

För att avsluta en process (eller komponent i ett lÄst program) med Activity Monitor, markera motsvarande post och klicka sedan pÄ ikonen Stopp i den övre Activity Monitor-verktygsfÀltsmenyn.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK